Problemy z cholesterolem – dieta dobra dla serca i układu krążenia 

Fot: udra11 / fotolia.com

Dieta może skutecznie obniżyć wysoki cholesterol LDL, a przy tym wpłynąć pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale również na siły witalne i odporność organizmu. Warto wiedzieć, w jaki sposób zmodyfikować codzienny jadłospis.

Choroby układu krążenia przyczyniają się każdego roku do śmierci milionów osób na całym świecie. W przypadku zwiększonego ryzyka ich występowania, niezbędne jest nie tylko właściwe leczenie, ale również odpowiedni styl życia i specjalna dieta. Szczególną uwagę na nią powinny zwrócić osoby z podwyższonym cholesterolem.

Jakie produkty jeść, by zadbać o dobry poziom cholesterolu? Zobaczcie na filmie poniżej, co powinno znaleźć się w diecie osób ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu:

Zobacz film: Jakie produkty jeść, by zadbać o dobry poziom cholesterolu? Źródło: 36,6

Czym jest dieta cholesterolowa?

Chociaż dieta cholesterolowa jest dedykowana osobom borykającym się z chorobami układu krążenia oraz z podwyższonym cholesterolem LDL (z ang. low density lipoproteins), w rzeczywistości jej stosowanie może okazać się dobrą profilaktyką dla każdego. Choroby serca stają się bowiem chorobami cywilizacyjnymi – wpływ na nie mają nie tylko używki, ale również siedzący tryb życia, nadwaga, obciążenie genetyczne oraz stres. 

Zaletami diety na cholesterol powinny więc zainteresować się wszystkie osoby znajdujące się w grupie ryzyka, nawet jeżeli wyniki ich badań nie wydają się niepokojące. Dieta wskazana przy wysokim cholesterolu dba o właściwe odżywienie organizmu bez obciążania go, a przy tym nie wiąże się z wielkimi wyrzeczeniami. Zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta sprawia, że posiłki są pożywne, wartościowe, a przy tym smaczne i różnorodne. Pomagają także zgubić zbędne kilogramy. To ważne, bo nadwaga, z którą boryka się coraz więcej pacjentów, sprzyja licznym chorobom, nie tylko tym, które uderzają w układ krążenia.

Zobacz także: Co to są tłuszcze nasycone i gdzie występują? Jaki mają wpływ na zdrowie?

Dieta na cholesterol – podstawy

Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także to, w jaki sposób to robimy. Przede wszystkim każdego dnia należy spożywać pięć posiłków, zachowując przy tym odpowiednie odstępy czasu (zaleca się przestrzeganie 2–3 godzinnych przerw). Dzięki temu organizm jest odpowiednio odżywiony, pokarm nie zalega w żołądku i przyswaja się we właściwy sposób, a my nie odczuwamy głodu, który zwykle prowadzi do podjadania.

Ważny jest również sposób, w jaki przyrządzamy potrawy. Smażenie jest niezdrowe, ponieważ w wyniku podgrzewania w bardzo wysokiej temperaturze - zarówno w tłuszczu (zwłaszcza olejach bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe) jak i potrawie powstają toksyczne związki i wolne rodniki. Smażenie należy więc zastąpić gotowaniem, pieczeniem na parze lub duszeniem. Taka zmiana wpływa nie tylko pozytywnie na układ pokarmowy i krążenie. Sprawia także, że czujemy się lekko i zyskujemy energię i siły witalne.

Co wiesz o zdrowiu?

Odpowiedz na 14 pytań
Rozpocznij quiz

Co jeść, a na co uważać w diecie cholesterolowej?

Głównymi wrogami osób na diecie przy wysokim cholesterolu są tłuszcze i cukry. Słodycze należy zastąpić świeżymi i suszonymi owocami, zalecane są też duże ilości warzyw - zwłaszcza surowych. Odstawić należy także białe pieczywo, jego dobrym zamiennikiem jest bogate w błonnik pieczywo pełnoziarniste. Należy wyeliminować masło (najlepszym zamiennikiem jest oliwa z oliwek), ciężkie sosy na śmietanie i majonez. Osoby na diecie antycholesterolowej powinny również wystrzegać się alkoholu i palenia tytoniu. Bezdyskusyjnie należy zrezygnować z fast foodów. Są bowiem źródłem węglowodanów, konserwantów i tłuszczów (zwłaszcza smażonych), które obciążają organizm i przyczyniają się do powstawania złego cholesterolu.

Mięso a dieta obniżająca cholesterol

Dieta antycholesterolowa nie musi wiązać się z rezygnacją z pokarmów pochodzenia zwierzęcego, w tym z mięsa. Należy jednak wybierać chude mięso i nabiał. Zaleca się również zastępowanie wieprzowiny wołowiną lub drobiem (polecane jest mięso z indyka). Szczególnie ważnym składnikiem jadłospisu są ryby. Zawierają cenne kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów. W jadłospisie omawianej diety powinny znaleźć się dorsz, makrela i sardynki. Zaleca się ich spożywanie przynajmniej trzy razy w tygodniu.

Nabiał w diecie cholesterolowej

Dieta niskocholesterolowa powinna zawierać również nabiał, ważny jest jednak umiejętny dobór produktów. Mleko, twarogi i jogurty powinny być odtłuszczone. Należy zrezygnować z serów żółtych i topionych, które są źródłem tłuszczów. Nie musimy zupełnie eliminować jajek, warto jednak ograniczyć ich tygodniowe spożycie do 3 sztuk. Zawsze możemy zwiększyć liczbę białek, to w żółtkach kryją się niebezpieczne tłuszcze.

Zobacz także: „Dobry cholesterol” – co to jest, jak go podwyższyć i co warto jeść?

Owoce i warzywa

Największym sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem okazują się owoce i warzywa. Te pierwsze powinniśmy jednak spożywać z umiarem, zwłaszcza w godzinach wieczornych, ponieważ zawierają spore dawki cukrów. Co do warzyw nie ma żadnych ograniczeń – należy dodawać je do każdego posiłku. Można jeść je na surowo lub gotować na parze. Starajmy się jak najbardziej urozmaicać jadłospis, to właśnie żywieniowa nuda jest największym wrogiem każdej diety.

Więcej o normach cholesterolu dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Normy dotyczące cholesterolu. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 05.12.2018,
Opublikowano: 03.08.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej