Zielone pomidory – właściwości, zastosowanie. Czy są szkodliwe?

Fot. ArtBoyMB / Getty Images

Zielone pomidory to niedojrzałe okazy pomidorów czerwonych. Cieszą się popularnością wśród smakoszy, ale jednocześnie uchodzą za szkodliwe ze względu na domniemaną toksyczność zawartego w nich glikoalkaloidu – tomatyny. Wbrew obiegowym opiniom zielone pomidory są całkowicie bezpieczne dla zdrowia.

Zielone pomidory znalazły miejsce w sztuce kulinarnej ze względu na oszczędność. Niegdyś wykorzystywano je tylko dlatego, że pod koniec lata rolnikom szkoda było wyrzucać te okazy, które nie zdążyły dojrzeć. Ogromną popularność zielone pomidory zawdzięczają wydanemu w 1987 r. bestsellerowi Fannie Flagg „Smażone zielone pomidory” oraz nakręconemu na podstawie powieści filmowi pod tym samym tytułem. Obecnie niedojrzałe pomidory mają tylu zwolenników, co przeciwników. Mogą stanowić bazę wykwintnych konfitur i sałatek, ale często uznawane są za toksyczne.

Co kryją w sobie zielone pomidory?

O wysokich wartościach prozdrowotnych czerwonych pomidorów nikogo nie trzeba przekonywać. Zawierają mnóstwo witamin, zwłaszcza C, A i K. Obfitują w potas i błonnik. Obecne w nich fitozwiązki – flawonoidy, karotenoidy – są bardzo silnymi antyoksydantami. Dzięki tym substancjom spożywanie pomidorów oddziałuje korzystnie na układ krążenia i służy profilaktyce jego schorzeń. Wzmacnia odporność i wspomaga walkę z różnego rodzaju infekcjami. Ułatwia trawienie i oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Stymuluje pracę mózgu, łagodzi stres. Pozwala dłużej cieszyć się młodym wyglądem i uniknąć wielu dolegliwości spowodowanych starzeniem się organizmu. Lista „pomidorowych” zalet jest jeszcze dłuższa, a fakt, że cenne związki występują w niedojrzałych okazach w mniejszej ilości, nikogo nie odstrasza od ich spożywania. Przyczyną zamieszania wokół zielonych pomidorów stała się tomatyna – glikoalkaloid o właściwościach biobójczych występujący w zielonych częściach rośliny. Substancja ta jest silnie toksyczna dla bakterii, grzybów, pasożytów i innych szkodników, czyli chroni rozwijające się owoce. Jej stężenie stopniowo spada, więc w dojrzałych pomidorach ilość tomatyny jest znikoma.

Zielone pomidory – szkodliwe czy zdrowe?

Tomatyna to substancja o podobnych właściwościach jak kapsaicyna obecna w papryczkach chili. Śmiertelna dla mikroorganizmów, w dużych dawkach może być niebezpieczna także dla ludzi. Przedawkowanie alkaloidów służących roślinom do celów ochronnych powoduje objawy zatrucia – mdłości, wymioty, kolki, biegunkę, bóle brzucha i głowy. W skrajnych przypadkach (np. u osób niedożywionych) może dojść do niewydolności krążenia, drgawek, śpiączki, a nawet śmierci. Niebezpieczne dla człowieka dawki roślinnych substancji biobójczych są jednak tak wysokie, że nikt nie rezygnuje z ich powodu z jedzenia np. wspomnianych papryczek chili. Co więcej, wiadomo, że kapsaicyna ma liczne właściwości lecznicze, więc wręcz zaleca się spożywanie jej niewielkich ilości w ramach profilaktyki i terapii licznych dolegliwości.

Podobnie przedstawia się kwestia tomatyny. Badania nad tą substancją podjęte zostały stosunkowo niedawno, ale wiadomo już, że może ona stymulować działanie układu odpornościowego, łagodzić procesy zapalne w organizmie, obniżać poziom szkodliwej frakcji cholesterolu, wspomagać profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych, a nawet hamować namnażanie się komórek nowotworowych. W tej sytuacji przyjmowanie niewielkich dawek tomatyny wydaje się wręcz wskazane. Czy jednak stężenie glikoalkaloidów w niedojrzałych owocach jest na tyle bezpieczne, by można jeść zielone pomidory? Nikt przecież nie spożywa na raz pół kilograma papryczki chili, a taką ilość pomidorów można z powodzeniem przeznaczyć na warzywną sałatkę. Okazuje się, że z punktu widzenia ludzkiego organizmu zawartość tomatyny w niedojrzałych pomidorach jest tak niewielka, że należałoby zjeść kilka kilogramów owoców, by odczuć efekty jej toksycznych właściwości. W umiarkowanych ilościach zielone pomidory można jeść bez obaw, nie troszcząc się nawet o ich, zalecane przez niektóre źródła, termiczne przetwarzanie. Tomatyna jest bowiem substancją dość stabilną i gotowanie czy smażenie nie przyczyni się do jej rozkładu.

Tymczasem prawdą jest, że nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem: 

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6

Przepisy na zielone pomidory

W związku z mitami, jakie narosły wokół zielonych pomidorów, powszechne jest przekonanie, że nie wolno spożywać ich na surowo. W tej sytuacji największą popularnością cieszą się przepisy na różnego rodzaju przetwory z niedojrzałych owoców – zielone pomidory marynowane w zalewie octowej, kiszone zielone pomidory albo wysmażone z cukrem na smakowitą konfiturę. Niedojrzałe owoce są wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów, więc powstała ogromna mnogość receptur z ich wykorzystaniem. Ponieważ coraz więcej osób przekonuje się, że przetwory z zielonych pomidorów nie są jedyną ich bezpieczną postacią, zaczęto doceniać walory smakowe surowych okazów i wykorzystywać je jako oryginalny dodatek do sałatek.

Zielone pomidory – odmiana

Dla osób, które nie są przekonane o nieszkodliwości niewielkich dawek tomatyny, a pragną wzbogacić swój jadłospis o oryginalną sałatkę, cenną informacją może być fakt, że istnieją zielone odmiany pomidorów. Okazy takich kultywarów, jak „Green Zebra” czy „Absinthe” dają całkowicie dojrzałe owoce o zielonym kolorze. Mają one właściwości porównywalne z czerwonymi pomidorami i tak jak one zawierają jedynie śladowe ilości tomatyny. 

Data aktualizacji: 14.12.2018,
Opublikowano: 15.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

G 17.09.2022r.

Polecam bardzo dobre, szczególnie w połączeniu z cebulką i czerwonym pomidorem.

Zen 25.08.2020r.

Jem smażone zielone pomidory odkąd pamiętam i nigdy nic się nie działo A mam 64 lata. Oczywiście z umiarem A nie kilogram na raz

pam 16.08.2020r.

Musiałeś się zatruć salmonellą. Chyba jakaś mucha po nim łaziła.

Ziryt 18.08.2019r.

Bzdura! Zjadlem 1 pomidora ktory mial w srodku zielone pestki i miazsz a z zewnatrz byl krwisto czerwony i po godzinie dostalem dreszcze, temperatuty 39 stopni! Zdychalem 3 dni. Niech autor tekstu zje zielonego pomidora a pozniej ewentualnie poprawi tekst!

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej