Zdrowe przekąski na przyjęcie dla dzieci. Przepisy z programu 36,6°C

Fot: Emma Kim / gettyimages.com

Akcja #jembozdrowe dobiegła końca! W ostatnim odcinku programu 36,6 °C Ewa Drzyzga - z pomocą najlepszych kucharzy - przygotowała przyjęcie dla dzieciaków, które brały udział w akcji. Jakie dania znalazły się na stole? 

Jadłospis na przyjęciach organizowanych specjalnie dla dzieci bardzo często ogranicza się do słodkich przekąsek. Zamiast wody czy domowych lemoniad dzieci piją słodkie gazowane napoje. Im więcej takich przyjęć, tym większe prawdopodobieństwo, że dziecko będzie miało w przyszłości poważne problemy ze zdrowiem. Na szczęście można przygotować takie menu, które będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dowiodła tego Ewa Drzyzga, która na zakończenie akcji #jembozdrowe przygotowała dla dzieci specjalny kinderbal. W przygotowaniach pomogli jej Daria Ładocha i Mateusz Gessler. Poniżej znajdziecie przepisy na dania, które zostały podane na przyjęciu!

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

  • 250g ryżu arborio;
  • ok. 700ml bulionu mięsnego lub warzywnego;
  • 30g masła klarowanego;
  • 200g pieczarek;
  • 20g piersi z kurczaka;
  • 100g masła;
  • opcjonalnie natka pietruszki.

Pieczarki umyć i wysuszyć, pokroić w półplasterki. Kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni obsmażyć delikatnie kurczaka. Zdjąć z patelni i obsmażyć na niej pieczarki. Do obsmażonych pieczarek dodać ryż, smażyć aż zacznie się delikatnie złocić, do ryżu dolewać po łyżce wazowej bulionu za każdym razem czekając aż ryż go „wypije” pęczniejąc. Gotować do momentu gdy ryż będzie prawie miękki (sam środek ziarna musi lekko chrupnąć). Na koniec dodać zimne masło, zgasić ogień i energicznie mieszając rozprowadzić masło w ryżu, nie rozpuszczając go. Wyłożyć na talerz posypując parmezanem. Jeśli się lubi, to pod koniec gotowania do ryżu można dosypać posiekaną natkę pietruszki.

Ptysie zapiekane z kozim serem

Ciasto na ptysie:

  • 250ml wod;
  • 125g masła;
  • 1 szklanka mąki pszennej;

W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z masłem, do gotującej się wody wsypywać mąkę energicznie mieszając by się nie przypaliła. Gotować mieszając do momentu aż ciasto będzie ładnie błyszczące i odchodzić będzie od rondla, wystudzić. Po wystudzeniu dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem miksując na jednolitą masę. Rozgrzać piec do 190 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Ciasto przełożyć do worka z końcówką w gwiazdę, szprycować okrągłe ptysie zachowując spore odstępy (ciasto mocno rośnie). Blachę wstawić do pieca i na 25-30 minut. Wyjąć z pieca i odstawić do wystygnięcia.

Farsz do ptysia:

  • 200g melona cantaloupe.

Ser pokroić w kostkę średniej wielkości, melona w małą kostkę. Gotowe ptysie przekroić na pół, do każdej połówki wsypać po trochu pokrojonego melona i poukładać kozi ser. Resztę melona zostawić

Sos do polania ptysiów:

  • 1 litr soku pomarańczowego;
  • 50 ml cointreau (likier z gorzkich pomarańczy).

W rondlu redukujemy sok do ¼ objętości, dodajemy miód i likier. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając aż zgęstnieje.

Ptysie z melonem i serem wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok. 4-5 minut. Gdy ser będzie ładnie brązowy wyjmujemy na talerzyki wyłożone resztą melona i polewamy sosem pomarańczowym. Ozdabiamy listkami mięty.

Sałatka z avocado z krewetkami i granatem

  • 2 sztuki avocado hass;
  • 1 ugotowane na twardo jajko;
  • pół pęczka szczypiorku;
  • pół czerwonego grejpfruta;
  • 6 sztuk krewetek królewskich obranych;
  • 1 mała papryka czuszka;
  • 1 sztuka dojrzałego granata;
  • 6 małych korniszonów;
  • sól, pieprz.

Krewetki zblanszować we wrzącej wodzie (około 4 minut), wystudzić, grejpfruta obrać, wyfiletować i pokroić w kostkę. Z granata wybić pestki. Avocado przekroić na pół i łyżką wyjąć owoc nie niszcząc skórki. Korniszony, jajko i avocado pokroić w drobną kosteczkę. Posiekać szczypiorek i czuszkę, krewetki pokroić w krążki. Avocado, jajko, korniszony, szczypiorek, krewetki połączyć delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą i czuszką, dodać połowę granata i grejpfruta. Dodać sok z połówki limonki. Całość doprawić do smaku. Podawać w skorupkach z avocado obsypane franatem i cząstką limonki.

Przepisy Darii Ładochy:

Tęczowy biszkopt z owocowymi kremami (jagoda, pomarańcza, banan)

Składniki na ciasto (6 blatów): Wszystkie w temperaturze pokojowej

  • 250 g masła
  • ksylitol do wypieków
  • 6 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

Barwniki: można je zrobić samemu w domu, a jeśli kupujemy gotowe, to warto wybierać te z naturalnym składem:

  • fioletowy - sok z buraka lub z jagód/jeżyn
  • niebieski – sok z borówek amerykańskich jagód lub barwnika na bazie kapusty czerwonej z sodą oczyszczoną
  • zielony – woda po gotowanych świeżych liściach szpinaku
  • żółty - szczypta kurkumy
  • pomarańczowy - E160a czyli beta karoten (lub w wersji domowej sok z marchwi)
  • czerwony – przyprawa Carthamusa (zamiennik szafranu)

Składniki na kremy:

  • 300 g mascarpone;
  • 100 g konfitury jagodowej niskosłodzonej;
  • 150 g mascarpone;
  • 50 g konfitury pomarańczowej;
  • 250g mascarpone;
  • 2 zblendowane banany;
  • 1 łyżeczka soku z limonki;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 300g maskarpone;
  • 200 ml ubitej na sztywno śmietanki kremówki;
  • 4 łyżki cukru;
  • do dekoracji: kwiaty jadalne, kuleczki ryżowe.

Przygotowanie:

Masło, ksylitol i ekstrakt umieść w misce i zmiksuj na jednolitą i puszystą masę. Dodawaj białka, jedno po drugim i miksuj aż do połączenia. Wszystkie suche składniki przesiej przez sitko i wymieszaj razem. Do zmiksowanej masy maślanej dodaj na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia. Ciasto podziel na 6 równych części (możesz sobie pomóc wagą kuchenną). Każdą część ciasta umieść w osobnej miseczce. Dodaj barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitego koloru (żeby uzyskać delikatne zabarwienie masy wystarczy jedna-dwie łyżki barwnika, dla uzyskania bardziej intensywnych kolorów ilość barwnika można podwoić). Ciasto przełóż do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych lub papierowych) o średnicy 20 cm. Piecz około 20 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche.

Oddzielnie wymieszaj składniki kremów za pomocą szpatułki. Następnie wystudzone blaty ciasta przełóż kremem: blat fioletowy połóż na paterze i posmaruj kremem jagodowym, następnie to samo zrób z niebieskim. Zielony i żółty przełóż kremem bananowym, a pomarańczowy i czerwony: kremem pomarańczowym. Wierzch i boki tortu również posmaruj kremem śmietankowym. Na górę tortu wyłóż równo kuleczki. Boki udekoruj płatkami kwiatków. Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny

Czy szkolne obiady mogą być zdrowe i smaczne? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Szkoła, w której dzieci jedzą zdrowe obiady Źródło: 36,6

Rożki (wafelki) z domowym budyniem waniliowym, malinami, popcornem i jadalnym złotem

Składniki:

  • 0,5 litra mleka;
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią;
  • 1 łyżka masła;
  • 2 żółtka jaj;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 300 g malin;
  • 1 opakowanie popcornu;
  • do ozdoby: jadalne złoto.

Przygotowanie:

2/3 mleka podgrzewaj w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszaj z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka (ustaw je na wolnym ogniu) wlewaj powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Nałóż budyń do rożków (wafelków) lub miseczek za pomocą rękawa cukierniczego. Udekoruj malinami i popcornem, drobinkami jadalnego złota.

Owsiane muffiny

Składniki:

  • ¾ szklanki płatków owsianych (tylko nie błyskawicznych);
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka miodu;
  • dodatkowo dowolne owoce: u mnie jeżyny, borówki, figi, kwiaty jadalne;
  • nadzienie: śmietankowy serek wymieszany z łyżeczką miodu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Formę do muffinów wyłóż papilotkami i upiecz je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Przestudź je na kratce, wysmaruj serem i udekoruj owocami i drobinkami złota jadanego. Takie śniadanie można zabrać ze sobą do szkoły lub zjeść w domu.

Roladki ( ślimaczki) z naleśników, nadziane musami owocowymi

Składniki:

  • 2 szklanki mleka;
  • 1 szklanka wody;
  • 2 jajka;
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej;
  • 4 łyżki oleju;
  • szczypta soli

Musy owocowe (do zblendowania):
  • mango;
  • jabłko + 1 łyżka miodu + szczypta cynamonu;
  • kiwi + banan;
  • do dekoracji: truskawki, jabłko.

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw ciasto na 30 minut. Usmaż naleśniki, odmierzając równe porcje ciasta. Posmaruj musami owocowymi. Zwiń ciasno w rulon i pokrój na plasterki o grubości 3 centymetrów. Z truskawek przekrojonych na pół można im doczepić głowę, a z jabłka pokrojonego w Julienie czółka.

Data aktualizacji: 08.11.2019,
Opublikowano: 21.10.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej