Sposoby na ograniczenie spożycia słodyczy

Fot.: Voyagerix / stock.adobe.com

Cukier dodawany jest wszędzie, przede wszystkim dlatego, że większość społeczeństwa ceni sobie słodki smak. Nadmiar cukru prowadzi do problemów zdrowotnych, dlatego lepiej nie przesadzać ze spożyciem słodkości. Jak wyeliminować cukier z diety? Czy to w ogóle możliwe?

Polak spożywa średnio 39 kilogramów cukru rocznie, co daje nam 19 łyżeczek dziennie! To bardzo dużo, zwłaszcza, że norma rekomendowana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) to 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego, czyli maksymalnie 12 łyżeczek dziennie, a najlepiej zejść do 5% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przy tak niskim spożyciu nie odczulibyśmy negatywnych skutków oddziaływania cukru na organizm. A te są ogromne! Choroby serca, nerek, szybsze starzenie się organizmu, próchnica, wysoki cholesterol, osłabienie układu nerwowego i immunologicznego, otyłość i osłabienie układu kostnego, a nawet cukrzyca.

Zobacz film: Odwyk cukrowy - objawy. Źródło: 36,6.

Cukier znajdziemy wszędzie, a przede wszystkim w gotowych produktach spożywczych.  Syrop z agawy, syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, dekstroza, glukoza, laktoza, melasa - produkty spożywcze z takimi składnikami lepiej zostawić w sklepie.

Rodzaje cukru:

  • glukoza - znajduje się w owocach i warzywach;
  • fruktoza - znajduje się w owocach;
  • dekstroza - jest wydobywana syntetycznie ze skrobi;
  • maltoza jest cukrem pochodzącym ze słodu;
  • laktoza jest cukrem mlecznym;
  • sacharoza jest rafinowanym cukrem produkowanym z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. Składa się z glukozy i fruktozy.

Zobacz film: Dlaczego tak łatwo uzależniamy się od cukru? Źródło: Dzień Dobry TVN.

    Cukier cukrowi nie jest równy

    Cukier zawarty w owocach (fruktoza) wchłania się zupełnie inaczej niż cukier spożywczy (sacharoza). Dzieje się tak dlatego, że owoce zawierają naturalnie występujące składniki i minerały oraz błonnik pokarmowy, który "utrudnia" wchłanianie cukru do organizmu. Cukier spożywczy, czyli węglowodany proste, niemal natychmiast dostaje się do krwi i podnosi poziom glukozy. Dzięki temu w mózgu uwalniane są hormony szczęścia, czyli serotonina i dopamina. Uwalniana jest również insulina z trzustki, która ma za zadanie obniżyć poziom glukozy. Gdy ten spada robimy się głodni i niezadowoleni. Znowu mamy ochotę na cukier. Dodatkowo organizm do przetworzenia cukru pobiera substancje mineralne (witaminy z grupy B, wapń, magnez, chrom) z innych pokarmów, a potem z organizmu. 

    Polecamy: Negatywny skutki jedzenia słodyczy

    Zobacz film: Detoks cukrowy. Źródło: 36,6.

    Jak wyeliminować cukier z diety?

    Przede wszystkim należy zaznaczyć, że nie jest to łatwe. Cukier znajdziemy niemalże wszędzie, dlatego najlepiej zacząć przygotowywać posiłki samemu w domu z surowych składników. Ważne jest spożywanie dużej ilości warzyw, produktów pełnoziarnistych, picie przynajmniej 2 litrów wody dziennie. Z diety muszą zniknąć wszystkie słodycze, napoje, gotowe sosy, a nawet soki owocowe! Dozwolone są tylko owoce...

    Teoretycznie najgorsze są pierwsze dni bez cukru. Mogą pojawić się wtedy bóle głowy, zawroty głowy, nudności, wymioty, problemy z koncentracją, złość i wzmożony apetyt. To oznacza, że nasz organizm domaga się cukru, od którego jesteśmy uzależnieni. Cukier, podobnie jak nikotyna, obniża jakość odczuwanego smaku, zatem wyeliminowanie go z diety spowoduje, że słodkie staną się dla nas np. owoce. 

    Najważniejsza jest silna wola i odrobina chęci. Należy uważnie czytać etykiety kupowanych produktów, a po dwóch tygodniach detoksu odczujemy inną jakość życia. Odstawienie cukru z diety pozytywnie wpłynie na cały organizm - poprawi pamięć, koncentrację, odczuwanie smaków, metabolizm. 

    Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem


    Data aktualizacji: 20.06.2018,
    Opublikowano: 19.11.2017 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej
    Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

    Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

    Czytaj więcej
    Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

    Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

    Czytaj więcej
    Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

    Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

    Czytaj więcej
    NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

    Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

    Czytaj więcej