Sandacz – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Fot: Oskanov / gettyimages.com

Sandacz to ryba o delikatnym, chudym mięsie. Zawiera niewiele tłuszczu, więc nie stanowi najlepszego źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, ze względu na które zaleca się spożywanie ryb. Dostarcza jednak wielu innych cennych substancji – pełnowartościowego białka, witamin, minerałów.

Sandacz to słodkowodna ryba drapieżna z rodziny okoniowatych. Dziko występuje w stawach, jeziorach, nizinnych rzekach i zbiornikach zaporowych na terenie środkowo- wschodniej Europy. Można spotkać go także w wodach przybrzeżnych Morza Bałtyckiego. W następstwie działań człowieka trafił do wód Europy Zachodniej. W Polsce sandacze często hodowane są w stawach rybnych.

Sandacz – wartości odżywcze

Sandacz ma niską zawartość tłuszczu – zaledwie 1% w 100 g mięsa. Dostarcza zatem niewiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, ze względu na które dietetycy zalecają spożywanie ryb. Przeciętna porcja zaspokaja nie więcej niż 2–3% dziennego zapotrzebowania na cenne dla zdrowia kwasy omega. Sandacza ma jednak wiele innych wartości odżywczych.

Stanowi między innymi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, którego znajduje się aż 19% w jadalnej części ryby (100-gramową porcją można pokryć około 40% dziennego zapotrzebowania na białko). Składa się ono m.in. z aminokwasów egzogennych – niezbędnych dla organizmu i niesyntezowanych wewnątrzustrojowo. Białko jest dla człowieka podstawowym budulcem komórek i jednym z istotnych źródeł energii.

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Sandacz zawiera dużo witamin z grupy B – w szczególności witaminy B12, której 2 µg w 100 g mięsa to ponad 80% dobowej normy żywieniowej dorosłej osoby. Witamina B odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, jest potrzebna do procesów przemiany materii, wpływa na pracę serca i ciśnienie krwi, uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, hemoglobiny, hormonów, enzymów. Ponadto w sandaczu znajdują się pewne ilości witaminy D (bierze udział w procesach metabolicznych kości i mięśni, zapobiega chorobom krążenia, nowotworom, wspomaga system immunologiczny i nerwowy) oraz A i E (o właściwościach antyoksydacyjnych – przeciwdziałają szkodliwej aktywności wolnych rodników, wpływają korzystnie na stan skóry, włosów, narządu wzroku).

Jeśli chodzi o składniki mineralne, sandacz to świetne źródło selenu i fosforu – 100 g mięsa zaspokaja odpowiednio 80% i 30% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na te pierwiastki. Selen ma właściwości przeciwutleniające, wzmacnia odporność, reguluje pracę tarczycy. Fosfor zaś odpowiada za stan kości, przewodnictwo nerwowe i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. W sandaczu znajduje się także nieco potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku – 100 g dostarcza 5–10% dobowej normy każdego z pierwiastków.

Czy sandacz jest zdrowy?

Skład chemiczny sandacza czyni go bardzo wartościowym składnikiem diety, zarówno osób zdrowych, jak i cierpiących na różnego rodzaju dolegliwości. Spożywanie tej smacznej ryby służy między innymi profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych oraz wspomaga proces ich leczenia. Spowalniając następujące z wiekiem zmiany zwyrodnieniowe, sandacz jest korzystny dla wzroku, mózgu i kości.

Sandacza można jeść w okresie ciąży i laktacji. Mimo że spożywanie ryb służy zdrowiu, zwykle zaleca się ostrożność przy włączaniu ich do diety ciężarnych i młodych matek. Ze względu na zanieczyszczenia wód oraz wykorzystywanie w hodowli różnego rodzaju środków chemicznych i farmaceutyków, rybie mięso może zawierać związki, które w dużym stężeniu są szkodliwe dla ludzkiego organizmu (a zatem są niebezpieczne dla płodu oraz dla niemowląt). Substancje toksyczne gromadzą się jednak głównie w tkance tłuszczowej, więc w chudym mięsie sandacza mogą znaleźć się tylko ich śladowe ilości.

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem co jem na diecie.

Wartości odżywcze sandacza są cenne dla wegetarian, którzy dopuszczają spożywanie ryb (semiwegetarian). Jadłospis bezmięsny ubogi jest w aminokwasy egzogenne (rzadko znajdują się w roślinach), witaminy B12 (w świecie roślinnym nie występuje w ogóle) i D, żelazo, wapń i cynk. Porcja sandacza w znacznym stopniu uzupełnia niedobory wynikające z niejedzenia czerwonego mięsa i drobiu.

Sandacz to doskonała propozycja dla osób odchudzających się i dbających o linię. Jest lekkostrawny, a dostarczając niezbędnych składników diety, nie podnosi znacząco jej wartości energetycznej. Ponieważ mięso ryby jest bardzo chude i nie zawiera węglowodanów, jego 100-gramowa porcja (bez dodatków) ma zaledwie 90 kalorii.

Sandacz w sztuce kulinarnej

Sandacz ma białe, delikatne, niezbyt ścisłe mięso, którego smak często określany jest jako maślany. Zawiera stosunkowo niewiele ości, więc jego przyrządzanie nie przysparza trudności. Ryba nadaje się do smażenia, grillowania, pieczenia, duszenia, gotowania. Może stanowić podstawę dania, podana z masłem lub lekkim sosem ziołowym i skropiona cytryną. Smaczny jest także sandacz faszerowany warzywami. Ponieważ świetnie się z nimi komponuje, warto włączać go do zapiekanek, risotto, rolad. Można z niego przyrządzić także pikantną zupę rybną.

Ze względu na łagodny smak, sandacz to ryba uniwersalna i nadająca się do wielu kulinarnych eksperymentów. Ponieważ ma chude mięso, należy jedynie uważać, by go nie przesuszyć. Z tych samych względów nie jest najlepszym pomysłem wędzenie sandacza i rzadko można go nabyć w takiej postaci.

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 14.06.2018,
Opublikowano: 14.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej