Reumatoidalne zapalenie stawów – dieta wspierająca walkę z chorobą

dulezidar/gettyimages.com

Dieta przy RZS nie ma bezpośredniego wpływu na wyniki leczenia, ale reguluje przebieg choroby, łagodzi objawy bólowe i stany zapalne. Odpowiedni jadłospis sprzyja m.in. redukcji ciężaru ciała, odciążeniu stawów czy usprawnieniu ich pracy.

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) nie jest wymagająca, ale należy rzetelnie stosować się do jej zasad. Części produktów trzeba unikać, a inne bezwzględnie włączyć do menu bądź zwiększyć ich ilość i częstotliwość spożywania.

Jakie znaczenie ma dieta w RZS?

Każdy pacjent różnie znosi objawy stawowe i ogólne dolegliwości pojawiające się w przebiegu RZS. W łagodzeniu symptomów schorzenia sprawdzają się przede wszystkim farmakoterapia i rehabilitacja. Odpowiednio dobrane leki pozwalają na remisję choroby lub znaczne ograniczenie jej objawów, ale nierzadko pozostawiają skutki uboczne w postaci np. zaburzeń pracy jelit czy żołądka, a nawet wywołują zmiany w śluzówkach narządów układu pokarmowego. Wszystkie te czynniki warunkują zapotrzebowanie żywieniowe. W okresie zaostrzenia choroby organizm staje się bardziej wymagający i wrażliwy na brak składników odżywczych. Dieta przy RZS wywiera wpływ na jego przebieg, głównie łagodzi objawy bólowe i stany zapalne. Odpowiednio ukształtowany jadłospis sprzyja m.in. redukcji ciężaru ciała, odciążeniu stawów czy usprawnieniu ich funkcji motorycznych. Ponadto wspiera pracę układu pokarmowego, poprawia samopoczucie, a przede wszystkim stymuluje układ immunologiczny w aktywnym zwalczaniu wszelkich przewlekłych procesów zapalnych i stanów bólowych.

RZS a optymalna dieta

Dieta na reumatoidalne zapalenie stawów nie jest wymagająca, ale należy rzetelnie stosować się do jej zasad. Części produktów trzeba unikać, a na inne zwrócić szczególną uwagę. Do grupy składników niekorzystnie wpływających na kondycję pacjenta z reumatoidalnym zapaleniem stawów należą m.in.:

  • nabiał;
  • tłuszcze nasycone;
  • cukier;
  • sól;
  • rośliny psiankowate, czyli warzywa i owoce, zawierające oprócz cennych wartości odżywczych substancje wykazujące silne działanie fizjologiczne w organizmie. Najbardziej powszechne rośliny tego typu to: pomidor, papryka, bakłażan, ziemniaki, jagody goji, tytoń i pieprz Cayenne.

W RZS zaleca się ograniczenie potraw smażonych i grillowanych na rzecz pieczonych, gotowanych i duszonych ze względu na powstawanie szkodliwych związków chemicznych podczas ostatniej fazy smażenia (tzw. glikacji, kiedy to potrawa już brązowieje).

W diecie na RZS szczególnie ważną rolę przypisuje się:

  • warzywom i owocom bogatym w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty, które wspierają działanie układu odpornościowego oraz hamują wolne rodniki. Blisko 500 g warzyw i owoców ma silny potencjał przeciwzapalny. Szczególnie zalecane są: borówki, jeżyny, czarne porzeczki, wiśnie, kapusta, szpinak, jarmuż, cebula i czosnek;
  • rybom, takim jak łosoś, śledź, makrela czy tuńczyk, dostarczającym kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Ryby, szczególnie morskie, obniżają aktywność objawów RZS, m.in. zmniejszają obrzęki stawowe, łagodzą ich bolesność oraz uczucie porannej sztywności;
  • produktom pełnoziarnistym i nasionom strączkowym, bogatym w błonnik, sole mineralne i przeciwutleniacze. Należą do nich: wszelkie kasze, ryż, razowe pieczywo, soczewica, ciecierzyca czy fasola;
  • przyprawom oraz orzechom i nasionom, m.in. migdałom, pestkom dyni, nasionom słonecznika, orzechom włoskim i laskowym, imbirowi, kurkumie, goździkom, bazylii, tymiankowi, chrzanowi, cynamonowi, kolendrze, oliwie z oliwek, czyli produktom bogatym w różnorodne związki bioaktywne, łagodzące objawy RZS i obniżające stężenie markerów zapalnych we krwi.

Dieta na RZS – bezglutenowa, wegańska, śródziemnomorska

W diecie przy reumatoidalnym zapaleniu stawów nie można pominąć wysokiego nawodnienia organizmu, zwłaszcza z wykorzystaniem czystej, pitnej wody, stanowiącej swego rodzaju katalizator wszelkich procesów metabolicznych. Od poziomu wody w organizmie zależy praca m.in. nerek, układu moczowego, jelit i układu pokarmowego. Bezsmakowa woda może być zastępowana różnorodnymi herbatkami owocowymi i naparami ziołowymi. Stanowczo odradza się napoje gazowane i wody smakowe, zawierające dwutlenek węgla, słodziki czy konserwanty, które podrażniają śluzówkę żołądka, zaburzają procesy przemiany materii, obniżają procesy wchłaniania składników odżywczych w jelitach.

Ogólna dieta w RZS i jadłospis może wydawać się wymagający, szczególnie osobom o ukierunkowanych preferencjach żywieniowych, np. zwolennikom kuchni śródziemnomorskiej, bezglutenowej czy bezmięsnej. Aby w RZS nie rezygnować z diety wegańskiej czy innego typu, wystarczy odpowiednio dobierać składniki. Jadłospis pomaga zbilansować dietetyk.

Zobacz także: Jak dbać o stawy?

x-news

Bibliografia:

1. Bruckle W., „Reumatoidalne zapalenie stawów”, Interspar, Warszawa 2000.

2. Stolińska-Fiedorowicz H., „Zdrowe stawy. Leczenie dietą”, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa 2019.

Data aktualizacji: 08.03.2022,
Opublikowano: 09.03.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej