Zapalenie błony śluzowej żołądka – objawy, leczenie naturalne i dieta

Fot.: buri327 / stock.adobe.com

Zapalenie błony śluzowej należy do jednego z najpowszechniejszych schorzeń przewodu pokarmowego. Jego najczęstszą przyczyną jest zakażenie bakteryjne, ale stan zapalny może rozwinąć się również z innych powodów. W łagodzeniu dolegliwości stosuje się niekiedy leczenie naturalne i dietę.

Zapalenie błony śluzowej żołądka często nazywane jest po prostu zapaleniem żołądka, ponieważ stan zapalny rzadko ogranicza się tylko do błony śluzowej. Jest zjawiskiem bardzo złożonym, ponieważ w całym organizmie zachodzą wówczas zmiany morfologiczne, biochemiczne i immunologiczne. Choć to proces miejscowy, może towarzyszyć mu wiele objawów ogólnoustrojowych, będących następstwem uruchomienia mechanizmów obronnych.

Objawów zapalenia błony śluzowej żołądka nie należy lekceważyć, ponieważ nieleczone schorzenie często prowadzi do groźnych powikłań: nadżerek, krwawień, a nawet przemian nowotworowych.

Zapalenie błony śluzowej żołądka – leczenie naturalne

Leczenie naturalne przy zapalaniu błony śluzowej żołądka powinno uzupełniać, ale nie zastępować kurację przeprowadzaną pod kontrolą lekarza. W przeciwnym razie można narazić się na zaostrzenie stanu chorobowego i rozwój groźnych powikłań. Dolegliwości związane z tym schorzeniem złagodzą dostępne w aptekach preparaty przeciw nadkwasocie lub inne leki bez recepty na zapalanie błony śluzowej żołądka.

Niekiedy sprawdzają się również zioła i inne produkty naturalne. Od dawna ceni się m.in. właściwości siemienia lnianego. Pozytywne efekty przynosi picie naparu z siemienia lnianego oraz nasion lnu i kozieradki, kwiatów lawendy, anyżu oraz korzenia prawoślazu. Stan zapalny łagodzą również wyciągi z korzenia lukrecji, liści melisy czy korzenia mniszka lekarskiego. Zaleca się również zażywanie octu jabłkowego, który pobudza produkcję kwasu solnego – uszkodzenie śluzówki prowadzi do zaniku komórek okładzinowych żołądka i zmniejszenia wydzielania tego kwasu.

Zapalenie błony śluzowej żołądka i dieta

Dieta przy zapaleniu błony śluzowej żołądka ma bardzo duże znaczenie dla zminimalizowana dolegliwości i poprawy komfortu życia chorego. Powinna być lekkostrawna, należy też unikać produktów pobudzających wydzielanie soków żołądkowych, dlatego z jadłospisu warto wyeliminować potrawy tłuste czy smażone, zastępując je daniami duszonymi lub gotowanymi.

Warto spożywać od 4 do 6 niewielkich posiłków, pamiętając, by przerwy między nimi nie były dłuższe niż 3 godziny. Bardzo ważne jest ograniczenie, a najlepiej całkowite zrezygnowanie z alkoholu, mocnej kawy czy herbaty, napojów gazowanych, ale również ostrych i pikantnych przypraw oraz produktów z dużą zawartością błonnika, czyli np. pieczywa pełnoziarnistego.

Osoby z uszkodzeniem błony śluzowej żołądka mają zwykle zwiększone zapotrzebowanie na melatoninę. Dlatego w ich diecie nie powinno zabraknąć produktów bogatych w tryptofan, czyli aminokwas zwiększający jej stężenie, którego bogatym źródłem są m.in.: przetwory mleczne, ryby i banany. Regularne spożywanie produktów zawierających bakterie probiotyczne pozwala z kolei zmniejszyć ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori – jedną z głównych przyczyn zachorowań na zapalenie błony śluzowej żołądka.

Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka

Najpowszechniejszą postacią choroby jest przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka. To jedno z najczęstszych schorzeń przewodu pokarmowego. W około 80% przypadków jego przyczyną jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, której obecność wpływa na nabłonek gruczołowy żołądka, wzmagając proliferację komórek i uszkadzając produkcję śluzu. Charakterystyczną cechą zapalenia spowodowanego przez te bakterie jest występowanie grudek chłonnych, które są skupieniami limfocytów z centralnie położonym jądrem.

W rzadszych przypadkach przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka towarzyszy schorzeniom autoimmunologicznym, np.: reumatoidalnemu zapaleniu stawów, zapaleniu tarczycy, chorobie Sjögrena, insulinozależnej cukrzycy czy niedokrwistości złośliwej. Może być też wywołane przez treść żółciową cofającą się do żołądka lub przyjmowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych, preparatów żelaza i potasu.

Przyczynami ostrego zapalenia błony śluzowej żołądka są natomiast:

  • stres,
  • nadużywanie alkoholu,
  • stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych,
  • choroby ośrodkowego układu nerwowego,
  • zarzucanie żółci z dwunastnicy do żołądka.

Zapalenie błony śluzowej żołądka – objawy

Objawy zapalenia błony śluzowej żołądka w ostrej postaci występują zazwyczaj nagle. Chory skarży się wówczas na uczucie pełności w nadbrzuszu i utratę łaknienia, pojawiają się też wymioty. Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, szczególnie wywołane przez bakterie Helicobacter pylori, często przebiega bezobjawowo. Niekiedy jego symptomami są: uczucie pełności w nadbrzuszu, ból nadbrzusza przed lub po jedzeniu, wzdęcia, nudności, odbijanie o treści kwaśnej czy utrata łaknienia.

W przypadku towarzyszących chorobie przewlekłych owrzodzeń czy nowotworów dołączają się inne objawy, czyli: postępujący spadek masy ciała, anemizacja, stany gorączkowe. W autoimmunologicznym zapaleniu żołądka obserwuje się niedokrwistość megaloblastyczną.

Zapalanie błony śluzowej żołądka – leczenie

Leczenie zapalenia błony śluzowej żołądka, w zależności od stopnia zaawansowania choroby, polega zwykle na przyjmowaniu preparatów neutralizujących kwaśną treść żołądkową (zawierających magnez lub glin), preparatów cytoprotekcyjnych (sukralfat, bizmut, misoprostol) i blokerów receptora H (ranitydyna, cymetydyna). Ostra krwotoczna gastropatia czasami wymaga interwencji chirurgicznej, czyli przeprowadzenia częściowej resekcji żołądka.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Urszula Grzywińska, Agnieszka Dobrowolska-Zachwieja, Krzysztof Linke, Zapalenie błony śluzowej żołądka - podział, etiologia, objawy kliniczne 

2. Układ pokarmowy - Zapalenie błony śluzowej żołądka

Data aktualizacji: 19.12.2017,
Opublikowano: 01.12.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Ból brzucha po jedzeniu – przyczyny, o czym świadczy i jak się go pozbyć

Ból brzucha po jedzeniu to przypadłość, która dotyka wiele osób. Najczęściej świadczy o niestrawności, lecz przyczynami mogą być także choroby przewodu pokarmowego: refluks żołądka, choroba wrzodowa, zatrucie, nietolerancja pokarmowa, zespół jelita drażliwego oraz choroby pęcherzyka żółciowego.

Czytaj więcej
Operacja przepukliny pępkowej. Na czym polega i jak wygląda rekonwalescencja?

Uwypuklenie się zawartości jamy brzusznej przez naturalny otwór ciała, jakim jest pępek, to przepuklina pępkowa. Operację wykonuje się u dzieci w przypadku dużych zmian, które nie ulegają samoistnemu cofnięciu, oraz u dorosłych.

Czytaj więcej
Ból brzucha u dzieci – co jest jego przyczyną i jak sobie z nim radzić?

Bóle brzucha należą do najczęstszych dolegliwości pediatrycznych. Mogą być spowodowane nadwrażliwością pokarmową, czynnikami psychogennymi, zapaleniem wyrostka robaczkowego, alergią bądź być symptomami wielu przewlekłych chorób.

Czytaj więcej
Płukanie żołądka – wskazania do przeprowadzenia i przebieg zabiegu

Płukanie żołądka to zabieg umożliwiający usunięcie z żołądka substancji, które mogą okazać się groźne dla życia i zdrowia. Polega ono na wprowadzeniu do narządu sondy żołądkowej – miękkiej gumowej rurki, za pomocą której wtłacza się do niego wodę, a następnie ją usuwa.

Czytaj więcej
Przepuklina rozworu żołądkowego – przyczyny, objawy, leczenie

Przepuklina rozworu żołądkowego nazywana jest potocznie przepukliną żołądka. Schorzenie dotyczy układu pokarmowego, polega na osłabieniu lub uszkodzeniu przepony. Leczenie opiera się zarówno na środkach farmakologicznych, jak i na operacji oraz lekkostrawnej diecie.

Czytaj więcej
Zgaga - jakie są jej przyczyny, objawy i jak ją leczyć?

Choroba refluksowa może doprowadzić do stanu zapalnego i zmian metaplastycznych w przełyku. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% ma ją codziennie. Zgaga występuje częściej u mężczyzn i osób w wieku powyżej 40 lat.

Czytaj więcej
Jak sobie poradzić z niestrawnością i wzdęciami z powodu przejedzenia? Poznaj 8 domowych sposobów

Wzdęcia i niestrawność to częste przypadłości, które mogą zakłócać przyjemność biesiadowania w czasie świąt. Winne są nie tyle same potrawy, co ich nadmiar i długie godziny spędzone za stołem w pozycji siedzącej. Jak sobie poradzić z objawami niestrawności domowymi sposobami?

Czytaj więcej
Święta w wersji light. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób czas obżarstwa i błogiego lenistwa. Niestety to, co przyjemne dla ducha, dla ciała już takie nie jest. Poza niestrawnością możemy także nabawić się przy świątecznym stole kilku nadprogramowych kilogramów. Co można przygotować w wersji light? Podpowiedzi znajdziecie poniżej!

Czytaj więcej
Burczenie w brzuchu – co powoduje tę dość krępującą dolegliwość?

Burczenie w brzuchu może być spowodowane przez wiele przyczyn. Z jednej strony stanowić może oznakę prawidłowej pracy układu trawiennego, z drugiej zaś informować o głodzie. Niekiedy bywa objawem chorobowym i pojawia się w przebiegu np. alergii pokarmowej.

Czytaj więcej
Sok z selera – właściwości i działanie. Jak samodzielnie zrobić sok z selera?

Sok z selera stał się w ostatnim czasie niezwykle popularnym daniem. Jego picie promuje wielu celebrytów, a na portalach społecznościowych tworzone są konta propagujące jego prozdrowotne właściwości. Napój najczęściej przygotowuje się z odmiany naciowej.

Czytaj więcej