Żeń-szeń syberyjski – jakie ma właściwości, jak działa i jak go stosować

Fot: joanna wnuk / stock.adobe.com

Żeń-szeń to roślina znana od tysięcy lat i stosowana między innymi w ziołolecznictwie i medycynie Dalekiego Wschodu. Jest doceniana za niezwykle bogaty skład i szerokie właściwości prozdrowotne. Jedną z odmian tej rośliny jest znany w Polsce żeń-szeń syberyjski.

Żeń-szeń syberyjski dostępny jest pod wieloma postaciami. Można spożywać go w formie surowej, suszonej, jako napar, nalewkę, maseczkę czy suplement diety. Działa pobudzająco, regeneruje organizm, zmniejsza napięcie fizyczne i psychiczne, wspomaga potencję, regeneruje skórę, przyspiesza gojenie się ran oraz przeciwdziała wielu chorobom. Surowcem leczniczym jest korzeń rośliny.

Żeń-szeń syberyjski – właściwości i skład

Skład żeń-szenia jest niezwykle bogaty – zawiera on około 200 substancji, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Do najbardziej docenianych zaliczane są poniższe składniki:

  • Ginsenozydy – jest to jedna z najcenniejszych substancji czynnych znajdujących się w korzeniu żeń-szenia i jednocześnie występująca w najwyższym stężeniu. Ginsenozydy należą do grypy saponinów triterpenowych. Sprawiają one, że hemoglobina zwiększa swoją zdolność do łączenia się z cząsteczkami tlenu, a pierwiastek ten jest transportowany do komórek ciała. Dzięki temu cały organizm staje się lepiej dotleniony.
  • Panaksany – zmniejszają poziom glukozy we krwi.
  • Panaksynole – działają przeciwzakrzepowo i poprawiają krążenie krwi.
  • Eleutrozydy – zmniejszają objawy i skutki stresu psychicznego oraz fizycznego, wzmacniają organizm, regulują pracę układu nerwowego, pobudzają, podnoszą odporność organizmu i skracają czas rekonwalescencji.
  • Witaminy z grupy B – poprawiają pracę układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego.
  • Witamina A – podnosi poziom odporności organizmu na różnego rodzaju infekcje, stymuluje odnowę komórkową i neutralizuje działanie wolnych rodników, które mają destrukcyjny wpływ na wszystkie komórki ciała.
  • Witamina C – działa antyoksydacyjnie, reguluje gospodarkę wodną organizmu, działa przeciwstarzeniowo, wspomaga pracę układu immunologicznego, ułatwia absorpcję żelaza, działa bakteriobójczo, wzmacnia naczynia krwionośne, zęby i dziąsła.

Liczne pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, np. wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, sód, siarka.

Zobaczcie, jaka jest skuteczność działania witamin C na filmie poniżej:

Zobacz film: Jaka jest skuteczność witaminy C. Źródło: Wiem, co jem 

Żeń-szeń syberyjski – działanie

Żeń-szeń syberyjski jest rośliną, która wykazuje niezwykle szerokie spektrum zastosowań. Została dobrze przebadania, a większość z właściwości potwierdzona przez liczne badania naukowe. Działanie żeń-szenia syberyjskiego jest następujące:

  • Zmniejsza uczucie stresu – żeń-szeń oddziałuje na układ nerwowy, a także pośrednio na procesy metaboliczne, które pozwalają funkcjonować organizmowi w czasie wzmożonego obciążenia i stresu. Ma wpływ na gruczoły nadnerczy, przysadkę i podwzgórze oraz stymuluje produkcję endorfin.
  • Stymuluje pracę mózgu, podnosi poziom koncentracji, poprawia procesy zapamiętywania
  • Zmniejsza zmęczenie, przyspiesza regenerację organizmu, pobudza i poprawia samopoczucie.
  • Poprawia kondycję psychofizyczną.
  • Przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym.
  • Podnosi zdolność seksualną – może być stosowany pomocniczo w leczeniu impotencji.
  • Podnosi odporność organizmu na działanie bakterii, wirusów i grzybów.
  • Korzystnie wpływa na pracę wątroby – zwiększa aktywność mikrofagów, odpowiadających za usuwanie toksyn z organizmu i krwiobiegu. Żeń-szeń stymuluje syntezę białek w wątrobie oraz usuwa wolne rodniki z hepatocytów.
  • Obniża poziom złego cholesterolu, trójglicerydów i kwasów tłuszczowych. Z drugiej strony podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i zmniejsza zdolność płytek krwi do zlepiania się ze sobą.
  • Przeciwdziała cukrzycy – dzięki zawartości glikanów, adenozyny, kwasu karboksylowego i peptydów żeń-szeń obniża poziom cukru we krwi.
  • Zapobiega nowotworom – występujące w żeń-szeniu ginsenozydy hamują podział komórek rakowych.

Żeń-szeń syberyjski – zastosowanie i dawkowanie

Surowcem leczniczym żeń-szenia syberyjskiego jest korzeń. Można go stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Oto kilka przykładów zastosowania żeń-szenia:

  • Herbatka z żeń-szenia – łyżeczkę drobno pokrojonego żeń-szenia należy wsypać do filiżanki i zalać wrzątkiem. Czas potrzebny na zaparzenie naparu to około 10-15 minut. Można również przyrządzić mocniejszą esencję i łyżkę lub dwie zalać gorącą wodą. Tak przyrządzoną herbatę można wypić na 2-3 razy, za każdym razem rozcieńczając z wodą. Dzienne spożycie żeń-szenia syberyjskiego pod postacią herbaty nie powinno przekraczać 3 gramów.
  • Korzeń żeń-szenia do żucia – surowy lub suszony korzeń można żuć około 10-15, a następnie połknąć. Nie powinno się przekraczać 3 gramów żeń-szenia dziennie.
  • Nalewka z żeń-szenia – nalewki i ekstrakty z żeń-szenia można zakupić np. w sklepach ze zdrową żywnością. Napoje tego typu zwykle należy pić 2 razy dziennie po około 20-30 kropli rozcieńczonych w wodzie. Nalewkę z żeń-szenia można też przygotować samodzielnie. W tym celu pokrojony drobno korzeń należy zalać alkoholem (np. 1 korzeń na 500 ml wódki) i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę można odcedzić, przelać do butelki i przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Nalewkę domowej roboty można pić w ilości ½ lub 1 łyżeczki dziennie.
  • Suplementy diety – wyciąg z żeń-szenia występuje w wielu suplementach diety – jako główny składnik lub jeden z wielu elementów. Żeń-szeń w takiej postaci powinien być przyjmowany w ilości do 500 mg dziennie.
  • Maseczka z żeń-szenia – aby stosować korzeń żeń-szenia w postaci maski lub maści, należy go drobno posiekać i zalać wrzątkiem, uważając, by nie konsystencja nie była zbyt rzadka. Maskę można nałożyć na skórę na 20-30 minut i zmyć wodą.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Żeń-szeń syberyjski – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do stosowania żeń-szenia są:

  • ciąża i laktacja,
  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • hemofilia i inne choroby krzepnięcia krwi,
  • hipoglikemia,
  • wiek dziecięcy.

Żeń-szeń jest produktem naturalnym i stosowany prawidłowo nie powinien przynosić żadnych skutków ubocznych. Jednak zażywany w nadmiarze może wywołać objawy takie jak bóle głowy, bezsenność, nadciśnienie, biegunka, złe samopoczucie czy alergia. Żeń-szenia nie należy spożywać tuż przed snem, ponieważ może wywołać problemy z zaśnięciem.

Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 17.10.2017 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Hania 15.06.2018r.

Mnie nawet herbatka z dodatkiem tego zioła podnosi ciśnienie.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej