Spirulina powstaje z alg, które rosną niemal na całym świecie oraz z sinic - Arthrospira platensis oraz Arthrospira maxima. Spirulina dodawana jest do produktów spożywczych, wchodzi w skład suplementów diety (na odchudzanie oraz tych stosowanych przez sportowców), a także do kosmetyków.
Spirulina - właściwości
Spirulina to przede wszystkim bogactwo białka. Szacuje się, że zawiera go cztery razy więcej niż mięso. Dlatego też szczególnie chętnie sięgają po nią osoby na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Dodatkowo zawiera aż osiem tzw. aminokwasów egzogennych, czyli tych, które muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem. Zawiera także witaminy z grupy B, które wspomagają działanie m.in. układu nerwowego oraz żelaza, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Dlatego też spirulina polecana jest osobom, które chorują na anemię.
W jej składzie znajdują się także kwas linolenowy (łagodzi ból), kwas foliowy, który zapewnia prawidłowy rozwój cewy nerwowej u płodu, a także kwas linolowy. Związek ten wzmacnia odporność, zapobiega miażdżycy, pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, a także chroni przed rozwojem zmian nowotworowych.
Dodatkowo spirulina jest cennym źródłem witaminy A, C, D, E i K, a także selenu, cynku, manganu czy miedzi.
Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto sięgnąć po spirulinę:
Spirulina - jak działa?
Spirulina ma bardzo korzystny wpływ na działanie całego organizmu. Zawarta w niej fikocyjanina pomaga wyregulować ciśnienie, chroni przed chorobami serca oraz cukrzycą. Badania pokazują, że regularnie stosowanie spiruliny obniża poziom cholesterolu tym samym chroni przed rozwojem miażdżycy oraz udaru mózgu.
Dodatkowo spirulina pomaga oczyścić organizm z toksyn (tym samym może chronić przed marskością wątroby), zawarty w niej błonnik zatrzymuje uczucie sytości na dłużej tym samym polecana jest osobom, które się odchudzają.
Co ciekawe, spirulina może być pomocna w leczeniu opryszczki oraz grypy. Badania pokazują, że może również łagodzić objawy alergii.
Spirulina - kto nie może jej stosować?
Mimo że spirulina jest zupełnie naturalną substancją, to nie każdy może ją stosować. Przeciwwskazaniem są ciąża, karmienie piersią. Spiruliny nie mogą stosować dzieci (chyba, że po konsultacji z lekarzem, nie będzie on widział przeciwwskazań), osoby, które mają schorzenia autoimmunologiczne, osoby przyjmujące leki zwiększające krzepliwość krwi oraz immunosupresyjne oraz chore na fenyloketonurię.
Spirulina - jak przyjmować?
Osoby, które chcą zacząć przyjmowanie spiruliny powinny w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem. Jeśli ten nie wyrazi sprzeciwu, należy ją przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta.