Występowanie, działanie oraz dawkowanie cytruliny

Fot. Hero Images / Getty Images

Cytrulina jest jednym z aminokwasów, a jej głównym źródłem są arbuzy. Bierze udział w wielu procesach w ludzkim organizmie. Odpowiada między innymi za powstawanie argininy oraz uczestniczy w mocznikowym cyklu Krebsa.

Cytrulina powstaje z ornityny, która jest jednym z głównych aminokwasów wchodzących w skład białek. Po dostaniu się do organizmu bezpośrednio przenika do krwiobiegu i zwiększa produkcję tlenku azotu. Wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Często wchodzi w skład suplementacji przedtreningowej sportowców.

Czym jest cytrulina?

Cytrulina jest niebiałkowym, endogennym aminokwasem. Oznacza to, że ludzki organizm jest w stanie wytwarzać ją samodzielnie. W odróżnieniu od większości aminokwasów nie buduje białek. Jest kluczowym elementem procesu mocznikowego (ornitynowego). Przez połączenie się dwutlenku węgla, amoniaku oraz ornityny powstaje L-cytrulina, która w dalszym przebiegu procesu przekształca się w argininę. Miejscem jej powstawania jest wątroba lub jelita. Głównie wykorzystywana jest przez sportowców w celu polepszenia wydolności organizmu oraz redukcji zmęczenia po treningu. Zastosowanie znalazła również w usprawnianiu metabolizmu i w leczeniu zaburzeń erekcji wynikających z nadciśnienia. Pozytywnie wpływa też na układ krążenia. Równoczesne suplementowanie cytruliny i argininy powoduje zwiększenie produkcji tlenku azotu w krwiobiegu, obniżając tym samym ciśnienie tętnicze krwi.

Zobaczcie także, czy warto sięgać po odżywki i batony przeznaczone dla sportowców:

Zobacz film: Czy warto sięgać po odżywki i batony przeznaczone dla sportowców? Źródło: Dzień Dobry TVN

Cytrulina – działanie

Cytrulina jest ważnym aminokwasem, mimo że nie bierze udziału w procesie budowania białek. W znaczący sposób wpływa na zdrowie człowieka, a dokładniej:

  • wspomaga ukrwienie całego ciała,
  • usprawnia metabolizm,
  • neutralizuje szkodliwe działanie amoniaku, gdyż bierze udział w cyklu Krebsa, czyli cyklu mocznikowym,
  • zmniejsza stężenie kwasu mlekowego, przez co tzw. zakwasy po treningu są słabiej odczuwalne,
  • wspomaga produkcję tlenku azotu,
  • bierze udział w regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej,
  • redukuje uczucie zmęczenia,
  • wpływa na skurcze włókien mięśniowych,
  • reguluje przepływ krwi przez tkanki oraz narządy,
  • stymuluje procesy regeneracyjne organizmu,
  • ogranicza wydalanie z organizmu ważnych życiowo pierwiastków (wapnia, potasu, magnezu, sodu),
  • kontroluje tlenowe wydzielanie energii z tkanki mięśniowej podczas wysiłku fizycznego.

Dawkowanie cytruliny

Cytrulina w codziennej suplementacji jest zalecana głównie osobom, które regularnie wykonują intensywny wysiłek fizyczny. Dzienna dawka wynosi wówczas od 2 do 6 g. Najlepsze efekty otrzymuje się, kiedy cytrulina zostanie podzielona na dwie mniejsze porcje i zażywana będzie dwa razy dziennie. Obecnie dostępnych preparatów, suplementów diety zawierających cytrulinę jest wiele, dlatego przed dokonaniem wyboru należy dokładnie zapoznać się z etykietą danego produktu i sprawdzić stężenie poszczególnych substancji. Należy również zapoznać się z zaleceniami producenta, co do dawkowania poszczególnego suplementu.

W zależności od przyczyny stosowania cytruliny rozróżnia się kilka schematów:

  • w przypadku leczenia nadciśnienia tętniczego krwi optymalną dawką jest codzienne przyjmowanie 3000–4500 mg cytruliny o dowolnej porze,
  • podczas leczenia zaburzeń erekcji stosuje się czystą cytrulinę w dawce 1500–2000 mg na dobę, najlepiej godzinę lub półtorej przed stosunkiem seksualnym,
  • w sytuacji niewydolności krążenia zazwyczaj podawana jest dawka 3000 mg na dobę, jednak wówczas ilość suplementu dobierana jest indywidualnie do stanu ogólnego zdrowia,
  • chcąc osiągnąć lepsze wyniki w sporcie, stosuje się zazwyczaj wyższe dawki, w przypadku jabłczanu cytruliny jest to około 10 g, natomiast czystej cytruliny 6–7 g. Dawka powinna być dostosowana przede wszystkim do masy ciała.

Cytrulina – występowanie

Naturalnym źródłem cytruliny są arbuzy. Jednak jej zawartość w owocach jest zbyt niska, by wspomagać wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego. Dlatego sportowcy najczęściej przyjmują suplementy diety, w których zawarta jest sama cytrulina lub w postaci jabłczanu cytruliny, aby polepszać swoje wyniki sportowe.

Skutki uboczne suplementacji cytruliną

Jak dotąd nie stwierdzono występowania skutków ubocznych podczas suplementacji cytruliny. Jej przyjmowanie jest bezpieczne dla zdrowia. Dotyczy to również długotrwałego stosowania tego aminokwasu. Istnieje jednak kilka przeciwwskazań:

Opublikowano: 23.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej