Pitaja (smoczy owoc) – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak go jeść?

Fot. wmaster890 / Getty Images

Pitaja, czyli smoczy owoc, wyrasta na kilku gatunkach kaktusów. Jest nie tylko bardzo smaczna, niskokaloryczna i zawiera sporo wartości odżywczych, ale posiada też pewne właściwości zdrowotne. Warto włączyć ją do codziennej diety.

Pitaja pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, ale obecnie uprawiana jest w wielu krajach o subtropikalnym klimacie. Można ją także kupić w Polsce, dlatego dobrze wiedzieć, jak najlepiej ją jeść.

Co to jest pitaja (smoczy owoc)?

Pitaja, znana również jako smoczy owoc czy truskawkowa gruszka, jest owocem pochodzącym z wielu gatunków kaktusów (głównie Hylocereus i Stenocereus). Wywodzi się z Meksyku i Ameryki Środkowej, gdzie była istotnym źródłem pożywienia dla Indian zamieszkujących pustynie. Obecnie pitaja, ze względu na swoje wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, uprawiana jest już w wielu państwach o odpowiednim dla jej rozwoju klimacie.

Owoc ten waży około 150–600 g, posiada grubą, łuskowatą skórę i może przybierać różne kolory – czerwony, żółty czy fioletowy. Jadalny jest miękki i słodki miąższ, zawierający dużo czarnych pestek.

Pitaja – wartości odżywcze

Pitaja jest owocem niskokalorycznym, który zawiera bardzo dużo wody, bo aż 87%.

Pozostałe jego składniki to 11% węglowodanów, 2,1% białka, 0,4 % tłuszczu i 3% błonnika.

Ponadto jest źródłem witamin i minerałów. 100 g tego owocu zaspokaja:

Pitaja – właściwości lecznicze

Regularne jedzenie smoczego owocu może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Właściwości, które wykazuje pitaja, sprawiają, że działa ona:

  • pozytywnie na układ pokarmowy – duże ilości błonnika poprawiają perystaltykę jelit i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, zapobiegają zaparciom i powstawaniu hemoroidów;
  • wspierająco na układ odpornościowy – duże ilości witaminy C i antyoksydantów podnoszą ogólną odporność organizmu;
  • antynowotworowo – przeciwutleniacze i karoten obecne w tym owocu zapobiegają powstawaniu raka i wspierają jego leczenie;
  • wspierająco na metabolizm – pitaja może przyspieszać metabolizm dzięki zawartym w niej enzymom, które ułatwiają trawienie, oraz obecności witamin z grupy B;
  • ochronnie na serce – duże ilości błonnika wchłaniają nadmiar cholesterolu i wolnych kwasów tłuszczowych, zmniejszając ich poziom we krwi, a antyoksydanty chronią serce;
  • przeciwanemicznie – pitaja doskonale sprawdzi się w diecie osób walczących z anemią, ponieważ zawiera bardzo dużo żelaza i witaminę C, która ułatwia jego wchłanianie;
  • antycukrzycowo – smoczy owoc stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi cukrzycy i wspiera jej leczenie;
  • przeciwzapalnie – z tego względu polecana jest w przewlekłych stanach zapalnych, między innych w reumatoidalnym zapaleniu stawów i chorobach autoimmunologicznych.

Pitaja – jak ją jeść?

Wiele osób nie decyduje się na zakup pitai, widząc ją w sklepie, gdyż nie wie, jak ją jeść. Nie jest to jednak wcale skomplikowane, a ponieważ smoczy owoc posiada niezwykłe właściwości lecznicze, warto włączyć go do codziennej diety.

Pitaję wystarczy przekroić na pół, a następnie wyciągnąć delikatny miąższ ze środka za pomocą łyżeczki. Można go też pokroić w kostki i wydobyć, odwracając skórkę owocu na drugą stronę.

Smoczy owoc najlepiej smakuje schłodzony, dlatego przed spożyciem warto trzymać go w lodówce.

Pitaja – najlepsze przepisy

Pitaja może być jedzona na surowo, za pomocą łyżeczki, podobnie jak kiwi. Jest też wspaniałym dodatkiem do deserów – szczególnie dobrze sprawdza się w towarzystwie lodów. Jest też doskonałym składnikiem smoothie oraz sałatek owocowych.

Smoothie z pitai bardzo łatwo wykonać. Wydrążony miąższ należy zmiksować razem z mlekiem, sokiem owocowym i wodą, dodając ewentualnie łyżeczkę miodu lub innego zdrowego słodu. Warto też eksperymentować, łącząc ją z innymi owocami, na przykład ananasem, mango, truskawkami, jagodami czy jabłkami.

Sałatka owocowa z pitają wymaga pokrojenia owocu w kostkę. Będzie dobrze smakować w towarzystwie jabłek, bananów, ananasa i truskawek, ale można swobodnie wykorzystać wszystkie owoce, które ma się pod ręką. Przygotowując sałatki owocowe, warto pamiętać o dressingu, który będzie zawierał odrobinę tłuszczu, który umożliwia wchłanianie witamin.

Pitaja przez wiele osób uznawana jest za najpiękniejszy owoc świata. Dlatego warto wykorzystać ją do dekoracyjnych deserów podawanych podczas domowych imprez. Będzie pięknie wyglądała jako składnik:

  • szaszłyków owocowych z kiwi i truskawkami;
  • pannacotty – ten włoski deser wymaga podania z owocowym sosem, idealnie nadaje się do tego pitaja, która podkreśli jego piękno;
  • domowych lodów – drobne, czarne pestki nadadzą im ciekawego egzotycznego wyglądu;
  • budyniu, kisielu lub galaretki – posypane pokrojoną w kostkę pitają i truskawkami nabiorą niecodziennego wyglądu.

Czy warto jeść owoce? Sprawdźcie na filmie:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem

Bibliografia:

1. Poolsup N., Suksomboon N. i Paw N. J,. Effect of dragon fruit on glycemic control in prediabetes and type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis, “PLoS One”, 12(9), 2017.

2. 19 Amazing Benefits Of Dragon Fruit

Data aktualizacji: 31.12.2018,
Opublikowano: 26.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej