Sposoby na wzmocnienie odporności wiosną. Przesilenie sprzyja przeziębieniom

Fot.: goodluz / stock.adobe.com

Na wiosnę nasz organizm jest szczególnie narażony na przeziębienie lub przemęczenie. Dzieje się tak ponieważ pogoda nas nie rozpieszcza, nasze ciało kiepsko znosi przesilenie, a dodatkowo jesteśmy osłabieni po zimie. Jak sobie pomóc i wzmocnić odporność?

Wiosną wielu z nas dotyka syndrom zmęczenia wiosennego. Czujemy się ospali, ciągle zmęczeni, cierpimy na bóle głowy i mięśni, mogą pojawić się skurcze, bóle brzucha i problemy ze snem. Dzieje się tak, ponieważ pogoda zmienia się. Zima odchodzi w zapomnienie, a jej miejsce zajmuje wiosna. W naszym organizmie zmienia się poziom hormonów, sposób oddychania, a za oknem zmienia się ciśnienie, pogoda i temperatura. Łatwo o przeziębienie, zwłaszcza, że nasze ciała są osłabione po zimie i często borykamy się z niedoborami witamin.

Zobacz film: Przesilenie wiosenne - jak rozpoznać czego potrzebuje nasz organizm? Źródło: Stylowy Magazyn.

Aby utrzymać organizm w dobrej kondycji i uniknąć wiosennego przesilenia oraz przeziębienia powinniśmy przede wszystkim zadbać o zróżnicowaną dietę. Podstawą powinny być warzywa i owoce oraz picie 2 litrów wody dziennie. Aby mieć energię na cały dzień nie możemy zapominać o pożywnym śniadaniu, po którym możemy wypić kawę. Przypominamy, że picie kawy na pusty żołądek jest szkodliwe! Na co warto zwrócić uwagę podczas komponowania diety? Na produkty zawierające:

  • witaminę A (zwłaszcza marchew, dynia, pomidory, buraki i papryka czerwona oraz śliwki) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami,
  • witaminę C (m.in. papryka, brukselka, dynia, buraki, marchew, kapusta, pomidory, cytrusy) – dostarczana do organizmu regularnie skraca czas trwania przeziębienia, wzmacnia odporność,
  • witaminę D (oleje roślinne, kukurydza, brukselka, ryby i produkty mleczne) – wzmacnia odporność i ma pośrednie działanie antybakteryjne. Zimą warto rozważyć jej suplementację,
  • magnez (zawarty w bananch, orzech i nasionach roślin strączkowych) - pomoże na skurcze mięśni oraz wzmocni układ nerwowy w walce ze stresem,

Zobacz film: Medycyna staropolska - produkty na przeziębienie. Źródło: W dobrym stylu

  • witaminy z grupy B (zawarte m.in. w roślinach strączkowych, pestkach i orzechach, produktach pełnoziarnistych, mleku i jego przetworach oraz rybach i mięsie) – zwiększają odporność organizmu na infekcje i poprawiają nastrój, oddziałują pozytywnie na układ nerwowy, m.in. zmniejszając napięcie,
  • witaminę E (awokado, oliwa z oliwek) – antyoksydant, opóźnia procesy starzenia i wspiera odporność, pozytywnie wpływa na stan skóry,
  • cynk (zawarty w większości warzyw jesiennych, ale bogatym jego źródłem są skorupiaki, ziarna zbóż i mięso, jaja oraz produkty mleczne) – niezbędny do prawidłowego działania układu immunologicznego.

Zróżnicowana dieta, bogata w składniki mineralne i witaminy wzmocni nie tylko naszą odporność, ale i poprawi samopoczucie. Warto o tym pamiętać: Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać układając dietę?

Zobacz film: Jak naturalnie wzmocnić odporność? Źródło: X-Bank Gallery, Dzień Dobry TVN

Aktywność fizyczna wzmacnia odporność

Naszą odporność wzmocni ruch na świeżym powietrzu, który dotlenia mózg, przyczynia się do wydzielania endorfin i poprawia samopoczucie. Hartowanie się jest jak najbardziej wskazane dla zdrowia. W tym celu należy brać zimne prysznice albo naprzemiennie polewać ciało ciepłą i zimną wodą.

Odpoczynek to podstawa

W utrzymaniu dobrego samopoczucia i odporności organizmu wskazany jest sen – 8 godzin dziennie, od godziny 22, najlepiej w przewietrzonym i odpowiednio nawilżonym pomieszczeniu. 

A jeśli dopadnie nas przeziębienie...

Jest wiele domowych sposobów pomagających szybko uporać się z przeziębieniem. Pierwszym z nich, obecnym w każdym domu, jest czosnek. To naturalny antybiotyk, który ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, zmniejsza duszności, działa napotnie, niweluje ból gardła, a także inne objawy przeziębienia i grypy. 

Zobacz więcej: Najsilniejsze naturalne antybiotyki – czosnek, cebula, chrzan, kurkuma

Sok z malin, czarnego bzu oraz jeżyn rozgrzewa organizm, podobnie jak ciepłe mleko z czosnkiem i miodem. Podczas przeziębienia powinno się także jeść cebulę (lub pić syrop z cebuli), spożywać miód oraz odpowiednio nawadniać organizm.

Polecamy: Naturalne sposoby na przeziębienie - domowe metody leczenia

Zobacz film: Przesilenie wiosenne - jak się suplementować. Źródło: Stylowy Magazyn.

10 patentów na wzmocnienie odporności

1. Spożywaj codziennie miód. Jest on polecany nie tylko na wzmocnienie odporności, ale i na problemy z układem krążenia oraz wątrobą. Wspomaga przemianę materii, zapobiega próchnicy zębów, działa uspokajająco.

2. Olej z czarnuszki - wzmacnia odporność, ale zapobiega także rozwojowi nowotworów. Jego działanie przeciwzapalne porównywane jest do działania aspiryny. Obniża ciśnienie krwi. Zaleca się regularne przyjmowanie nierafinowanego oleju z czarnuszki.

3. Ruch na świeżym powietrzu. Aktywność fizyczna zawsze jest wskazana.

4. Jedz dużo warzyw! Możesz przygotowywać z nich ciekawe koktajle warzywne, które są prawdziwą bombą witamin.

5. Utrzymuj w mieszkaniu stałą temperaturę, najlepiej w okolicach 19-20 stopni.

6. Zrezygnuj z używek.

7. Jedz ząbek czosnku dziennie. 

8. Pij czystek - napar z czystka zawiera dużo polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne.

9. Bardzo ważny dla naszego organizmu jest rytm dnia. Spożywanie posiłków o określonych porach, wieczorny odpoczynek, sen o stałej porze - im bardziej masz wszystko "poukładane", tym zdrowiej!

10. Odpoczynek i sen - minimum 8 godzin na dobę.

Zobacz film: Domowe sposoby na przeziębienie. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 12.07.2019,
Opublikowano: 09.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Odszkodowanie za powikłania po szczepieniu przeciw COVID-19. Kto może się o nie ubiegać?   

Osoby, u których po przyjęciu szczepionki przeciwko COVID-19 opracowanej przez firmę AstraZeneca, pojawiły się powikłania, mogą ubiegać się o odszkodowanie. Kto będzie miał do niego prawo? 

Czytaj więcej
Toczeń rumieniowaty – objawy, rodzaje, leczenie

Toczeń rumieniowaty jest chorobą autoimmunologiczną, której przyczyny nie zostały jeszcze dokładnie poznane. Wynika z odpowiedzi immunologicznej, w wyniku której przeciwciała atakują tkanki własne chorego. Charakterystycznym objawem jest rumień na twarzy.

Czytaj więcej
Babeszjoza u ludzi: co to za choroba i jakie daje objawy?

Babeszjoza u człowieka jest zjawiskiem incydentalnym. Profilaktyka obejmuje ochronę przed ugryzieniami przez kleszcze, będącymi wektorami pierwotniaka. Niekiedy choroba trwa kilka miesięcy, nie dając żadnych charakterystycznych objawów.

Czytaj więcej
Czy można przedawkować witaminę D? 

Witamina D jest nam niezbędna i trzeba ją suplementować cały rok. Jednak czy istnieje szansa na przedawkowanie tej witaminy? Czy połączenie słonecznych dni, diety bogatej w produkty zawierające duże ilości witaminy D i jeszcze tabletek to dobry pomysł? Przekonajcie się.

Czytaj więcej
Co pyli w maju? Rośliny wywołujące alergię wziewną w maju

Pylenie w maju jest dość mocno odczuwane przez chorych na sezonowe alergie wziewne. Maj to czas pylenia traw dzikich i uprawnych, babki, szczawiu, pokrzywy. Dodatkowo objawy chorobowe pojawić się mogą u osób uczulonych na pyłki drzew, takich jak sosna, buk i dąb. W maju zaczynają alergizować też zarodniki grzybów pleśniowych.

Czytaj więcej
Brzuch tarczycowy - kiedy się pojawia i jak go rozpoznać?

Duży brzuch tarczycowy jest jednym z wielu objawów przewlekłej i nieleczonej odpowiednio niedoczynności tarczycy. W chorobie tej brzuch jest wzdęty, występują zaparcia, a tkanka tłuszczowa odkłada się na całym jego obszarze. Do postawienia diagnozy zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy konieczne jest wykazanie nieprawidłowych poziomów hormonów we krwi.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Borelioza - krętki, które wywołują chorobę to najinteligentniejsze bakterie na świecie

Borelioza to podstępna choroba. Doskonale się kamufluje w organizmie i potrafi wywołać takie objawy, których w żaden sposób nie da się połączyć z ukłuciem przez kleszcza. Co sprawia, że rozpoznanie boreliozy jest takie trudne? Dlaczego testy nie wykrywają tej bakterii? 

Czytaj więcej
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy

Borelioza to choroba, która budzi ogromne emocje. Nie zawsze daje charakterystyczne objawy, dlatego, w świadomości wielu osób, można z nią połączyć dowolną dolegliwość. Czy faktycznie borelioza to choroba, którą aż tak trudno jest zdiagnozować? Czy komercjalizacja testów w kierunku boreliozy to dobry pomysł? Pytamy o to prof. Joannę Zajkowską, internistkę, specjalistkę chorób zakaźnych z Kliniki Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji UMB w Białystoku.

Czytaj więcej
Telefon komórkowy może przyciągać kleszcze. Jak się chronić przed inwazją pajęczaków?

Naukowcy wykazali, że telefon komórkowy przyciąga zainfekowane niebezpiecznymi patogenami kleszcze. Warto to brać pod uwagę, gdy wybieramy się w plener. Tym bardziej,  że jak ostrzega Stowarzyszenie Chorych na Boreliozę, przez brak zimy możemy mieć do czynienia z inwazją kleszczy.

Czytaj więcej