Po czym poznać, że miód jest dobrej jakości?

Fot. Program 36,6 / x-news.pl

Z nieemitowanego wcześniej fragmentu odcinka programu 36,6°C dowiecie się, jak rozpoznać miód dobrej jakości. Na co zwracać uwagę przy zakupie miodu? Jakie informacje są ważne dla konsumenta?

Dobry miód to taki, który jest zdrowy - to najważniejsze i powinno być dla nas istotne. Jednak czy można miód oszukać? Co wyczytamy na etykiecie produktu? Przede wszystkim powinno być tam napisane, skąd pochodzi miód, czyli etykieta musi mieć informację o nazwie pasieki oraz o dacie rozlania miodu. Poza tym powinien być podany telefon do właściciela pasieki.

Co w miodzie powinno nas zaniepokoić? Czy to, że uległ zcukrzeniu wpływa na jego właściwości? Na szczęście nie - zaniepokoić nas powinny raczej miody, które nie zcukrzyły się po upływie pół roku. Oznacza to, że były podgrzewane w procesie produkcji, a takie miody tracą swoje prozdrowotne właściwości. Więcej o tym znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Jak rozpoznać, że miód jest dobrej jakości? Źródło: 36,6

Należy także pamiętać, że miód podgrzewany przez nas także traci swoje właściwości. Dodawanie go do gorącej herbaty sprawia, że z miodu robimy zwykły słodzik. Prof. Krzysztof Łabuzek zachęca, aby miód jeść sam - można go nałożyć na kanapkę, jednak nie powinno się go dodawać do herbaty. Chyba, że zimnej. 

W programie 36,6°C Ewa Drzyzga i prof. Łabuzek rozwiali wszystkie mity na temat miodu. Zobaczcie koniecznie.

Data aktualizacji: 26.09.2019,
Opublikowano: 29.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej