Uwaga! Dwutlenek siarki w rodzynkach sułtańskich. Sanepid ostrzega, kto nie powinien ich jeść

annick vanderschelden photography/getty images

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła dwutlenek siarki w trzech partiach rodzynek sułtańskich Bakallino. Co ważne, informacji o obecności substancji konserwującej nie było na etykiecie popularnego produktu. Jaki wpływ na zdrowie ma dwutlenek siarki?

Dwutlenek siarki w rodzynkach sułtańskich

W ramach urzędowej kontroli żywności Państwowa Inspekcja Sanitarna pobrała próbki z trzech partii produktu "Rodzynki sułtańskie, Bakallino, 400 g". Niestety stwierdziła w nich obecność dwutlenku siarki (na poziomie 13,3 mg/kg, 14,6 mg/kg i 17,5 mg/kg). Chodzi o partie 945.0/88315B, 903.0/87851B i 10J.2006.71 wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A.

Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie. Atlanta Poland S.A. zwróciła się do Jeronimo Martins Polska S.A. o zablokowanie sprzedaży partii 945.0/88315B i 903.0/87851B do czasu otrzymania dodatkowych wyników badań. Bakalland S.A. otrzymała urzędowy zakaz wprowadzania do obrotu partii 10J.2006.71.- poinformowano na stronie GIS.

Sanepid ostrzega, że osoby z alergią lub nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny jeść tego produktu, ponieważ może to u nich wywołać reakcje alergiczne.

Dwutlenek siarki – co to jest?

Dwutlenek siarki to związek chemiczny o wzorze SO2. Bywa wykorzystywany do konserwowania niektórych produktów spożywczych, między innymi suszonych owoców, dżemów, suszonych grzybów, owoców kandyzowanych. Jednak jego zastosowanie w przemyśle spożywczym budzi sporo kontrowersji. Dlaczego? Dwutlenek siarki stanowi bowiem składnik smogu oraz tzw. kwaśnych deszczy oraz jest emitowany do środowiska w wyniku spalania paliw kopalnych.

Dwutlenek siarki w pożywieniu – jakie ma zastosowanie?

Dwutlenek siarki w jedzeniu pełni funkcję konserwantu oraz przeciwutleniacza. Znajduje się na liście chemicznych dodatków do żywności, które zostały dopuszczone do użytku na terenie Unii Europejskiej. Substancja konserwująca dwutlenek siarki oznaczana jest jako E220.

Dwutlenek siarki chroni produkty przed ich zepsuciem przeciwdziałając namnażaniu się bakterii, grzybów czy drożdży. Substancja konserwująca hamuje również działanie enzymu (oksydazy polifenolowej). Dzięki temu produkty zachowują ładny kolor i zapach, nie ulegają brązowieniu enzymatycznemu.

Zobacz film: Konserwanty

źródło: x-news

Wpływ dwutlenku siarki na zdrowie

Zastosowanie dwutlenku siarki jako substancji konserwującej pożywienie budzi wiele kontrowersji. Pomimo że substancja została dopuszczona do użytku na terenie UE (niewielka zawartość dwutlenku siarki w pożywieniu nie jest szkodliwa dla zdrowia), to przekroczenie dziennej dawki (0,7 mg na 1 kg masy ciała) może wiązać się ze skutkami ubocznymi. Jakimi?

Między innymi u osób z astmą mogą pojawić się problemy z oddychaniem. Zbyt duża zawartość dwutlenku siarki w produktach spożywczych powoduje również obniżenie wchłaniania się witaminy A i B1. innymi skutkami ubocznymi wynikającymi z przedawkowania substancji konserwującej są:

  • bóle i zawroty głowy,
  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • reakcje skórne (zaczerwienienie, świąd),
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

W skrajnych przypadkach może nawet dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi zagrożenie życia.

Źródło: PAP

Data aktualizacji: 27.08.2020,
Opublikowano: 27.08.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej