Zróżnicowany jadłospis w diecie dla cukrzyków

Fot: Photographee.eu / stock.adobe.com

Niski indeks glikemiczny i mała zawartość prostych węglowodanów to ważne cechy produktów w diecie dla cukrzyka. Istotny jest też sposób przygotowania jedzenia - najlepsze metody to gotowanie w wodzie albo na parze, pieczenie w folii.

Dwie skrajne nieprawidłowości dotyczące poziomu cukru we krwi to hipoglikemia, czyli niedocukrzenie, i hiperglikemia - zbyt wysoki poziom cukru. Zarówno niedocukrzenie, jak i zbyt wysokie stężenie glukozy w organizmie jest szkodliwe i może powodować nieodwracalne skutki. 

Hipoglikemia może skończyć się nawet śpiączką lub śmiercią, a hiperglikemia może doprowadzić do uszkodzenia siatkówki oka, nerek czy układu krwionośnego i nerwowego.

Zobacz też: Retinopatia cukrzycowa - powikłanie cukrzycy

Ogólne zasady w diecie cukrzycowej

Dieta dla cukrzyka powinna uwzględniać nie tylko chorobę, ale też wiek, ogólny stan zdrowia i tryb życia diabetyka. Ogólne zasady diety cukrzycowej są takie same dla wszystkich typów cukrzycy i dotyczą przede wszystkim unikania wahań poziomu cukru we krwi.

Dieta w cukrzycy typu 2 powinna dodatkowo dążyć do redukcji masy ciała. Na cukrzycę typu 2 chorują przeważnie osoby z nadwagą i otyłością, a zmniejszenie wagi ułatwia leczenie i poprawia komfort życia diabetyków z tym typem cukrzycy.

Więcej o cukrzycy typu 2 dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Cukrzyca typu 2 jest spowodowana nadmiernym spożyciem cukru. Źródło: Co nas truje

Dieta cukrzycowa produkty dozwolone i zabronione określa dokładnie. Szczególną uwagę diabetycy powinni zwracać na indeks glikemiczny spożywanych posiłków. Im niższy indeks glikemiczny produktu, tym lepiejProdukty z wysokim indeksem glikemicznym powinny zniknąć z jadłospisu diety cukrzycowej. 

Indeks glikemiczny określa, jak szybko i jak bardzo po spożyciu danego produktu wzrasta stężenie glukozy w organizmie.

W diecie dla cukrzyka tabela z indeksem glikemicznym powinna być jednym z głównych drogowskazów odżywiania. Aby posiłki były odpowiednio zbilansowane i różnorodne, warto wybrać się do dietetyka, który może ułożyć na dietę cukrzycowa jadłospis tygodniowy. Jest to wygodne rozwiązanie, bo nie wymaga dodatkowego planowania ze strony diabetyka ani przeliczania wartości i wagi użytych produktów.

Jadłospis dla cukrzyka powinien uwzględniać od 4 do nawet 7 posiłków dziennie, w zależności od indywidualnego zapotrzebowania organizmu. Dieta cukrzycowa w ciąży wygląda jak w innych rodzajach cukrzycy. Spodziewając się dziecka, diabetyczka powinna szczególnie uważać na groźną dla niej i dla płodu hipoglikemię.

Zobacz też: Badanie glukozy w ciąży

Czy osoby chore na cukrzycę mogą stosować dietę sokową? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dieta sokowa czy osoby chore na cukrzyce mogą ją stosować? Źródło: Wiem, co jem

Chude mięso, jedno- i wielkonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, czyli co może jeść cukrzyk

Dieta cukrzyka powinna zaspokajać jego potrzeby energetyczne. Sugerowany przez diabetologów najlepszy udział składników w dziennym jadłospisie to:

  •  od 45 do 50% wartości energetycznej - węglowodany pochodzące z produktów o indeksie glikemicznym poniżej 50,
  •  od 30 do 35% wartości energetycznej - tłuszcze jedno- i wielonienasycone,
  •  od 15 do 20% wartości energetycznej - białka pochodzące z chudego mięsa, chudego nabiału oraz roślin.

Ważny w diecie cukrzycowej jest też błonnik, regulujący pracę układu pokarmowego i wspomagający detoksykację organizmu. Dziennie osoba cierpiąca na cukrzycę powinna spożyć go od 25 do 40 gramów.

Przepisy dla diabetyków najczęściej wymagają użycia składników nieprzetworzonych albo niskoprzetworzonych, chudego mięsa oraz warzyw. W diecie cukrzyka najpopularniejsze przepisy to te opierające się na mięsie z indyka, cielęcinie, chudej wołowinie (w niewielkich ilościach), mięsie króliczym i rybach. Ważne, by dieta w cukrzycy typu 2 szczególnie ograniczała tłuszcze zwierzęce.

Dieta cukrzycowa może zawierać pełnoziarniste pieczywo, kasze gruboziarniste, płatki owsiane, brązowy ryż i makron pełnoziarnisty, białko jaj, chudy i półtłusty twaróg i mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Wskazane są też warzywa strączkowe, takie jak groch, fasola, soczewica, ciecierzyca i soja.

Warto też zwrócić uwagę na zalecane sposoby przyrządzania posiłków. Promowane są:

  •  gotowanie na parze lub w wodzie,
  •  gotowanie makaronu, ryżu i kasz "na ząb", czyli al dente,
  •  pieczenie w folii lub papierze,
  •  grillowanie.

Dieta przy cukrzycy nie wyklucza także słodkości. Deser dla cukrzyka to np. kisiel, galaretka, budyń na chudym mleku czy migdały. Dozwolone w diecie dla diabetyków są również sałatki owocowe bez dodatku cukru czy miodu.

To, jakie owoce można jeść przy cukrzycy zależy od tego, ile cukru zawierają, i wysokości ich indeksu glikemicznego. Dozwolone są m.in. jabłka, brzoskwinie, truskawki, maliny i gruszki czy morele.

Przepis na sałatkę owocową:

  •  1 jabłko,
  •  1 gruszka,
  •  6 truskawek,
  •  pół szklanki malin,
  •  1 mały jogurt naturalny.

Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Truskawki pokroić na pół. Włożyć wszystkie owoce do miski i zalać jogurtem naturalnym.

Słodkie napoje, śmietanka, tłuste mięso i słone przekąski, czyli produkty zabronione w diecie cukrzycowej

Dieta dla cukrzyków wyklucza tłuste mięsa i jego przetwory, w tym m.in. wieprzowinę, kaczkę, kiełbasy, pasztety, salami i parówki. Diabetolog zdecydowanie odradzi również spożywanie smalcu, słoniny, masła z mleka krowiego, oleju palmowego oraz kokosowego, a także majonezu. 

W diecie cukrzycowej zakazane są też tłuste przetwory mleczne i tłuste mleko. Zatem lepiej wyłączyć z menu dla cukrzyka żółte sery, mleko skondensowane i śmietanę czy śmietankę do kawy.

W diecie cukrzycowej zabronione są też słone przekąski i słodycze, w tym paluszki, chipsy, smażone orzeszki, ciastka, czekolada, słodkie napoje gazowane i lody.

Na czarnej liście diabetyka powinny znaleźć się też owoce o wysokim indeksie glikemicznym, takie tak banany, ananasy, melony, arbuzy i wszelkie owoce z puszki w słodkich syropach.

Poznajcie psa, który potrafi zdiagnozować spadek cukru we krwi i uratować cukrzyka przed zasłabnięciem:

Zobacz film: Pies, który diagnozuje cukrzycę. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 07.12.2018,
Opublikowano: 05.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej