Z nieemitowanego wcześniej fragmentu odcinka programu 36,6°C dowiecie się, jak rozpoznać miód dobrej jakości. Na co zwracać uwagę przy zakupie miodu? Jakie informacje są ważne dla konsumenta?
Dobry miód to taki, który jest zdrowy - to najważniejsze i powinno być dla nas istotne. Jednak czy można miód oszukać? Co wyczytamy na etykiecie produktu? Przede wszystkim powinno być tam napisane, skąd pochodzi miód, czyli etykieta musi mieć informację o nazwie pasieki oraz o dacie rozlania miodu. Poza tym powinien być podany telefon do właściciela pasieki.
Co w miodzie powinno nas zaniepokoić? Czy to, że uległ zcukrzeniu wpływa na jego właściwości? Na szczęście nie - zaniepokoić nas powinny raczej miody, które nie zcukrzyły się po upływie pół roku. Oznacza to, że były podgrzewane w procesie produkcji, a takie miody tracą swoje prozdrowotne właściwości. Więcej o tym znajdziecie na filmie:
Zobacz film: Jak rozpoznać, że miód jest dobrej jakości? Źródło: 36,6
Należy także pamiętać, że miód podgrzewany przez nas także traci swoje właściwości. Dodawanie go do gorącej herbaty sprawia, że z miodu robimy zwykły słodzik. Prof. Krzysztof Łabuzek zachęca, aby miód jeść sam - można go nałożyć na kanapkę, jednak nie powinno się go dodawać do herbaty. Chyba, że zimnej.
W programie 36,6°C Ewa Drzyzga i prof. Łabuzek rozwiali wszystkie mity na temat miodu. Zobaczcie koniecznie.
Autor:
Redakcja TVN
Data aktualizacji: 26.09.2019,
Opublikowano: 29.09.2019 r.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?
Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?
Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie?
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.