Syrop ryżowy – właściwości i zastosowanie. Ile kosztuje i gdzie można kupić syrop ryżowy?

Fot. Janie Airey / Getty Images

Syrop ryżowy to bardzo dobrze przyswajalny zamiennik białego cukru, który uważa się za znacznie zdrowszy. Dostarczana przez niego energia uwalnia się dość długo, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu, a następnie spadku stężenia cukru we krwi. Syrop ryżowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.

Syrop ryżowy ze względu na słodki smak doskonale nadaje się do ciepłych napojów, ciast, deserów, owsianki. Składa się z łatwo wchłanianych węglowodanów, a dzięki zawartości maltozy jest dłużej trawiony. Wykazuje działanie prewencyjne wobec cukrzycy i grzybicy. Wpływa też korzystnie na układ trawienny. Dostarcza cennych składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas. Uzyskuje się go w wyniku gotowania sfermentowanego brązowego ryżu.

Co to jest syrop ryżowy?

Syrop ryżowy obok ksylitolu i stewii jest jednym z najpopularniejszych zamienników tradycyjnego białego cukru. Syrop ryżowy składa się w 80% z ryżu i wody. Niekiedy bywa dosładzany słodem jęczmiennym. Zdecydowana większość producentów wykorzystuje w jego produkcji ryż pochodzący z upraw rolnictwa ekologicznego. Wówczas na opakowaniu znajduje się symbol BIO. Taki produkt wolny jest od dodatków chemicznych i cechuje się najwyższą jakością. 

Zobaczcie, czym można zastąpić cukier:

Zobacz film: Czym zastąpić cukier? Źródło: 36,6

Syrop słodowy wytwarzany jest z pełnego ziarna z brązowego ryżu, które jest fermentowane, a następnie podgrzewane i filtrowane, co w konsekwencji prowadzi do powstania płynu o konsystencji syropu. Proces tworzenia syropu ryżowego jest długotrwały i oparty na działaniu naturalnych enzymów. Po otwarciu opakowania z syropem ryżowym należy je przechowywać w temperaturze do 20°C, w suchym miejscu i chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Syrop ryżowy przypomina dość mocno miód. Ma złotawy kolor i ciągnącą się konsystencję. Charakteryzuje się delikatnym, orzechowym, słodkim smakiem.

Zastosowanie syropu ryżowego w kuchni

Syrop z brązowego ryżu stosuje się jako substancja słodząca na wiele sposobów, w tym zwłaszcza do słodzenia gorących napojów (herbaty, kawy) czy dodatek do wyrobów cukierniczych, deserów, lodów czy owsianki oraz do dań mięsnych, zup i sosów. Jego możliwości stosowania są wręcz nieograniczone. Niestety ten naturalny słodzik może zawierać gluten, w związku z czym nie poleca się go osobom chorym na celiakię i będącym na diecie bezglutenowej. Syropu ryżowego należy unikać przy alergii na ryż.

Właściwości zdrowotne i działanie syropu ryżowego

Syrop ryżowy wykazuje właściwości prozdrowotne. Jego ogromną zaletą jest powolny rozkład w organizmie, dzięki czemu nie ma ryzyka wystąpienia nagłego skoku, a następnie spadku poziomu cukru we krwi. Syrop ryżowy jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm. Zawiera maltozę, znaną też jako cukier słodowy (wzór sumaryczny C12H22O11), i maltotriozę (wzór sumaryczny C18H32O16), które przechodzą w wykorzystywaną przez organizm glukozę (wzór sumaryczny C6H12O6). Syrop ryżowy pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu jego regularne spożywanie w dużym stopniu zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy. Wskazany jest osobom realizującym dietę niskokaloryczną, ponieważ sprzyja procesowi odchudzania. Zapobiega odkładaniu tłuszczu w organizmie, uwalnia od zastojów pokarmowych, wzmacnia żołądek. Syrop ryżowy znajduje też zastosowanie w zdrowej, zrównoważonej diecie. Polecany jest osobom zmagającym się lub narażonych na infekcję grzybiczą, a zwłaszcza wywołaną przez grzyby z rodzaju Candida.

Syrop ryżowy jest doskonałym źródłem składników mineralnych, w tym m.in. magnezu, potasu, cynku, wapnia, żelaza oraz witamin z grupy B, bez których niemożliwe byłoby prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Witaminy te wspomagają proces krwiotwórczy, regulują liczne przemiany i wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Dodatkowo zawartość tych składników ma dobroczynne działanie na wygląd zewnętrzny, gdyż zapewnia dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.

Syrop ryżowy jest produktem stosowanym w makrobiotyce, czyli stylu życia polegającym na przestrzeganiu diety opartej o produkty poddane możliwie mniejszej obróbce termicznej, chemicznej, a jak najbardziej naturalne, zwłaszcza zaś pełne ziarno, zboża, owoce, warzywa, wodorosty.

Gdzie można kupić i ile kosztuje syrop ryżowy?

Syrop ryżowy kupić można w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej znajduje się na półkach dużych sklepów spożywczych. Dodatkowo nabyć go można dzięki sprzedaży internetowej. Syrop ryżowy sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych butelkach lub słoikach, o pojemności 350 ml lub 700 ml, za które zapłaci się odpowiednio około 13 zł i 18 zł. Sporą popularnością cieszy się zwłaszcza tradycyjny koreański syrop ryżowy Ssalyeot, który nazywany jest także oligosachatyda.

Syrop ryżowy – wartości odżywcze

Syrop ryżowy przewyższa tradycyjny cukier wartościami odżywczymi, które w 100 g syropu ryżowego przedstawiają się następująco:

  • wartość energetyczna około 316 kcal (1323 kJ),
  • białko 1,1 g,
  • tłuszcze 0,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone stanowią 0,1 g,
  • węglowodany 96 g, w tym cukry stanowią 74 g,
  • sól 0,001 g.
Data aktualizacji: 23.12.2018,
Opublikowano: 24.12.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej