Tofu – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, zastosowanie

Fot: eskymaks / gettyimages.com

Tofu to twaróg uzyskiwany w procesie przetwórstwa białek mleka sojowego. Produkt ten,stosowany od wieków w kuchni azjatyckiej, zyskuje coraz większą popularność w Europie ze względu na znaczne walory prozdrowotne. Stanowi bardzo dobre źródło pełno wartościowego białka, minerałów i fitohormonów.

Według legend tofu zostało odkryte w czasach starożytnych w Chinach na skutek przypadkowego ukwaszenia mleka sojowego. W krajach takich jak Japonia, Tajlandia, Korea czy Wietnam stanowi podstawę wielu dań wegetariańskich. W związku z rosnącym zainteresowaniem zdrową dietą do krajów Zachodu tofu trafiło w drugiej połowie XX w. Tofu cieszy się popularnością ze względu na uniwersalne walory kulinarne – dzięki neutralnemu smakowi komponuje się z wieloma daniami. Po produkt chętnie sięgają osoby na diecie – tofu ma 80–90 kalorii w 100 g i niski indeks glikemiczny (IG=15). Przede wszystkim jednak sojowy serek ceniony jest przez wegan i wegetarian – za wartości odżywcze, które czynią go świetnym ekwiwalentem mięsa.

Co to jest tofu i jak smakuje?

Proces wytwarzania tradycyjnego tofu jest bardzo podobny do produkcji nabiału. Najpierw trzeba jednak pozyskać mleko sojowe. W tym celu wymoczone ziarna soi mieli się i wytłacza z nich płyn. Tak powstałe mleko roślinne podgrzewa się i łączy z koagulantem, np. z sokiem z cytryny, siarczanem wapnia. Powoduje to oddzielanie się od serwatki białek mleka, które następnie formuje się w blok. Powstały twaróg jest niemal pozbawiony smaku (przypomina nieco niedoprawione białe mięso), ma zwartą konsystencję i nadaje się do dalszej obróbki, np. wędzenia, smażenia. Sojowy twaróg doskonale wchłania smaki, więc finalny produkt można przygotować z dodatkiem przypraw czy marynat. Właśnie dlatego w sklepach dostępne są liczne rodzaje tofu. Spotyka się także odmianę kremową, która powstaje na skutek pozostawienia mieszanki mleka z koagulantem do stężenia – bez odciskania serwatki. Konsystencją tofu przypomina wówczas gęstą śmietanę i jest jej dobrym zamiennikiem.

Zobacz film: Jak wybrać produkty sojowe? Źródło: Wiem co jem.

Tofu – wartości odżywcze i właściwości

Tofu z mleka sojowego to przede wszystkim bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, zawierającego niezbędne dla organizmu i niesyntezowane wewnątrzustrojowo aminokwasy egzogenne. Stanowi ono około 10% produktu. Ważąca 100 g porcja jest zatem w stanie zaspokoić około 1 / 5 przeciętnego dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten podstawowy budulec wszystkich komórek i jedno z ważnych źródeł energii.

Soja zawiera sporo tłuszczu, głównie zawierającego nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich obecność w diecie jest bardzo istotna, służy prawidłowej pracy mózgu, regulacji gospodarki lipidowej, normalizowaniu ciśnienia krwi, wspomaga wzrok i odporność. Tofu to w około 5% tłuszcz, zawierającego w większości cenne kwasy omega-3 i omega-6.

Serek sojowy cieszy się popularnością wśród wegan i wegetarian, ponieważ odznacza się wysoką zawartością wapnia i żelaza – minerałów, których podaż w diecie bezmięsnej jest niewielka. Są to pierwiastki odpowiedzialne za wiele istotnych funkcji w organizmie. Wapń tworzy masę kostną, reguluje pracę układu nerwowego i mięśni, wpływa na krzepliwość krwi.

Żelazo niezbędne jest przede wszystkim do tworzenia hemoglobiny, ale wspomaga też system odpornościowy i detoksykację wątroby. Oba pierwiastki uczestniczą w procesach metabolicznych. Oprócz wapnia i żelaza tofu zawiera także dużo fosforu, magnezu, cynku i potasu. Ponadto dostarcza sporo witamin z grupy B, nieco witaminy K i A.

Zobacz film: Normy spożycia białka sojowego. Źródło: Wiem co jem.

W składzie tofu znajdują się także fitoestrogeny (głównie – izoflawony) – substancje o działaniu zbliżonym do żeńskich hormonów płciowych. Przyczyniają się do zmniejszenia poziomu niekorzystnej frakcji cholesterolu (LDL) i trójglicerydów we krwi, obniżając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Utrudniają rozwój nowotworów hormonozależnych – raka piersi i prostaty. Fitoestrogeny są cenne dla kobiet, ponieważ regulują pracę jajników, a także łagodzą objawy menopauzy i ograniczają ryzyko związanej z nią często osteoporozy.

Możliwe skutki uboczne spożywania tofu

W związku z długą listą korzystnych właściwości odpowiedź na pytanie, czy tofu jest zdrowe, wydaje się oczywista. Umiar w spożywaniu tego produktu powinni jednak zachować:

  • mężczyźni – fitoestrogeny mogą powodować u nich zaburzenia hormonalne, m.in. zmniejszać produkcję plemników,
  • alergicy – soja często wywołuje reakcje uczuleniowe,
  • osoby z chorą tarczycą – może dojść do objawów niedoczynności gruczołu,
  • osoby cierpiące na dolegliwości trawienne – soja ma właściwości wzdymające i jest ciężkostrawna.

Tofu w sztuce kulinarnej

Tofu to częsty składnik przepisów kuchni azjatyckiej. Można je jednak z powodzeniem zastosować niemal do wszystkich rodzajów dań. W związku z neutralnym smakiem, a zarazem dużą zdolnością absorpcji smaków stanowi wdzięczny obiekt kulinarnych eksperymentów. Sojowy serek pasuje zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich. Można wykorzystać go do sałatek, zapiekanek, zup, sosów, koktajli, deserów. Odpowiednio doprawiony i zamarynowany czy grillowany nadaje się na samodzielną przekąskę.

Zobacz film: Skąd pochodzi soja? Źródło: Wiem co jem.

Data aktualizacji: 18.06.2018,
Opublikowano: 18.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej