Produkty, które najczęściej wywołują zgagę

Fot. nicoletaionescu / Getty Images

Zgaga jest nieprzyjemnym, palącym uczuciem w przełyku, które najczęściej występuje niedługo po posiłku. Kiedy pojawia się sporadycznie, nie ma większego powodu do obaw, jednak, gdy zdarza się kilka razy w tygodniu, może być objawem refluksu żołądkowo–przełykowego. Istnieje grupa produktów, która przyczynia się do powstania zgagi. Zatem czego należy unikać, aby zaoszczędzić sobie dokuczliwych dolegliwości? 

Czym jest zgaga?

Zgaga objawia się mocno nieprzyjemnym paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem i cofaniem się treści żołądka do przedniego odcinka układu pokarmowego. Jest to efekt zbyt dużej ilości kwasów powstających w żołądku, które z różnych przyczyn się z niego wydostają powodując dyskomfort. Często jest to także wynik przejedzenia. Duża ilość pokarmu w żołądku podnosi ciśnienie w jamie brzusznej, co sprzyja cofaniu się pokarmu. Niektóre produkty spożywcze stymulują powstawanie kwasu żołądkowego, mają działanie rozluźniające mięśnie (w tym te łączące żołądek z przełykiem) i podrażniające błonę śluzową żołądka.

Więcej o zgadze i o tym, co może zwiastować częste jej występowanie dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Zgaga - skąd się bierze i kiedy może być objawem poważniejszych problemów ze zdrowiem? Źródło: 36,6

Zgaga może być objawem refluksu, jeżeli:

  • pojawia się po każdym posiłku,
  • występuje po przyjęciu pozycji leżącej czy przy schylaniu się,
  • w ustach pojawia się gorzko–kwaśny posmak,
  • pojawia się kaszel.

Refluks żołądkowo-przełykowy to osłabienie zwieracza umiejscowionego w dolnym odcinku przełyku, gdzie łączy się on z żołądkiem. Prawidłowo działający zwieracz otwiera się dla pokarmu, następnie zamyka się, uniemożliwiając wydostanie się kwaśnej treści na zewnątrz. Przy nieprawidłowościach w mechanizmie działania, sok trawienny może dostać się do przełyku powodując dławiący ból i silne pieczenie. Dodatkowo, przy refluksie ciśnienie w jamie brzusznej jest podwyższone a wytwarzanie kwasu żołądkowego wzmożone. Picie alkoholu i palenie papierosów może powodować podrażnienie lub zapalenie przełyku, co sprzyja pojawianiu się zgagi. 

Refluks zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Często dotyczy osób otyłych, kobiet w ciąży oraz osób, które prowadzą niezdrowy tryb życia i są narażone na ciągły stres.

Jakich produktów unikać?

  • alkohol – ma odczyn kwasowy, rozluźnia zwieracz przełyku umożliwiając cofanie się kwasu, znacznie wzmaga produkcję kwasu żołądkowego,
  • tłuste i smażone potrawy – tłuste jedzenie na ogół nie ma kwaśnego odczynu, jednak jest ciężkostrawne i potrzebuje większej ilości soków trawiennych, opóźnia opróżnianie żołądka i może rozluźniać zwieracz przełyku,
  • napoje gazowane – podrażniają błonę śluzową żołądka oraz stymulują produkcję soków trawiennych,
  • czekolada – w składzie zawiera dużo tłuszczu, kakao i kofeinę. Wszystkie te składniki mogą nasilić objawy refluksu, dodatkowo zawiera metyloksantynę, która rozluźnia mięśnie przełyku,
  • kawa – ma mocno kwaśny odczyn i stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Kawa bezkofeinowa nie będzie dobrym zamiennikiem, gdyż wzmaga produkcję kwasów bardziej niż kawa z kofeiną,
  • mięta (napar, pasty do zębów, gumy do żucia) – rozluźnia dolny zwieracz przełyku i stymuluje wydzielanie soków trawiennych,
  • owoce cytrusowe i pomidory – mają mocny odczyn kwasowy, mogą wywołać zgagę szczególnie spożywane na czczo,
  • czosnek i cebula – są ciężkostrawne i mogą nasilać objawy refluksu,
  • ostre potrawy i przyprawy – np. chilli, curry, ostre sosy mogą podrażnić przełyk i wywołać zgagę.

Zaleca się obserwować, który produkt nasila objawy zgagi lub ją wywołuje, ponieważ u różnych osób mogą być to różne produkty. Na tej podstawie należy ograniczyć szkodzącą żywność. Nie wszystkie wyżej wymienione produkty muszą niekorzystnie wpływać na każdego. U jednych refluks może wywołać danie kwaśne, a u innych potrawa pikantna.

Jak łagodzić objawy zgagi?

  • łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w szklance ciepłej wody i wypić,
  • wypić szklankę mleka i zjeść garść migdałów (zalkalizują środowisko żołądka),
  • łyżeczkę świeżo startego imbiru zalać szklanką wrzątku, parzyć przez 10 minut i wypić,
  • można zastosować środki na zgagę i nadkwaśność, które zobojętniają kwasy żołądkowe, a są dostępne bez recepty w aptekach.

Jak można zminimalizować ryzyko wystąpienia zgagi? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Wszystko, co musisz wiedzieć o zgadze. Źródło: 36,6

Jak zapobiegać?

W celu zapobiegania zgadze warto pamiętać o pewnych zasadach:

  • utrzymanie prawidłowej masy ciała,
  • unikanie produktów, które mogą wywołać zgagę,
  • należy jeść częściej, ale małe porcje,
  • należy unikać jedzenia przed aktywnością fizyczną,
  • ostatni posiłek w ciągu dnia spożyć ok. 2-3 godziny przed snem,
  • należy ograniczyć picie alkoholu i palenie papierosów,
  • nie powinno się nosić bardzo ciasnych spodni, które przez ucisk mogą zwiększyć ciśnienie w jamie brzusznej,
  • należy jeść powoli, nie śpieszyć się,
  • nie należy kłaść się bezpośrednio po posiłku, może to powodować cofanie się treści żołądka do przełyku,
  • po obfitym posiłku dobrze jest wyjść na spacer,
  • należy zwiększyć ilość potraw przygotowywanych na parze, gotowanych czy duszonych,
  • posiłki powinno się spożywać w temperaturze letniej.
Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 29.11.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej