Witarianizm – zasady, zalety i wady diety raw food

Fot. Astrakan Images / Getty Images

Witarianizm to dieta (najczęściej wegańska lub wegetariańska) oparta wyłącznie na surowych, nieprzetworzonych produktach, a w szczególności – niepoddanych obróbce termicznej. Ideą takiego sposobu odżywiania jest zachowanie w żywności jej naturalnych składników – witamin, minerałów itd.

Dieta witariańska nazywana jest często raw food lub po prostu raw, co w języku angielskim oznacza „surowy”. Wbrew powszechnej opinii witarianie mogą jeść nie tylko produkty roślinne. Zazwyczaj jednak rezygnują z mięsa i pozostałych produktów odzwierzęcych, ponieważ nieprzetworzone są często niebezpieczne na zdrowia i zwyczajnie niesmaczne.

Na czym polega witarianizm?

Dieta witariańska opiera się na przekonaniu, że poddawanie żywności obróbce termicznej – gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, mrożeniu, a także pasteryzacji – pozbawia ją szeregu składników odżywczych. Już w temperaturze powyżej 40–45°C mogą bowiem ulegać rozpadowi lub zmieniać strukturę takie związki, jak witaminy, białka, niektóre enzymy, karotenoidy. Według witarian produkty takie stają się nie tylko bezużyteczne dla zdrowia, ale wręcz toksyczne. Podczas ich przetwarzania powstają np. nitrozoaminy czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które są substancjami o działaniu rakotwórczym. Z podobnych przyczyn zwolennicy raw food nie uznają dodawania do żywności konserwantów, barwników itp. Potrawy witariańskie zwykle nie są też doprawiane solą.

Podstawowe założenie kuchni witariańskiej realizowane jest w wielu wariantach. Najczęściej dopuszczane jest spożywanie wyłącznie produktów poddanych obróbce w temperaturze nieprzekraczającej 42°C. Niektórzy zwolennicy diety raw robią drobne wyjątki od tej reguły i np. zaparzają herbatę. Większość witarian to wegetarianie, ponieważ jedzenie mięsa na surowo wiąże się z ryzykiem zakażeń bakteryjnych lub pasożytniczych. Niemniej spożywanie tatara czy sushi nie pozostaje w sprzeczności z zasadami witarianizmu. Raw food to jednak nie tylko sposób odżywiania, ale i styl życia. Z pobudek etycznych witarianie najczęściej rezygnują nie tylko z mięsa, ale i ze wszystkich produktów odzwierzęcych.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Witarianizm – jadłospis

Dieta raw w praktyce bazuje głównie na dojrzałych owocach i warzywach liściastych. Oczywiście wszelkie rośliny są dopuszczalne, ale spożywanie surowej cukinii, grochu czy ziaren żyta jest dość problematyczne. Witarianie sięgają także po kiełki, glony, orzechy, pestki, czasem też jadalne na surowo grzyby. Niektórzy zwolennicy raw food akceptują tłoczone na zimno oleje, niepasteryzowany miód.

Zgodnie z zasadami witariańskiej kuchni powyższe artykuły spożywa się po jak najmniejszym przetworzeniu, co oczywiście nie oznacza, że nie wolno poddać ich żadnej obróbce. Przepisy witariańskie dopuszczają krojenie, blendowanie, łączenie ze sobą składników w dowolny sposób. Należy korzystać wyłącznie ze świeżych produktów (te z puszek, słoików, mrożonek z oczywistych względów nie spełniają kryteriów raw food). Można też poddawać je fermentacji, np. kiszeniu.

Pozytywne efekty witarianizmu

Zwolennicy witarianizmu wskazują na szereg korzyści wynikających z odżywiania się zgodnie z zasadami raw food. Ponieważ jest to stosunkowo nowy koncept dietetyczny, nie ma jak dotąd naukowych dowodów na to, jak spożywanie wyłącznie surowej żywności wpływa długofalowo na zdrowie i samopoczucie. Większość stwierdzeń na temat pozytywnych efektów witarianizmu to subiektywne odczucia osób stosujących tę dietę.

Aktualny poziom wiedzy naukowej pozwala określić zalety witariańskiego jadłospisu, wśród których wymienia się:

  • mniejsze straty witamin i innych substancji odżywczych,
  • całkowity brak tłuszczów trans i rafinowanego cukru,
  • wysoki potencjał przeciwutleniający i przeciwzapalny,
  • ograniczenie ilości spożywanych substancji toksycznych,
  • usprawnienie oczyszczania organizmu ze zbędnych metabolitów.

Dieta witariańska pozwala na zmniejszenie nadwagi i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi, przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu. Tym samym raw food sprzyja profilaktyce i leczeniu otyłości, cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych, neurodegeneracyjnych.

Zagrożenia związane z dietą witariańską

Potencjalne pozytywne efekty witarianizmu mogą zostać zniweczone przez negatywne cechy takiego stylu żywienia. Dieta raw food jest bowiem niedoborowa, a w związku z jej restrykcyjnymi zasadami trudno ją odpowiednio zbilansować. Najczęściej wymaga suplementacji witaminami B (w szczególności B12, która nie występuje w świecie roślinnym) i D, żelazem (niehemowe jest słabo przyswajalne), wapniem, cynkiem, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Problemem może być także niedostatek pełnowartościowego białka w witariańskich potrawach.

Zagrożenia związane z dietą witariańską dotyczą także możliwości różnego rodzaju zakażeń i związanych z nimi powikłań. Większość pasożytów i bakterii chorobotwórczych usuwa się bowiem z żywności w procesach gotowania czy pasteryzacji.

Dieta raw food jest niewskazana w okresie rozwoju, czyli u dzieci, młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Witarianom trudno jest zaspokoić codzienne potrzeby energetyczne, więc taki styl żywienia nie jest odpowiedni dla osób pracujących fizycznie czy uprawiających sporty wyczynowe. W przypadku jakichkolwiek przewlekłych chorób stosowanie surowej diety bezwzględnie należy skonsultować z lekarzem.

Niewątpliwe korzyści przypisywane raw food wiążą się głównie ze spożywaniem znacznej ilości warzyw i owoców oraz unikaniem produktów wysokoprzetworzonych. Podobne efekty można zatem osiągnąć, stosując mniej restrykcyjne, pełnowartościowe diety.

Czy dieta wegetariańska jest bezpieczna dla dzieci? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Dieta wegetariańska i wegańska u małych dzieci. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Data aktualizacji: 23.10.2018,
Opublikowano: 22.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej