Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia

Fot. kajakiki / Getty Images

Pudding chia jest lekkim i zdrowym deserem przygotowanym na bazie mleka roślinnego lub krowiego oraz nasion chia. Można do niego dodawać świeże owoce, orzechy, musy owocowe, gorzkie kakao. Nasiona chia stanowiące główny składnik puddingu mają wysoką wartość odżywczą i chronią m.in. przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Nasiona chia są bogactwem składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Mają korzystny wpływ na pracę układu trawiennego i sercowo-naczyniowego. Dodaje się je do rozmaitych deserów: puddingów, koktajli, ciast naleśników, a także do zup i sałatek.

Pudding chia – jak go przygotować?

Pudding chia jest niezwykle smacznym, a jednocześnie prostym w przygotowaniu deserem. Można go przygotować, bazując na różnych przepisach. Podstawowymi składnikami do przygotowania puddingu chia są: mleko – krowie, migdałowe, kokosowe, sojowe lub ryżowe oraz nasiona chia, odznaczające się wysoką wartością odżywczą i licznymi właściwościami zdrowotnymi. Deser można dosłodzić miodem lub syropem klonowym, ryżowym bądź z agawy. Pudding z nasionami chia można wzbogacać o różne dodatki: świeże owoce, mus owocowy, naturalne kakao, migdały. Tak przygotowany deser jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika pokarmowego, a także licznych witamin i minerałów, m.in. wapnia, selenu, cynku i witamin z grupy B.

Przepis na owocowy pudding chia

W przygotowanym puddingu chia (dwie małe porcje lub jedna duża) znajduje się około: 

kcal520
białko16 g
tłuszcz 17.5 g
węglowodany62.3 g
błonnik pokarmowy 19 g

Składniki:

  • 250 ml mleka (krowie lub roślinne),
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • świeże owoce, np. truskawki, maliny, owoce granatu lub inne.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wymieszaj z nasionami chia i cynamonem. Odstaw na około ½ godziny, od czasu do czasu mieszając.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu do deseru dodaj miód. Naczynie z puddingiem przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Gotowy pudding rozłóż do pucharków lub salaterek. Podawaj udekorowany świeżymi owocami.

Nasiona chia – wartości odżywcze

Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, pochodzą z Meksyku i Gwatemali. Ich wysokie wartości odżywcze były wykorzystywane już przez plemiona Azteków, dla których stanowiły jedną z ważniejszych upraw. W języku Majów słowo chia oznacza siłę. Te niewielkie, okrągłe nasiona o charakterystycznej, czarnej barwie są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Dostarczają licznych związków o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed rozwojem chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych. Nasiona chia są szczególnie cenione za wysoką zawartość kwasów omega-3 oraz licznych witamin i minerałów, takich jak: witaminy B1, B2, B3, C, A, cynk, selen, wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor. Składniki obecne w nasionach szałwii hiszpańskiej podnoszą ogólną sprawność organizmu, a także zwiększają witalność i zasoby energii. W 100 g nasion chia znajduje się: 16,54 g białka, 42,12 g węglowodanów, 30,74 g tłuszczu (w tym przeważają zdrowe, nienasycone kwasy omega-3) oraz 34,4 g błonnika pokarmowego.

Nasiona chia – właściwości zdrowotne

Nasiona chia dostarczają organizmowi naturalnych przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działania wolnych rodników tlenowych. Dzięki ich obecności wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Nasiona chia przyczyniają się do poprawy niektórych parametrów krwi, obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie tętnicze krwi. Z tego powodu znajdują zastosowanie w diecie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych: nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego i zawałów serca. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, nasiona szałwii hiszpańskiej są szczególnie wskazane w zapobieganiu cukrzycy typu 2, jak też osobom ze zdiagnozowaną chorobą.

Nasiona chia wspomagają pracę układu nerwowego i prowadzą do usprawnienia zdolności poznawczych, czyli pamięci, koncentracji i uwagi. Działają uspokajająco i łagodzą objawy towarzyszące depresji. Są bogatym źródłem kwasów omega-3, dzięki czemu wspomagają pracę narządu wzroku i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej u osób starszych. Są zalecane w diecie kobiet ciężarnych, gdyż wspomniane kwasy tłuszczowe wpływają na prawidłowy rozwój mózgu i wzroku u dziecka. Nasiona chia wspomagają pracę układu pokarmowego, gdyż usprawniają procesy trawienne i stymulują perystaltykę jelit. Regularne jedzenie nasion szałwii hiszpańskiej przyczynia się do uregulowania rytmu wypróżnień, przeciwdziała zaparciom i zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Nasiona chia – w jakich dietach są zalecane?

Nasiona chia są zalecane w różnych dietach. Powinny pojawić się w jadłospisie diety wegetariańskiej i wegańskiej, gdyż są dobrym źródłem białka i wapnia. Są szczególnie wskazane osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego, cukrzycą typu 2 oraz należącym do grupy ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, zwłaszcza raka piersi i jelita grubego. Nasiona chia znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej, gdyż przynoszą długotrwałe uczucie sytości i zapobiegają podjadaniu.

Nasiona chia – gdzie można je dodać?

Nasiona chia po zalaniu wodą lub innym płynem wydzielają gęsty śluz, uzyskując galaretowatą konsystencję. W świecie kulinarnym są wykorzystywane jako zagęstnik do sosów, a także jako zamiennik jaj do różnych potraw w diecie wegańskiej. Zmielone nasiona chia stosowane są do przygotowania pysznych puddingów z owocami, a także innych deserów, np. budyniu i kisielu. Można je również dodawać do domowych ciast i ciasteczek, naleśników, chleba, zup i sałatek. 

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 09.07.2018,
Opublikowano: 02.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Czarna puma 10.02.2019r.

Mam takie pytanie. Kupiłam chia już któryś raz , ale tym razem mają taki ziemisty smak. Dlaczego ?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej