Płatki gryczane - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Przepisy na zdrowe śniadanie z płatkami gryczanymi 

Fot. Михаил Руденко / Getty Images

Płatki gryczane produkowane są z ziaren gryki. Stanowią źródło witamin i minerałów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci. W płatkach gryczanych występuje cenny aminokwas - lizyna, który wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i ma korzystny wpływ na pracę mózgu.

Płatki gryczane są bezglutenowym produktem, który doskonale sprawdza się w roli pożywnego i odżywczego śniadania. Dostarczają organizmowi wielu cennych składników, m.in. witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Mają bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu, dlatego są szczególnie zalecane w diecie osób wykonujących pracę umysłową.

Płatki gryczane - bezglutenowe, smaczne i zdrowe

Płatki gryczane są produktem zbożowym otrzymywanym z ziaren gryki zwyczajnej. Są cenione za wysoką wartość dietetyczną. Stanowią źródło wielu niezbędnych organizmowi substancji odżywczych, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Niekiedy wykorzystuje się je jako zamiennik mąki, gdyż są bezglutenowe i mogą pojawić się w diecie osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Płatki gryczane po ugotowaniu zyskują delikatny i lekko słodkawy smak.

Płatki gryczane - kalorie, wartości odżywcze, indeks glikemiczny

Płatki gryczane posiadają wysoką wartość odżywczą. W 100 g produktu znajduje się około 12.2 g białka, 3 g tłuszczu i 70 g węglowodanów. Płatki gryczane zawierają około 356 kcal na 100 g. Stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego (około 6 g/100 g produktu), który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Odznaczają się niskim indeksem glikemicznym, dlatego mogą pojawić się w diecie cukrzyków oraz osób odchudzających się. Płatki gryczane dostarczają organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Wśród nich znajdują się: witaminy z grupy B (B1, B2, B3), witamina E, magnez, fosfor, żelazo, cynk, wapń, miedź oraz siarkę. Płatki gryczane są również źródłem cennych aminokwasów - lizyny i leucyny - o pozytywnym wpływie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Wiecie wszystko o kaszy gryczanej? Pora się przekonać:

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem, co jem na diecie

Płatki gryczane - jakie mają właściwości zdrowotne?

Płatki gryczane dzięki wysokiej wartości odżywczej wykazują zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Obecny w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę przewodu pokarmowego przyczyniając się do pobudzania procesów trawiennych i ruchów perystaltycznych jelit. Związek ten obniża poziom “złego” cholesterolu zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych w ścianach tętnic. Przypisuje się mu właściwości antynowotworowe, gdyż przyspiesza usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Płatki gryczane ze względu na zawartość błonnika są wskazane osobom na diecie odchudzającej, gdyż dają długotrwałe uczucie sytości. 

Płatki gryczane dostarczają organizmowi witamin i minerałów, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mają korzystny wpływ na zdrowie psychiczne. Zawarty w nich aminokwas - lizyna pozytywnie oddziałuje na pracę mózgu. Przyczynia się do zwiększenia koncentracji oraz redukuje zmęczenie. Lizyna bierze udział w procesach odbudowy tkanek, dlatego odgrywa ważną rolę u osób wykonujących pracę fizyczną oraz po przebytych urazach czy przeciążeniach organizmu. Ma również pozytywny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego i przyspiesza przyrost masy mięśniowej. W płatkach gryczanych występują również minerały zapewniające zdrową kondycję skóry włosów i paznokci (np. cynk) oraz wzmacniające kości (np. wapń). Witamina E w nich obecna należy do naturalnych antyoksydantów. Przyczynia się do neutralizowania wolnych rodników tlenowych i działa odmładzająco, gdyż hamuje procesy starzenia się komórek skóry. Wykazuje również właściwości przeciwzakrzepowe i antynowotworowe.

Płatki gryczane - zastosowanie w kuchni

Płatki gryczane znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Mogą być gotowane w wodzie lub na mleku. Na ich bazie przygotowuje się sycące i pożywne śniadania z dodatkiem mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego, świeżych lub suszonych owoców oraz miodu. Doskonale komponują się z jabłkami i cynamonem, bananem, truskawkami i owocami leśnymi. Płatki gryczane mogą być dodawane do ciast, pieczywa, deserów, a także do wytrawnych potraw, np. mięsnych. Stanowią nierzadko składnik mieszanek śniadaniowych.

Płatki gryczane na śniadanie - przepisy

Płatki gryczane z mlekiem kokosowym bez gotowania

Składniki:

  • 3 łyżki płatków gryczanych,
  • 2 łyżki mleka kokosowego,
  • opakowanie jogurtu naturalnego,
  • kawałek arbuza.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt naturalny przelej do miseczki. Dodaj mleko kokosowe i płatki gryczane. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Na wierzch płatków gryczanych wyłóż pokrojonego arbuza.

Płatki gryczane na mleku z owocami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki płatków gryczanych,
  • owoce, np. jabłko i ½ banana,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj mleko. Dodaj płatki gryczane, cały czas mieszając. Gotuj przez około 1-2 minuty.
  2. Pokrój owoce.
  3. Płatki gryczane ugotowane na mleku przełóż do miseczki. Dodaj owoce. Całość oprósz cynamonem. 

Czy owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Zobaczcie sami: 

Zobacz film: Czy owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 08.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej