Smardz (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Występowanie w Polsce

Fot. tomasztc / Getty Images

Smardz jest grzybem zaliczanym do grupy grzybów jadalnych, jednak spożywać można go dopiero po obróbce termicznej. Występuje także pod nazwą Morchella esculenta i spotkać możemy go w lasach liściastych i iglastych. 

Smardze są grzybami jadalnymi, jednak przed spożyciem należy je poddać obróbce termicznej, aby były w pełni bezpieczne. Niestety tych grzybów nie możemy zbierać w Polsce, znajdują się bowiem pod ochroną. Fani smardzów mogą się udać na zbiory do Czech lub na Słowację, gdzie grzyby te występują licznie. Smardze spotkamy nie tylko w Europie, lecz także w Azji i w Ameryce Północnej. Rosną z reguły po przejściu obfitych deszczy, zwykle gromadnie. 

Polecamy: Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?

Jak wygląda smardz?

Owocnik ma z reguły średnicę ok. 7 cm i maksymalną wysokość 10 cm. Jego kształt może być różny - kulisty, jajowaty, owalny, stożkowaty, ale co ważne jest pusty w środku. Najczęściej ma kolor beżowy, szary czy też czarny. Owocnik musi być pofałdowany, pełen wypustek podzielonych żeberkowymi przegrodami. 

Dolna część główki wyróżnia się wypustkami o zaokrąglonym kształcie, które są wyraźnie zespojone z trzonem grzyba, który ma do 9 cm długości i 4 cm szerokości. Również środek trzonu powinien być pusty, a jego powierzchnia jest pomarszczona, chropowata i ziarnista.

Fot. fotoco-istock / Getty Images

Smardze mają miąższ o woskowatej konsystencji, która jest krucha i ma barwę białą lub żółtawą. Grzyby te mają korzenny aromat i są bardzo cenione ze względu na wysoką zawartość białka oraz błonnika. Znajdziemy w nim potas, żelazo oraz aminokwasy: arginina, alanina, glicyna, cysteina, kwas glutaminowy, glutamina, izoleucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, seryna, tyrozyna, walina, leucyna, tryptofan i prolina.

Grzybów tych nie można spożywać surowych - żeby nie były toksyczne dla ludzi muszą być poddane obróbce termiczne. W Rosji popularne są nalewki ze smardzów. Można je także suszyć czy marynować. Grzyby przed podaniem należy dokładnie opłukać i oczyścić. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs czy też w jajecznicy lub omlecie. 

Zobaczcie na filmie ciekawostki na temat grzybów:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery


Data aktualizacji: 30.09.2019,
Opublikowano: 30.09.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej