Zdrowe śniadanie – z jakich produktów powinno się składać?

Fot: jenifoto / gettyimages.com

Zdrowe śniadanie jest podstawowym posiłkiem zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Przede wszystkim zapewnia dostateczną ilość energii niezbędnej na cały poranek i zapobiega napadom uczucia głodu. Powinno zawierać odpowiednią dla organizmu dawkę białka, cukrów i tłuszczów.

Zdrowe śniadanie spożywane przez osoby, które dbają o dietę i wagę powoduje, że w późniejszych godzinach dnia będą one jadły mniej, a ich posiłki nie będą zawierały nadmiaru cukrów. Jeżeli już rano rozpocznie się dzień od zdrowej diety, jest większa szansa, że nawyk utrzyma się w ciągu całego dnia.

Zdrowe śniadanie – zdrowy nawyk

Ci, którzy nie jedzą porannych posiłków, często w późniejszych godzinach odczuwają napady intensywnego głodu i potrzebę szybkiego zjedzenia czegokolwiek, co nie ma nic wspólnego z prawidłowym żywieniem. Część osób je z kolei obfite posiłki, które są zbyt ciężkie i obciążają układ pokarmowy już na samym początku dnia. Zdrowe śniadanie powinno zawierać wszelkie niezbędne składniki odżywcze. Nie musi być duże, ale powinno być na tyle syte, żeby zapewnić organizmowi dostateczną ilość energii na pierwszą część dnia.

Ważne jest, aby pamiętać, że dla każdej osoby zdrowe śniadanie może oznaczać coś innego – powinno być dopasowane do indywidualnych potrzeb organizmu i podejmowanego wysiłku fizycznego w ciągu dnia. Ponadto badania potwierdzają, że osoby, które nie mają nawyku jedzenia pierwszego posiłku o poranku, znacznie częściej borykają się z niechcianą nadwagą.

Zobacz film: Z czego powinno się składać zdrowe śniadanie? Źródło: 36,6.

Pomysły na zdrowe śniadanie

Dobre pomysły na zdrowe śniadanie wcale nie muszą być skomplikowane – powinny być łatwe, szybkie w przyrządzeniu, a jednocześnie zapewniać pożywny posiłek.

Jeżeli ktoś ma nawyk jedzenia śniadania dopiero po treningu, to dobrym rozwiązaniem jest jajecznica z dwóch jajek ze szpinakiem i serem feta, która działa dla organizmu jak regenerator energii. Najlepiej jest, jeśli jest spożywana po około pół godziny od zakończenia wysiłku. Dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie, dobrym pomysłem jest przygotowanie wcześniej ciastek owsianych z dodatkiem np. oleju kokosowego, miodu, masła orzechowego, siemienia lnianego i pestek z dyni. Są one od razu gotowe do spożycia i można je zabrać jako przekąskę na drogę do pracy. Mają dużą zawartość błonnika i białka, więc skutecznie zapobiegają napadom głodu w późniejszych godzinach. Duża zawartość witaminy E jest ich dodatkową zaletą.

Nie można zapomnieć o zdrowotnych właściwościach owsianki. Można do niej dodać wszystkie ulubione składniki i stanowi bardzo pożywny posiłek. Bardziej kaloryczna porcja, np. z dodatkiem syropu klonowego, suszonych owoców czy białka serwatkowego, jest wskazana, jeżeli planowany jest ciężki dzień lub intensywny trening. Nie należy się wówczas przejmować przyjętymi kaloriami, które i tak organizm spali. W celu regulacji pracy jelit i żołądka polecany jest koktajl jogurtowy z dodatkiem owoców – wymaga zaledwie 5 minut przygotowania. Dodane do niego np. jagody skutecznie wspierają walkę ze wzdęciami.

Zobacz film: Eksperyment: Czy istnieje śniadanie idealne? Źródło: 36,6.

Zdrowe śniadanie dla dzieci

Należy pamiętać, że organizm dziecka znajduje się w fazie intensywnego rozwoju i wymaga innego wsparcia niż ciało dorosłego człowieka. Zdrowe śniadania dla dzieci nie powinny oznaczać zbyt dużych porcji, ponieważ ich żołądek nie jest tak duży, aby je pomieścić. Ważne jest, aby poza np. miską płatków czy pożywną kanapką dziecko zjadło także zdrowy owoc, warzywo i popiło posiłek. Duże znaczenie ma też miła atmosfera o poranku i jedzenie wspólnie z rodzicami, stąd czasem warto przygotować składniki jeszcze wieczorem, a później razem z dzieckiem cieszyć się porannym posiłkiem.

Dobrym i szybkim przepisem na śniadanie dla dziecka jest np. grahamka z masłem, twarożkiem i pokrojonymi warzywami (np. papryką), do tego kakao, a na deser kilka kawałków pomarańczy. Głównym posiłkiem może być kasza manna na mleku z dodatkiem owoców (w przypadku braku świeżych mogą być mrożone), woda z sokiem np. malinowym, który dodatkowo wzmacnia odporność, i słodka marchewka do chrupania na koniec. Inny pomysł to: płatki zbożowe z mlekiem, sok z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśnięty) oraz banan na zakończenie. Do picia można przygotować dziecku także jogurt pitny czy herbatę z sokiem, np. z czarnej porzeczki.

Jeżeli wyrobione zostaną w dziecku odpowiednie nawyki żywieniowe, wówczas zjedzenie marchewki, rzodkiewki czy papryki nie będzie dla niego stanowiło problemu.

Zobacz film: Śniadania, które dają uczucie sytości. Źródło: Stylowy Magazyn

Zdrowe śniadanie do szkoły i do pracy

Śniadanie powinno się składać tak naprawdę z dwóch posiłków – bardziej obfitego, który spożywany jest jako pierwszy w domu, i mniejszego, tzw. drugiego śniadania, które również powinno wejść na stałe do codziennych nawyków żywieniowych. Zdrowe śniadanie do szkoły i do pracy nie powinno składać się z drożdżówek, chipsów czy batonów. W szkole i podczas pracy mózg zużywa spore ilości energii, które należy uzupełniać. Najlepiej sprawdzają się posiłki bogate w węglowodany złożone, które stanowią podstawowe źródło energii, stąd też dobrym rozwiązaniem są kanapki z ciemnego pieczywa, makarony, kasze (bardziej odpowiednie na lunche przygotowywane do pracy niż drugie śniadania do szkoły), ale przede wszystkim warzywa, które dostarczają błonnik i witaminy oraz bardzo łatwo je zapakować dziecku do plecaka. Jeżeli ma ono danego dnia dużo zajęć wymagających wysiłku fizycznego, jego posiłek powinien zawierać większe ilości białka, np. sery, chude mięso, a także smaczne i lubiane przez dzieci orzechy.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem co jem na diecie

Data aktualizacji: 23.05.2018,
Opublikowano: 23.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej