Słodkie i sycące śniadanie fit? To możliwe! Sprawdź przepisy na dietetyczne gofry

Fot: ricka_kinamoto / stock.adobe.com

Śniadanie fit powinno nie tylko dostarczać niezbędnych składników i energii. Musi też być smaczne i wprawiać w dobry nastrój, a to na pewno można powiedzieć o gofrach. Choć kojarzą się one z niezdrową przekąską, to odpowiednio wykonane będą doskonałą alternatywą dla nudnych śniadań.

Osoby starające się zdrowo odżywiać po pewnym czasie mogą poczuć znużenie proponowanymi im przepisami. Jajka, płatki owsiane i kasza jaglana jedzone w kółko potrafią zbrzydnąć. Z tych składników można jednak przygotować śniadanie fit, na które nikt nie będzie narzekał.

Czy gofry nadają się na dietetyczne śniadanie?

Gofry bardziej kojarzą się z niezdrową i tuczącą przekąską niż ze śniadaniem fit. Jeżeli jednak zmodyfikuje się ich przepis i wykorzysta odpowiednie dodatki, mogą być pełnowartościowym, a równocześnie niskokalorycznym posiłkiem, który przy okazji wprowadzi w dobry nastrój na cały dzień.

Największe zalety dietetyczne fit gofrów jedzonych na śniadanie to:

  • niska kaloryczność – nie więcej niż 150 kcal w jednym gofrze,
  • obecność błonnika – pobudza perystaltykę jelit i ogranicza wchłanianie tłuszczu,
  • zawartość węglowodanów złożonych – powoli oddają energię w ciągu dnia,
  • zawartość witamin i mikroelementów – zawarte w owocach wykorzystanych jako dodatek,
  • obecność łatwo przyswajalnego białka – dostarcza energii i nie tuczy,
  • wykorzystanie zdrowych składników.

Jakiej mąki używać, przygotowując śniadanie fit?

Dietetyczność gofrów w największym stopniu zależy od mąki, której się użyje. Najlepsze będą te z pełnego przemiału. Robiąc śniadanie fit, w żadnym wypadku nie powinno się robić tradycyjnych gofrów z mąki pszennej, ale sięgnąć po pełnoziarnistą. Alternatywą są też mąki z pseudozbóż – gryki, prosa czy quinoa, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych.

Gofry owsiane

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie owsa, które zachowuje pewną kleistość, więc nie trzeba się martwić o to, czy gofry po upieczeniu się nie rozsypią.

70 g płatków owsianych

2 żółtka jaj

3 białka jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 g ksylitolu

80 ml mleka

Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, ksylitol i mleko i zmiksować na gładką masę. Białka ubić na pianę, po czym delikatnie połączyć obie masy. Smażyć na rozgrzanej gofrownicy delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym.

Co zjeść na śniadanie, aby mieć energię na dłużej? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Śniadania, które dają uczucie sytości. Źródło: Stylowy Magazyn.


Zobacz też: Jak skutecznie przyspieszyć procesy przemiany materii? Produkty pobudzające metabolizm

Gofry gryczane

Mają charakterystyczny posmak, wyjątkowo dobrze komponujący się z czekoladą i wiśniami. Szczególnie dobrze sprawdzą się u osób na diecie bezglutenowej.

1 szklanka mąki gryczanej pełnoziarnistej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

10 g ksylitolu

2 jajka

0,75 szklanki mleka

Białka jaj ubić na pianę, a następnie delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami i smażyć na rozgrzanej gofrownicy posmarowanej olejem kokosowym.

Gofry jaglane

Kasza jaglana stała się jednym z najczęściej polecanych produktów na fit śniadania. Mimo swoich dobroczynnych właściwości może się po pewnym czasie przejeść nawet jej największemu wielbicielowi. Dlatego warto użyć jej w gofrach.

2 jaja

100 ml wody gazowanej

2 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki mąki jaglanej

2 łyżeczki ksylitolu

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i wlać na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem gofrownicę.

Gofry bananowe

1 duży banan

1 jajko

2 łyżki rozpuszczonego masła

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki mąki pełnoziarnistej

Rozdrobnić banana w mikserze, a następnie dodać jajko oraz masło i dokładnie zmiksować. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy.

Gofry z quinoa

Quinoa jest bardzo zdrowym i dietetycznym pseudozbożem. Mąkę z niej można przygotować samodzielnie, mieląc ją w młynku, lub kupić.

1 szklanka mąki z quinoa

1 szklanka mąki kukurydzianej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mleka roślinnego +/- 50 ml wody

szczypta soli

6 łyżek oleju roślinnego + olej do smarowania gofrownicy

Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 10 minut. Potem smażyć na posmarowanej olejem gofrownicy.

Gofry z piekarnika

Alternatywą dla tradycyjnych gofrów mogą być też takie pieczone w piekarniku. Jest to rozwiązanie dla osób, które nie mają gdzie przechowywać gofrownicy i mogą kupić za kilkanaście złotych silikonowe foremki. 

Dodatkowo umożliwiają one tworzenie lżejszych, biszkoptowych gofrów, których nie dałoby się zrobić w gofrownicy.

Zdrowe dodatki do dietetycznych gofrów

Chcąc zjeść dietetyczne gofry na śniadanie, powinno się zapomnieć o kalorycznych dodatkach, takich jak nutella, bita śmietana, polewy czy wysokosłodzone konfitury. Zamiast nich można dodać:

  • mus czekoladowy – banana lub awokado zmiksować z kakao,
  • jogurt naturalny,
  • mus owocowy – owoce zmiksować, a jeżeli są bardzo kwaśne, dodać odrobinę ksylitolu,
  • świeże owoce,
  • syrop z agawy lub klonowy (w małych ilościach).
Data aktualizacji: 07.12.2018,
Opublikowano: 14.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (8)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Zuza_ 25.07.2019r.

Posiłek dietetyczny nie ma w znaczeniu tego, iż będzie miał zaledwie kilkadziesiąt kalorii. Musi być on bogaty w makro składniki, których ilość jest zależna od celu jaki chcemy osiągnąć oraz indywidualnego zapotrzebowania organizmu. Ponadto wysoki deficyt kaloryczny uzyskany z potraw mających zaledwie,, 40" kalorii na dłuższą metę nie sprawdzi się, natomiast może zburzyć funkcjonowanie gospodarki hormonalnej. Dieta to nie głodówka, to racjonalne odżywianie, które wprowadza nawyki na całe życie.
Ps. Świetny przepisy na zdrowe i smaczne śniadanie

Redakcja serwisu 13.06.2019r.

Jeśli w ogóle uda się przyrządzić gofr, który ma 40 kcal, to z pewnością nie będzie to syty posiłek.

Irek 01.05.2019r.

Gofry dietetyczne i 150 kalorii masakra.
40 kalorii 1 gofr to wtedy jest gofry dietetyczny.

Jaga79 22.08.2018r.

Boże jakie to dobre! Wypróbowałam ten przepis i jest rewelacyjny! Naprawdę! Polecam!

Klaudia 22.08.2018r.

Super przepisy! Chociaż w gofrach bananowych zmieniłabym rozpuszczone masło na olej rzepakowy. Ja sobie często robię takie zdrowe przekąski w ciągu dnia, np. placki z jabłkami: 150 g mąki (mieszam, co tam mam pod ręką - pszenną z żytnią, z owsianą, itp.), żółtko, ok. szklanka mleka 2% (ilość zależy od mąki), łyżka oleju rzepakowego, 1 duże albo 2-3 mniejsze jabłka starte razem ze skórką i odrobina cynamonu - wymieszać razem, a na koniec dodać ubite białko. Smażę na patelni bez tłuszczu. Pycha :) Można polać syropem klonowym ;)

Baśka35 20.08.2018r.

Nawet nie wiedziałam, ze gofry moga byc fit! Teraz bede tylko takie robic! Mega! tak sobie mysle, a jest jakas dietetyczna bita smietana albo nutella?

Gosia 16.08.2018r.

Zastanawiam się, czy nie dałoby się tych gofrów bananowych zrobić bez jajek? Ja często robię ciastka z trzech składników (bardzo dojrzałe banany, płatki owsiane i np. żurawina) - ciastka mają odpowiednią konsystencję i smak, a nie trzeba dodawać ani jajek, ani mąki, ani cukru.

Dokładnieja 09.08.2018r.

Na ile porcji są gofry bananowe?

Zobacz wszystkie 8 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej