W badaniu WHO przeprowadzonym na 450 tys. osób utwierdziło nas w przekonaniu, że słodzone napoje to zło w czystej postaci. Oczywiście pod względem zdrowotnym. Okazuje się, że picie każdego dnia dwóch szklanek słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu.
Dr Neil Murphy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, jeden z autorów badania, potwierdził jednoznacznie, że najlepiej wyeliminować całkowicie z diety słodzone napoje (w tym także energetyki). Pić powinniśmy tylko wodę i to w odpowiedniej dla naszego organizmu ilości. Dla dorosłych mężczyzn dobowa norma to około 2,5 l płynów, a dla kobiet – 2 l. Ciężarne powinny zwiększyć tę ilość o około 300 ml, matki karmiące piersią o 700 ml. Norma dla dzieci jest uzależniona od ich wieku.
Warto wiedzieć: Napoje energetyczne to nic złego? Niekoniecznie!
Naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem badali ponad 450 tys. osób z 10 europejskich państw. Ankietowani musieli bardzo dokładnie opowiedzieć o swojej diecie, ćwiczeniach oraz regularności picia napojów. Obserwowano uczestników badania przez 16 lat. Przez ten czas zmarło 42 tys. z nich.
Ankietowani, którzy spożywali dwie szklanki (lub więcej) dietetycznych napojów (słodzonych sztucznymi słodzikami) każdego dnia, mieli o 26 proc. większe ryzyko śmierci. Taka sama ilość napojów słodzonych cukrem powodowała 8-procentowy wzrost ryzyka przedwczesnej śmierci. Wniosek z badania jest jeden:
Najlepiej pić wodę. Kawa i herbata też są w porządku. Na pewno trzeba unikać słodzonych napojów i z ostrożnością podchodzić do produktów, które są słodzone sztucznymi słodzikami - mówi profesor Mitchell Elkind z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Wpływ napojów gazowanych na zdrowie
Wielu z nas pije słodkie napoje (także gazowane) w celu pobudzenia organizmu. Owszem, zaraz po wypiciu mamy więcej energii, ale po godzinie znowu chce nam się spać. Duża ilość cukru, która jest dostarczana do żołądka powoduje nagłe pobudzenie mózgu. Wytwarzana jest serotonina (hormon szczęścia), wydaje się nam także, że mamy więcej energii. Ilość cukru w napojach jest ogromna - producenci zadbali o to, byśmy jednak nie zasłodzili się zbyt szybko i dodali mnóstwo konserwantów oraz innych ulepszaczy smaku.
Polecamy: Cała prawda o napojach gazowanych: jak powstają, ile zawierają cukru. Skład gazowanych napojów
Kiedy poziom glukozy w naszym organizmie wzrasta, uruchamia się trzustka wydzielająca insulinę, w celu obniżenia poziomu cukru we krwi.
Im bardziej gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, tym większe wydzielanie insuliny, a co za tym idzie większy spadek stężenia glukozy. Ze spadkiem glukozy wiąże się spadek poziomu serotoniny, nasze szczęście się kończy i znowu mamy ochotę na słodkie.
Co znajduje się w napojach gazowanych? Zobaczcie na filmie: