Siemię lniane - na zapalenie, chorobę wrzodową i refluks żołądka. Jak przygotować siemię lniane na żołądek?

Fot. LauriPatterson / Getty Images

Siemię lniane posiada dobroczynny wpływ na żołądek. Po zalaniu wodą nasiona lnu zwyczajnego pęcznieją tworząc żelową konsystencję przypominającą kisiel. Siemię lniane zaleca się pić na czczo po przebudzeniu, zwłaszcza przy chorobie wrzodowej żołądka i stanach zapalnych. 

Siemię lniane wykazuje korzystny wpływ na przewód pokarmowy, w tym na żołądek. Przyczynia się do regulowania procesów trawiennych oraz chroni błonę śluzową żołądka przed podrażnieniami. Jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na chorobę wrzodową.

Siemię lniane na żołądek - jak działa?

Siemię lniane to płaskie nasiona lnu zwyczajnego o wysokiej wartości odżywczej i licznych właściwościach prozdrowotnych, które są znane już od czasów starożytnych. W składzie nasion lnu znajduje się wiele cennych dla organizmu substancji. Siemię lniane dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego. Stymuluje pracę jelit przyczyniając się do uregulowania rytmu wypróżnień i przyspieszenia procesów przemiany materii, co sprzyja odchudzaniu. Siemię lniane korzystnie oddziałuje na żołądek. Reguluje procesy trawienne, dzięki czemu zapobiega niestrawności i innym dolegliwościom żołądkowo-jelitowym. Siemię lniane na żołądek wykazuje właściwości osłonowe, dzięki czemu zmniejsza objawy towarzyszące chorobie wrzodowej, takie jak silny ból lub ucisk w okolicy nadbrzusza. Nasiona lnu zwyczajnego są również stosowane przy refluksie żołądkowo-przełykowym. Choroba ta polega na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Refluks żołądka może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych w postaci uszkodzeń błony śluzowej przełyku i powstawania stanów zapalnych, owrzodzeń, zwężeń, nadżerek, a nawet nowotworów. Siemię lniane jest skutecznym środkiem łagodzącym podrażnienia błony śluzowej żołądka oraz stany zapalne. Można go stosować również przy nadkwaśności oraz przy uszkodzeniu błony śluzowej narządu niektórymi lekami, kwasami mineralnymi oraz substancjami żrącymi.

Jakie właściwości odżywcze ma siemię lniane? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Siemię lniane - właściwości odżywcze. Źródło: Wiem co jem

Siemię lniane na żołądek - jak przygotować?

Siemię lniane na żołądek zaleca się stosować w postaci całych, a nie zmielonych ziaren lnu zwyczajnego. Przyrządzenie leczniczego siemienia lnianego na wrzody żołądka jest niezwykle proste. W tym celu należy zastosować jedną z trzech metod. Pierwszą z nich jest gotowanie jednej łyżki siemienia lnianego w szklance wody przez około 10 minut aż do uzyskania gęstej konsystencji przypominającej kisiel. Druga metoda polega na zalaniu łyżki siemienia lnianego szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Napar odstawia się na kwadrans do zaparzenia i napęcznienia ziaren lnu. Ostatnią metodą stosowaną w przygotowaniu siemienia lnianego na żołądek jest zrobienie odwaru. Łyżkę nasion lnu zalewa się szklanką letniej wody, a następnie gotuje się przez 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie uzyskaną miksturę odcedza się i odstawia do wystygnięcia. Siemię lniane na żołądek zaleca się pić każdego dnia rano przed spożyciem pierwszego posiłku. Wówczas zabezpiecza ściany błony śluzowej żołądka, chroni przed jej podrażnieniami oraz łagodzi dolegliwości występujące przy chorobie wrzodowej oraz refluksie żołądkowo-przełykowym.

PolecamySiemię lniane a ciąża: pozytywny wpływ siemienia lnianego na ciężarną

Zobacz film i sprawdź jak serwować siemię lniane:

Zobacz film:  Jak serwować siemię lniane? Źródło: Dzień Dobry TVN

Siemię lniane na żołądek - gdzie kupić?

Siemię lniane jest szeroko dostępne zarówno w sprzedaży internetowej, jak też stacjonarnej. Można go kupić w zwykłych marketach, aptekach, sklepach ze zdrową żywnością oraz zielarskich. Cena siemienia lnianego za kilogram wynosi od 5 do 12 złotych. Zaleca się kupować siemię lniane w postaci ziaren, gdyż mielone ziarna tracą część swoich właściwości prozdrowotnych i leczniczych.

Polecamy: Siemię lniane na ból gardła – właściwości i sposób przyrządzania

Siemię lniane - nie tylko na żołądek

Siemię lniane znajduje zastosowanie nie tylko w łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobą wrzodową żołądka i refluksem żołądkowo-przełykowym. Wypijanie każdego dnia rano i wieczorem po pół szklanki naparu z nasion lnu wykazuje korzystny wpływ na pracę jelit. Siemię lniane jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Związek ten usprawnia procesy trawienne oraz przyspiesza perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega uciążliwym zaparciom. Ponadto picie siemienia lnianego przyczynia się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu, wykazując dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz zapobiegając miażdżycy, a tym samym chorobie wieńcowej, zawałom serca i udarom mózgu. Nasiona lnu dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie. Są również źródłem wielu cennych witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina E i K oraz wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk. Siemię lniane do picia oraz okłady z nasion lnu zmniejszają ból oraz łagodzą stan zapalny towarzyszący chorobom i urazom stawów. Wywar z siemienia lnianego po ostudzeniu można stosować w formie odżywczej maseczki na włosy. Należy ją aplikować na umyte włosy (bez wcierania), a następnie pozostawić na około 35 minut. Po tym czasie siemię lniane spłukuje się, myjąc włosy zwykłym szamponem. 

Data aktualizacji: 27.08.2019,
Opublikowano: 05.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Lokon 28.01.2020r.

Bardzo prosty i rzeczowy opis.Przydatny.L.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej