Witamina C wzmacnia mięśnie po 50. roku życia – dowodzą najnowsze badania

yulka3ice/getty images

Osoby po pięćdziesiątce oraz starsze, których dieta jest bogata w witaminę C, mają większą masę i siłę mięśni - informują naukowcy z University of East Anglia (UEA). To ważne spostrzeżenie, ponieważ wraz z wiekiem występuje tendencja do utraty masy mięśniowej.

Według autorów badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Nutrition wystarczy jeść odpowiednią ilość warzyw i owoców bogatych w witaminę C, by w późniejszym wieku móc cieszyć się dobrą masą mięśniową. Naukowcy zwracają również uwagę, że jak dotąd niewiele badań sprawdziło wpływ witaminy C na osoby starsze.

Masa mięśniowa - z wiekiem coraz mniejsza

Wraz z wiekiem ludzie tracą masę i siłę mięśni szkieletowych. Powyżej 50. roku życia tracimy nawet 1 proc. masy mięśniowej rocznie. Uważa się, że utrata ta dotyka 50 mln ludzi na świecie -alarmuje prof. Ailsa Welch, główna badaczka z UEA's Norwich Medical School.

Profesor Welch dodaje, że jest to duży problem, ponieważ utrata masy szkieletowej i mięśniowej może doprowadzić do kruchości i innych zaburzeń zdrowia, takich jak sarkopenia, niesprawności fizycznej, cukrzycy typu 2, obniżonej jakości życia, a nawet do śmierci.

Co jeść na masę mięśniową?

Najnowsze badanie naukowców z University of East Anglia (UEA) dowodzi, że osoby po 50., które jedzą dużo witaminy C i to takiej powszechnie występującej w owocach cytrusowych, jagodach czy warzywach – mają najlepszą masę mięśni szkieletowych.

Wiemy już, że spożycie witaminy C wiąże się z mięśniami szkieletowymi. Pomaga ona chronić komórki i tkanki przed potencjalnie szkodliwym wpływem wolnych rodników. Działające swobodnie wolne rodniki przyczyniają się do destrukcji mięśni i przyspieszają związane z wiekiem osłabienie -wyjaśnia prof. Ailsa Welch.

Czytaj też:

Dieta na masę, czyli jak rozbudować masę mięśniową? Produkty zalecane i zasady w diecie na masę. Przykładowe jadłospisy dla osób o masie 60, 70 i 80 kilogramów

Witamina C a mięśnie

Naukowcy z University of East Anglia (UEA) przeanalizowali dane 13 tys. osób w wieku od 42 do 82 lat, które brały udział w badaniu EPIC-Norfolk (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Dane obejmowały m.in. masę mięśni uczestników, informacje o zwyczajach żywieniowych oraz stężeniu witaminy C we krwi.

Przebadaliśmy dużą próbę mieszkańców Norfolk i odkryliśmy, że osoby z największym stężeniem witaminy C w diecie i we krwi miały największą masę mięśniową w porównaniu do tych o najniższym stężeniu witaminy - tłumaczy dr Richard Hayhoe, który brał udział w badaniu i dodaje - Byliśmy bardzo podekscytowani naszym odkryciem, ponieważ pozwala ono sądzić, że uzyskiwana z diety witamina C jest ważna dla zdrowia mięśni u starszych mężczyzn oraz kobiet i może być przydatna w zapobieganiu związanej z wiekiem utracie mięśni - mówi specjalista.

Niedobory witaminy C w diecie. Czym mogą skutkować?

Autorzy publikacji zwrócili uwagę, że wśród uczestników badania prawie 60 proc. mężczyzn i 50 proc. kobiet nie spożywało tyle witaminy C, ile powinno. 

Niedobór witaminy C nie tylko osłabia masę szkieletową i mięśniową.

Niedobory kwasu askorbinowego w diecie powodują ogóle osłabienie układu odpornościowego człowieka, co przekłada się na zwiększenie ryzyka infekcji. Ponadto osoby, u których spożycie witaminy C jest niskie, mają większe ryzyko chorób serca, problemów z gojeniem się ran oraz powstawania owrzodzeń.

Naukowcy dodają, że w większości przypadków wystarczy codziennie zjadać np. pomarańczę, wypić koktajl z dodatkiem pietruszki i pamiętać o dodatku warzyw do posiłku. 

Gdzie jest najwięcej witaminy C?

Zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wieku, płci oraz stanu organizmu. Średnia dzienna dawka kwasu askorbinowego u dorosłego człowieka wynosi około 60 -75 mg/h.

Naturalna witamina C występuje głównie w owocach, warzywach oraz ziołach. Kwas askorbinowy znajduje się również w mięsie, nabiale i orzechach.

Witamina C - produkty, o największej zawartości

Zdecydowanie najwięcej witaminy C występuje w owocach dzikiej róży, bo 100 gramów produktu zawiera od 250 do 800 mg kwasu askorbinowego.

Witamina C występuje również w rokitniku zwyczajnym i zielu pokrzywy.

Zobacz film: Witamina C

źródło:x-news

źródło: www.sciencedaily.com/ PAP

Data aktualizacji: 28.08.2020,
Opublikowano: 28.08.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej