Śliwki suszone – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Fot: nata_vkusidey / gettyimages.com

Śliwki suszone to zaliczane do bakalii, ususzone owoce śliwy domowej (najczęściej węgierki zwykłej). Spożywa się je jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do różnego rodzaju dań. Stanowią cenne źródło substancji odżywczych, w szczególności rozpuszczalnego błonnika i polifenoli.

Sięgająca czasów prehistorycznych tradycja suszenia owoców śliwy najprawdopodobniej wywodzi się z regionu Morza Kaspijskiego. Wskutek migracji ludów śliwki suszone rozpowszechniły się w innych regionach świata. Obecnie wiodącym producentem owoców przeznaczonych do ususzenia jest Kalifornia, gdyż panujący tam klimat sprzyja dojrzewaniu śliwek i osiąganiu przez nie najwyższych walorów smakowych.

Dlaczego warto jeść śliwki? Dowiesz się tego z naszego filmu: 

Zobacz film: Fakty i mity na temat śliwki węgierki. Źródło: Wiem co jem.

Śliwki suszone – wartości odżywcze

Jak większość owoców, śliwki stanowią bogate źródło witamin, minerałów i fitozwiązków. Po ususzeniu składniki odżywcze ulegają zagęszczeniu. Dlatego spożycie zaledwie kilku sztuk suszonych śliwek może dostarczyć organizmowi wielu substancji odżywczych niezbędnych w codziennej diecie. W 100 g suszonych śliwek znajduje się:

  • 7,1 g rozpuszczalnego błonnika (pektyn),
  • 0,43 mg witaminy E,
  • 59,5 µg witaminy K,
  • 0,051 mg witaminy B1,
  • 0,186 mg witaminy B2,
  • 0,422 mg witaminy B3,
  • 0,205 mg witaminy B6,
  • 4 µg kwasu foliowego,
  • 0,422 mg kwasu pantotenowego,
  • 732 mg potasu,
  • 69 mg fosforu,
  • 0,93 mg żelaza,
  • 43 mg wapnia,
  • 0,44 mg cynku.

Ponadto śliwki suszone zawierają duże ilości związków polifenolowych (kwasów fenolowych, flawanoli, flawonoli, antocyjanów), które są silnymi antyoksydantami.

Do czego potrzebny jest nam błonnik? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Błonnik- gdzie go szukać? Źródło: Dzień Dobry TVN

Śliwki suszone na zaparcia

Śliwki suszone uważane są za jeden z najlepszych naturalnych środków na zaparcia i często wchodzą w skład preparatów przeczyszczających. Dzięki zasobności w błonnik usprawniają perystaltykę jelit, regulując wypróżnienia. Pektyny, mieszając się z wodą, wpływają korzystnie na strukturę mas kałowych i ułatwiają ich pasaż przez jelito. Dodatkowo zawarty w owocach sorbitol (nieprzyswajalny alkohol cukrowy) stwarza środowisko do rozwoju niezbędnej flory bakteryjnej, a także zmiękcza stolce. Należy zachować umiar w spożywaniu śliwek suszonych, ponieważ – w związku z powyższymi właściwościami – zjedzenie na raz zbyt dużej ilości może spowodować wzdęcia i biegunki.

Śliwki suszone na odchudzanie

Ze względu na zagęszczenie substancji odżywczych, jakie następuje w procesie odwadniania owoców śliwy, są one dość kaloryczną przekąską – 100 g śliwek suszonych dostarcza aż 360 kcal. Nie oznacza to jednak, że nie warto włączać ich do diety odchudzającej. Przeciwnie, spożycie kilku sztuk dziennie zwykle skutecznie ją wspomaga. Zawarty w suszonych śliwkach błonnik nie tylko poprawia przemianę materii, ale też stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki czemu dłużej utrzymuje się poczucie sytości, a organizm wykorzystuje rezerwy tłuszczu.

Śliwki suszone – właściwości lecznicze

Regularne spożywanie śliwek suszonych wpływa korzystnie na układ krążenia i może przeciwdziałać wielu schorzeniom. Zawarty w tych bakaliach błonnik wpływa na wydzielanie żółci. Proces powiązany jest z redukcją ilości cholesterolu i pośrednio przyczynia się do obniżenia poziomu frakcji tzw. złego cholesterolu (LDL) we krwi, co ogranicza ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Z kolei potas, w który zasobne są suszone śliwki, reguluje ciśnienie tętnicze, a żelazo działa krwiotwórczo. Obecne w owocach witaminy wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają krzepliwość krwi, podnoszą ilość „dobrego cholesterolu” (HDL). Wielu przewlekłym chorobom układu krążenia zapobiegają zawarte w suszonych śliwkach antyoksydanty, niezastąpione jeśli chodzi o spowalnianie procesów miażdżycowych.

Przeciwutleniacze, których dostarczają suszone śliwki, służą profilaktyce chorób nowotworowych oraz hamują procesy starzenia się organizmu. Zawarte w owocach śliwy polifenole – wraz z wapniem, magnezem i witaminą K – mają korzystny wpływ na stan kośćca i redukują ryzyko osteoporozy. Dlatego włączenie suszonych śliwek do codziennej diety zaleca się kobietom po menopauzie, które ze względu na gwałtowną zmianę równowagi hormonalnej są szczególnie narażone na łamliwość kości.

Jakie wartości odżywcze ma śliwka węgierka? Zobacz na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść śliwki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak zrobić śliwki suszone?

Na skalę przemysłową śliwki suszy się tunelowo w temperaturze 75°C przy stałej kontroli wilgotności. Proces ten trwa około 20 godzin. Z 3 kg owoców otrzymuje się około 1 kg bakalii o zawartości wody 21–23%. Tak wyprodukowane śliwki przechowuje się w drewnianych skrzyniach, by umożliwić dostęp powietrza.

W stosunkowo prosty sposób śliwki można ususzyć samodzielnie, w domowych warunkach. Do tego celu należy wybrać bardzo dojrzałe węgierki (najlepiej takie, które same spadły z drzew), których skórka w okolicy ogonka zaczęła się lekko marszczyć. Owoce należy starannie umyć. Można je także zanurzyć na chwilę we wrzątku – wówczas po ususzeniu będą miały delikatniejszą skórkę. Następnie z przekrojonych na pół śliwek wyjmuje się pestki, po czym owoce układa (skórką do dołu) na papierze do pieczenia lub bezpośrednio na kratce piekarnika, w którym muszą spędzić aż 24 godziny w temperaturze 60°C (pomocne, choć niekonieczne, jest użycie termoobiegu). Tak ususzone śliwki najlepiej przechowywać w suchym, ciepłym miejscu, zapakowane w lnianą lub papierową torebkę.

Które owoce są najlepsze? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Data aktualizacji: 07.01.2019,
Opublikowano: 07.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Gosia 26.11.2018r.

Cudowne na zaparcia, żaden lek, tylko suszone śliwki

nikosia 23.08.2018r.

To zawsze mama mi powtarzała w domu że jak będę miała problemy z trawieniem to mam sięgnąć po śliwki, suszone lub takie całe do zjedzenia. Kilka razy owszem próbowałam, ale miałam wrażenie że pomagało, ale najpierw i tak musiałam swoje wycierpieć. A ja chciałam od razu pomocy dlatego szukałam innego rozwiązania i udało się, bo trafilam na Intestę któregoś razu jak byłam w aptece. Teraz to obowiązkowo musi się ona znaleźć w mojej torebce, czy idę do pracy, czy gdzię wyjeżdzam

Stasia 14.08.2018r.

Najbardziej lubię robić konfitury ze śliwek - nie trzeba nawet dodawać cukru!

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej