Dwutlenek siarki w rodzynkach sułtańskich
W ramach urzędowej kontroli żywności Państwowa Inspekcja Sanitarna pobrała próbki z trzech partii produktu "Rodzynki sułtańskie, Bakallino, 400 g". Niestety stwierdziła w nich obecność dwutlenku siarki (na poziomie 13,3 mg/kg, 14,6 mg/kg i 17,5 mg/kg). Chodzi o partie 945.0/88315B, 903.0/87851B i 10J.2006.71 wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A.
Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie. Atlanta Poland S.A. zwróciła się do Jeronimo Martins Polska S.A. o zablokowanie sprzedaży partii 945.0/88315B i 903.0/87851B do czasu otrzymania dodatkowych wyników badań. Bakalland S.A. otrzymała urzędowy zakaz wprowadzania do obrotu partii 10J.2006.71.- poinformowano na stronie GIS.
Sanepid ostrzega, że osoby z alergią lub nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny jeść tego produktu, ponieważ może to u nich wywołać reakcje alergiczne.
Dwutlenek siarki – co to jest?
Dwutlenek siarki to związek chemiczny o wzorze SO2. Bywa wykorzystywany do konserwowania niektórych produktów spożywczych, między innymi suszonych owoców, dżemów, suszonych grzybów, owoców kandyzowanych. Jednak jego zastosowanie w przemyśle spożywczym budzi sporo kontrowersji. Dlaczego? Dwutlenek siarki stanowi bowiem składnik smogu oraz tzw. kwaśnych deszczy oraz jest emitowany do środowiska w wyniku spalania paliw kopalnych.
Dwutlenek siarki w pożywieniu – jakie ma zastosowanie?
Dwutlenek siarki w jedzeniu pełni funkcję konserwantu oraz przeciwutleniacza. Znajduje się na liście chemicznych dodatków do żywności, które zostały dopuszczone do użytku na terenie Unii Europejskiej. Substancja konserwująca dwutlenek siarki oznaczana jest jako E220.
Dwutlenek siarki chroni produkty przed ich zepsuciem przeciwdziałając namnażaniu się bakterii, grzybów czy drożdży. Substancja konserwująca hamuje również działanie enzymu (oksydazy polifenolowej). Dzięki temu produkty zachowują ładny kolor i zapach, nie ulegają brązowieniu enzymatycznemu.
Zobacz film: Konserwanty
Wpływ dwutlenku siarki na zdrowie
Zastosowanie dwutlenku siarki jako substancji konserwującej pożywienie budzi wiele kontrowersji. Pomimo że substancja została dopuszczona do użytku na terenie UE (niewielka zawartość dwutlenku siarki w pożywieniu nie jest szkodliwa dla zdrowia), to przekroczenie dziennej dawki (0,7 mg na 1 kg masy ciała) może wiązać się ze skutkami ubocznymi. Jakimi?
Między innymi u osób z astmą mogą pojawić się problemy z oddychaniem. Zbyt duża zawartość dwutlenku siarki w produktach spożywczych powoduje również obniżenie wchłaniania się witaminy A i B1. innymi skutkami ubocznymi wynikającymi z przedawkowania substancji konserwującej są:
- bóle i zawroty głowy,
- nudności,
- wymioty,
- biegunka,
- reakcje skórne (zaczerwienienie, świąd),
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
W skrajnych przypadkach może nawet dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi zagrożenie życia.
Źródło: PAP