Żeń-szeń syberyjski – jakie ma właściwości, jak działa i jak go stosować

Fot: joanna wnuk / stock.adobe.com

Żeń-szeń to roślina znana od tysięcy lat i stosowana między innymi w ziołolecznictwie i medycynie Dalekiego Wschodu. Jest doceniana za niezwykle bogaty skład i szerokie właściwości prozdrowotne. Jedną z odmian tej rośliny jest znany w Polsce żeń-szeń syberyjski.

Żeń-szeń syberyjski dostępny jest pod wieloma postaciami. Można spożywać go w formie surowej, suszonej, jako napar, nalewkę, maseczkę czy suplement diety. Działa pobudzająco, regeneruje organizm, zmniejsza napięcie fizyczne i psychiczne, wspomaga potencję, regeneruje skórę, przyspiesza gojenie się ran oraz przeciwdziała wielu chorobom. Surowcem leczniczym jest korzeń rośliny.

Żeń-szeń syberyjski – właściwości i skład

Skład żeń-szenia jest niezwykle bogaty – zawiera on około 200 substancji, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Do najbardziej docenianych zaliczane są poniższe składniki:

  • Ginsenozydy – jest to jedna z najcenniejszych substancji czynnych znajdujących się w korzeniu żeń-szenia i jednocześnie występująca w najwyższym stężeniu. Ginsenozydy należą do grypy saponinów triterpenowych. Sprawiają one, że hemoglobina zwiększa swoją zdolność do łączenia się z cząsteczkami tlenu, a pierwiastek ten jest transportowany do komórek ciała. Dzięki temu cały organizm staje się lepiej dotleniony.
  • Panaksany – zmniejszają poziom glukozy we krwi.
  • Panaksynole – działają przeciwzakrzepowo i poprawiają krążenie krwi.
  • Eleutrozydy – zmniejszają objawy i skutki stresu psychicznego oraz fizycznego, wzmacniają organizm, regulują pracę układu nerwowego, pobudzają, podnoszą odporność organizmu i skracają czas rekonwalescencji.
  • Witaminy z grupy B – poprawiają pracę układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego.
  • Witamina A – podnosi poziom odporności organizmu na różnego rodzaju infekcje, stymuluje odnowę komórkową i neutralizuje działanie wolnych rodników, które mają destrukcyjny wpływ na wszystkie komórki ciała.
  • Witamina C – działa antyoksydacyjnie, reguluje gospodarkę wodną organizmu, działa przeciwstarzeniowo, wspomaga pracę układu immunologicznego, ułatwia absorpcję żelaza, działa bakteriobójczo, wzmacnia naczynia krwionośne, zęby i dziąsła.

Liczne pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, np. wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, sód, siarka.

Zobaczcie, jaka jest skuteczność działania witamin C na filmie poniżej:

Zobacz film: Jaka jest skuteczność witaminy C. Źródło: Wiem, co jem 

Żeń-szeń syberyjski – działanie

Żeń-szeń syberyjski jest rośliną, która wykazuje niezwykle szerokie spektrum zastosowań. Została dobrze przebadania, a większość z właściwości potwierdzona przez liczne badania naukowe. Działanie żeń-szenia syberyjskiego jest następujące:

  • Zmniejsza uczucie stresu – żeń-szeń oddziałuje na układ nerwowy, a także pośrednio na procesy metaboliczne, które pozwalają funkcjonować organizmowi w czasie wzmożonego obciążenia i stresu. Ma wpływ na gruczoły nadnerczy, przysadkę i podwzgórze oraz stymuluje produkcję endorfin.
  • Stymuluje pracę mózgu, podnosi poziom koncentracji, poprawia procesy zapamiętywania
  • Zmniejsza zmęczenie, przyspiesza regenerację organizmu, pobudza i poprawia samopoczucie.
  • Poprawia kondycję psychofizyczną.
  • Przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym.
  • Podnosi zdolność seksualną – może być stosowany pomocniczo w leczeniu impotencji.
  • Podnosi odporność organizmu na działanie bakterii, wirusów i grzybów.
  • Korzystnie wpływa na pracę wątroby – zwiększa aktywność mikrofagów, odpowiadających za usuwanie toksyn z organizmu i krwiobiegu. Żeń-szeń stymuluje syntezę białek w wątrobie oraz usuwa wolne rodniki z hepatocytów.
  • Obniża poziom złego cholesterolu, trójglicerydów i kwasów tłuszczowych. Z drugiej strony podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i zmniejsza zdolność płytek krwi do zlepiania się ze sobą.
  • Przeciwdziała cukrzycy – dzięki zawartości glikanów, adenozyny, kwasu karboksylowego i peptydów żeń-szeń obniża poziom cukru we krwi.
  • Zapobiega nowotworom – występujące w żeń-szeniu ginsenozydy hamują podział komórek rakowych.

Żeń-szeń syberyjski – zastosowanie i dawkowanie

Surowcem leczniczym żeń-szenia syberyjskiego jest korzeń. Można go stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Oto kilka przykładów zastosowania żeń-szenia:

  • Herbatka z żeń-szenia – łyżeczkę drobno pokrojonego żeń-szenia należy wsypać do filiżanki i zalać wrzątkiem. Czas potrzebny na zaparzenie naparu to około 10-15 minut. Można również przyrządzić mocniejszą esencję i łyżkę lub dwie zalać gorącą wodą. Tak przyrządzoną herbatę można wypić na 2-3 razy, za każdym razem rozcieńczając z wodą. Dzienne spożycie żeń-szenia syberyjskiego pod postacią herbaty nie powinno przekraczać 3 gramów.
  • Korzeń żeń-szenia do żucia – surowy lub suszony korzeń można żuć około 10-15, a następnie połknąć. Nie powinno się przekraczać 3 gramów żeń-szenia dziennie.
  • Nalewka z żeń-szenia – nalewki i ekstrakty z żeń-szenia można zakupić np. w sklepach ze zdrową żywnością. Napoje tego typu zwykle należy pić 2 razy dziennie po około 20-30 kropli rozcieńczonych w wodzie. Nalewkę z żeń-szenia można też przygotować samodzielnie. W tym celu pokrojony drobno korzeń należy zalać alkoholem (np. 1 korzeń na 500 ml wódki) i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę można odcedzić, przelać do butelki i przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Nalewkę domowej roboty można pić w ilości ½ lub 1 łyżeczki dziennie.
  • Suplementy diety – wyciąg z żeń-szenia występuje w wielu suplementach diety – jako główny składnik lub jeden z wielu elementów. Żeń-szeń w takiej postaci powinien być przyjmowany w ilości do 500 mg dziennie.
  • Maseczka z żeń-szenia – aby stosować korzeń żeń-szenia w postaci maski lub maści, należy go drobno posiekać i zalać wrzątkiem, uważając, by nie konsystencja nie była zbyt rzadka. Maskę można nałożyć na skórę na 20-30 minut i zmyć wodą.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Żeń-szeń syberyjski – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do stosowania żeń-szenia są:

  • ciąża i laktacja,
  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • hemofilia i inne choroby krzepnięcia krwi,
  • hipoglikemia,
  • wiek dziecięcy.

Żeń-szeń jest produktem naturalnym i stosowany prawidłowo nie powinien przynosić żadnych skutków ubocznych. Jednak zażywany w nadmiarze może wywołać objawy takie jak bóle głowy, bezsenność, nadciśnienie, biegunka, złe samopoczucie czy alergia. Żeń-szenia nie należy spożywać tuż przed snem, ponieważ może wywołać problemy z zaśnięciem.

Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 17.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Hania 15.06.2018r.

Mnie nawet herbatka z dodatkiem tego zioła podnosi ciśnienie.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej