Rukola - właściwości zdrowotne, zastosowanie kulinarne

Fot: wmaster890 / gettyimages.com

Rukola to popularne w krajach śródziemnomorskich warzywo kapustowate, które ostatnimi laty coraz częściej gości na polskich stołach. Jej ogromnym walorem jest wyrazisty, pikantny smak. Rukolę warto włączać do diety także ze względu na bogactwo prozdrowotnych właściwości.

Rukola, choć stanowi niemal nieodłączny składnik miksów sałat, nie jest spokrewniona z sałatą, lecz z kapustą, rzodkiewką, brokułem i chrzanem. Roślina ta znana jest już od czasów antyku (była bardzo popularna m.in. w starożytnym Rzymie), ale w Polsce długo nie cieszyła się zainteresowaniem, mimo że istnieją tu warunki do jej uprawy. Szerszą popularność zyskała w okresie międzywojennym jako rokietta (rukiew) siewna. Obecnie dostępna jest niemal w każdym większym sklepie spożywczym. Najczęściej występuje pod zaczerpniętą z języka włoskiego nazwą – rukola (wł. rucola).

Jakie wartości odżywcze ma rukola? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zaskakujące właściwości warzyw i owoców Źródło: Dzień Dobry TVN

Rukola – substancje odżywcze

Rukola ma bardzo niską wartość energetyczną, ponieważ w 92% składa się z wody. Ważąca 100 g porcja liści dostarcza zaledwie 25 kalorii. W smacznym warzywie znajduje się jednak dużo cennych dla zdrowia substancji. Obok stosunkowo niewielkiej ilości białek (2,6 g/100 g), węglowodanów (3,7 g/100 g, z czego 1,6 g to błonnik) i tłuszczów (0,7 g/100 g) w rukoli występuje obfitość witamin, minerałów oraz takich związków, jak karotenoidy, alkaloidy czy chlorofil.

Rukola to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy K – 100 g liści zaspokaja dzienne zapotrzebowanie z nawiązką. Taka porcja dostarcza nawet połowę niezbędnej w codziennej diecie ilości witaminy A, a w ¼ pokrywa referencyjną wartość spożycia witaminy C oraz kwasu foliowego (witaminy B9). W rukoli występują ponadto niewielkie ilości pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy E. Zielone warzywo zasobne jest w wapń (160 mg/100g), magnez (47 mg/100g), żelazo (1,5 mg/100 g), potas (369 mg/100g) i mangan (0,3 mg/100 g). Zapotrzebowanie na pozostałe pierwiastki 100-gramowa porcja rukoli pokrywa w kilku procentach.

Które warzywa są najzdrowsze? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Które warzywa są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Za pieprzny, lekko gorzkawy smak rukoli odpowiadają głównie zawarte w niej związki siarki, do których zaliczają się aminokwasy siarkowe czy alkaloid z grupy izotiocyjanianów – sulforafan. Intensywnie zielony kolor warzywo zawdzięcza obecności chlorofilu, a także karotenoidów (m.in. luteinie i zeaksantynie). Substancje te chronią roślinę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i antyseptycznym bardzo korzystnie oddziałują na ludzki organizm.

Rukola a zdrowie

Dostarczanie w diecie witamin A, C, E oraz fitozwiązków o właściwościach przeciwutleniających zmniejsza stres oksydacyjny. Zanieczyszczenia środowiska, dym papierosowy, spaliny samochodowe, promieniowanie słoneczne, wysoko przetworzona żywność, niehigieniczny tryb życia – to czynniki odpowiedzialne za nadmiar wolnych rodników w organizmie. Atakując zdrowe komórki ciała, mogą one powodować mutacje genowe i powiązane z nimi zmiany nowotworowe. Niszczą także włókna kolagenowe, przyspieszają zmiany neurodegeneracyjne czy progresję zwyrodnienia plamki żółtej, a tym samym powodują przedwczesne starzenie się organizmu i prowadzą do wielu chorób. Dlatego bogate w antyoksydanty warzywa, do których należy rukola, powinny stanowić nieodłączny element codziennego jadłospisu każdego człowieka.

Wyżej wymienione antyoksydanty to także związki o właściwościach przeciwzapalnych i biobójczych (niszczą takie mikroorganizmy, jak bakterie, grzyby, wirusy). Dostarczanie ich wraz z pożywieniem wzmacnia układ odpornościowy, służy profilaktyce licznych chorób, a także ułatwia zwalczanie infekcji, leczenie stanów zapalnych. Witaminy, chlorofil czy karotenoidy to związki pomocne np. w przypadku choroby wrzodowej, nieżycie jelit, grypy czy artretyzmu.

Rukola zasługuje na szczególną uwagę ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy K i wapnia. Związki te są niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu kości i zębów. Wapń jest ich podstawowym budulcem, a witamina K zwiększa jego wchłanianie w procesach metabolicznych oraz ogranicza wydalanie z moczem. Spożywanie rukoli ogranicza tym samym ryzyko osteoporozy.

Zawarte w rukoli substancje oddziałują dobroczynnie na układ krwionośny i krwiotwórczy. Potas obniża ciśnienie tętnicze, witamina C wzmacnia naczynia krwionośne. Żelazo i kwas foliowy są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek (przeciwdziałają anemii). Witamina K reguluje krzepliwość krwi, błonnik przyczynia się do zmniejszenia poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Antyoksydanty hamują procesy miażdżycowe, ograniczając ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zawału, udaru mózgu.

Spośród licznych prozdrowotnych właściwości rukoli warto także wymienić korzystny wpływ na stan skóry i jej przydatków. Warzywo dostarcza związków, które przyczyniają się do detoksykacji organizmu, utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej, mają właściwości antybakteryjne i przeciwstarzeniowe. Dzięki temu łatwiej utrzymać zdrowie skóry, jej odpowiednie nawilżenie, elastyczność i młody wygląd.

Jak wybrać dobrą dietę? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego dieta powinna być dobierana do indywidualnych potrzeb? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Rukola – przepisy kulinarne

Lekkostrawną, niskokaloryczną rukolę można jeść w zasadzie bez ograniczeń. Niewskazane jest to jedynie przy zaburzeniach krzepliwości krwi (ze względu na wysoką zawartość witaminy K) oraz przy kamicy nerkowej (rukola zawiera kwas szczawiowy). Ze względu na możliwe reakcje alergiczne ostrożność powinny zachować osoby skłonne do uczuleń pokarmowych oraz kobiety w ciąży.

Najwięcej prozdrowotnych właściwości ma rukola spożywana na surowo. W takiej postaci jest wyśmienita jako składnik sałatek czy dodatek do kanapek. Zaostrza smak innych warzyw (np. pomidorów), doskonale komponuje się z serami (zarówno łagodną mozzarellą, jak i wyrazistą gorgonzolą), orzechami czy prażonymi nasionami. W śródziemnomorskiej kuchni znaleźć można także przepisy z rukolą serwowaną na ciepło. W Polsce stała się przede wszystkim modnym dodatkiem do pizzy, ale może być także interesującym dodatkiem do zup, sosów, soków, zapiekanek warzywnych, omletów czy dań mięsnych.

Data aktualizacji: 08.01.2020,
Opublikowano: 21.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej