WHO bije na alarm - picie słodkich napojów zwiększa ryzyko śmierci

Fot. gbrundin / Getty Images

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przeprowadziła badania, których wyniki szokują. Mowa o wpływie słodkich napojów na zdrowie, a raczej - ich negatywnym oddziaływaniu. Dwie szklanki słodkiego napoju dziennie i wzrasta ryzyko przedwczesnego zgonu. Dlaczego?

W badaniu WHO przeprowadzonym na 450 tys. osób utwierdziło nas w przekonaniu, że słodzone napoje to zło w czystej postaci. Oczywiście pod względem zdrowotnym. Okazuje się, że picie każdego dnia dwóch szklanek słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. 

Dr Neil Murphy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, jeden z autorów badania, potwierdził jednoznacznie, że najlepiej wyeliminować całkowicie z diety słodzone napoje (w tym także energetyki). Pić powinniśmy tylko wodę i to w odpowiedniej dla naszego organizmu ilości. Dla dorosłych mężczyzn dobowa norma to około 2,5 l płynów, a dla kobiet – 2 l. Ciężarne powinny zwiększyć tę ilość o około 300 ml, matki karmiące piersią o 700 ml. Norma dla dzieci jest uzależniona od ich wieku.

Warto wiedzieć: Napoje energetyczne to nic złego? Niekoniecznie!

Naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem badali ponad 450 tys. osób z 10 europejskich państw. Ankietowani musieli bardzo dokładnie opowiedzieć o swojej diecie, ćwiczeniach oraz regularności picia napojów. Obserwowano uczestników badania przez 16 lat. Przez ten czas zmarło 42 tys. z nich.

Ankietowani, którzy spożywali dwie szklanki (lub więcej) dietetycznych napojów (słodzonych sztucznymi słodzikami) każdego dnia, mieli o 26 proc. większe ryzyko śmierci. Taka sama ilość napojów słodzonych cukrem powodowała 8-procentowy wzrost ryzyka przedwczesnej śmierci. Wniosek z badania jest jeden: 

Najlepiej pić wodę. Kawa i herbata też są w porządku. Na pewno trzeba unikać słodzonych napojów i z ostrożnością podchodzić do produktów, które są słodzone sztucznymi słodzikami - mówi profesor Mitchell Elkind z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Wpływ napojów gazowanych na zdrowie

Wielu z nas pije słodkie napoje (także gazowane) w celu pobudzenia organizmu. Owszem, zaraz po wypiciu mamy więcej energii, ale po godzinie znowu chce nam się spać. Duża ilość cukru, która jest dostarczana do żołądka powoduje nagłe pobudzenie mózgu. Wytwarzana jest serotonina (hormon szczęścia), wydaje się nam także, że mamy więcej energii. Ilość cukru w napojach jest ogromna - producenci zadbali o to, byśmy jednak nie zasłodzili się zbyt szybko i dodali mnóstwo konserwantów oraz innych ulepszaczy smaku. 

Polecamy: Cała prawda o napojach gazowanych: jak powstają, ile zawierają cukru. Skład gazowanych napojów

Kiedy poziom glukozy w naszym organizmie wzrasta, uruchamia się trzustka wydzielająca insulinę, w celu obniżenia poziomu cukru we krwi. 

Im bardziej gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, tym większe wydzielanie insuliny, a co za tym idzie większy spadek stężenia glukozy. Ze spadkiem glukozy wiąże się spadek poziomu serotoniny, nasze szczęście się kończy i znowu mamy ochotę na słodkie. 

Co znajduje się w napojach gazowanych? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Co znajduje się w napojach gazowanych? Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 10.09.2019,
Opublikowano: 10.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej