Pigwa – owoc nazywany strażnikiem odporności. Ma więcej witamin niż jabłko i cytryna! Co zrobić z pigwy?

Fot.: unverdorbenjr / stock.adobe.com

Pigwa pospolita nazywana jest owocem odporności i... płodności. Nic dziwnego, bo jej właściwości zdrowotne są wyjątkowe. Pigwa to bogactwo kwasów organicznych, garbników, pektyn, olejku lnianego, a także witaminy C. W okresie zagrożenia infekcjami warto sięgać po syrop, sok, konfiturę, a także nalewkę z pigwy. 

Owoce pigwy pospolitej polecane są w leczeniu objawów grypy i przeziębienia, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Miller) to roślina, która – podobnie jak jabłka – należy do rodziny roślin różowatych. Jej owoce kształtem przypominają gruszkę. W Polsce pigwa pospolita uprawiana jest w głównej mierze jako roślina ozdobna w przydomowych ogródkach. W polskich warunkach klimatycznych jej owoce dojrzewają na przełomie września i października, jednakże ze względu na swój cierpki posmak nie nadają się do spożywania na surowo.

Zobacz także, jaka jest różnica między pigwą a pigwowcem:

Zobacz film: Polska pigwa owoc na odporność. Źródło: Dzień Dobry TVN

Wartości odżywcze owoców pigwy

Owce pigwy pospolitej są bogatym źródłem substancji odżywczych, w tym przede wszystkim polifenoli, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, charakteryzującymi się działaniem przeciwnowotworowym, przeciwcukrzycowym, przeciwdrobnoustrojowym, a także przeciwalergicznym. Oprócz tego pigwa jest bogatym źródłem witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6, kwasu foliowego oraz witaminy A. Nie bez znaczenia jest również to, że pigwa dostarcza także organizmowi wiele cennych substancji mineralnych. Mowa tu przede wszystkim o: wapniu, żelazie, magnezie, fosforze, potasie i cynku [2].

Pigwa – właściwości lecznicze

Pigwa jest owocem, który ze względu na wysoką zawartość witaminy C, wspiera układ odpornościowy, zapobiega grypie i przeziębieniu. Sok, nalewka oraz konfitury z pigwy polecane są w szczególności w okresie jesienno-zimowym, czyli w sezonie, w którym naturalna bariera ochronna organizmu jest zachwiana. W celu wzmocnienia działania soku z pigwy można dodać do niego miód, który charakteryzuje się działaniem łagodzącym – nieocenionym w przypadku suchego kaszlu.

Czytaj też: Syrop z pigwy na walkę z przeziębieniem i nie tylko. Jakie ma właściwości?

Owoce z pigwy są polecane również na problemy żołądkowe, objawiające się: zgagą, biegunką, wymiotami, niestrawnością, a także bólami brzucha. Nie bez znaczenia jest to, że sok z pigwy wspomaga przemianę materii, dlatego też jego regularne picie polecane jest osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ponadto wśród właściwości leczniczych soku z pigwy można wymienić, również:

  • obniżanie ciśnienia tętniczego,
  • regulowanie poziomu glukozy,
  • zmniejszanie poziomu złego cholesterolu,
  • regulowanie pracy wątroby,
  • zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworu,
  • spowalnianie procesów starzenia się organizmu,
  • poprawianie samopoczucia i zmniejszanie ryzyka wystąpienia depresji.

Pigwa wzmacnia odporność organizmu, ale nie tylko. Na co może nam pomóc? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Polska pigwa owoc na odporność. Źródło: Dzień Dobry TVN

Pigwa na zdrową i piękną skórę

Pigwa jest bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów, których główną funkcją jest zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces starzenia się organizmu, w tym m.in. za powstawanie zmarszczek. Z owoców pigwy z powodzeniem można przygotowywać maseczkę na skórę. Regularne wykonywanie takiej maseczki przyśpieszy regenerację skóry oraz zapobiegnie jej nadmiernemu przesuszeniu. Oprócz tego na bazie pigwy można przygotowywać również kremy, które chronią skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, a także zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Pigwa nadaje się również do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych – można przygotować z niej szampon, odżywkę oraz maskę do włosów.

Sok i nalewka z pigwy

Najpopularniejszą formą spożywania owoców pigwy pospolitej jest sok, który najlepiej przyrządzić samodzielnie ze świeżych owoców, czyli w okresie wczesno-jesiennym (na przełomie września i października). Do soku z pigwy można dodać miodu, który przyniesie ulgę w przypadku suchego kaszlu. Tego typu sok może być podawany również dzieciom na poprawę apetytu. Sok pigwy najlepiej sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, ale po rozcieńczeniu z wodą można pić go również, jako napój orzeźwiający. 

Inną równie popularną formą spożywania owoców pigwy pospolitej jest pigwówka, czyli nalewka z pigwy. Jej cechą charakterystyczną jest bursztynowy kolor oraz lekko kwaśny smak. Jest ona polecana w szczególności osobom, które mają problemy z krążeniem, a także osobom, u których zdiagnozowano nadciśnienie i wysoki poziom złego cholesterolu. Oprócz tego z pigwy można przygotowywać również syropy i konfitury, które następnie można wykorzystywać do różnych wypieków, a także dodawać do herbaty.

Czytaj też: Domowe nalewki – przepis na nalewkę wiśniową, aroniową, pigwową, jarzębinową

Przeciwwskazania do stosowania pigwy

Soku z pigwy oraz innych przetworów z tego owocu nie powinny przyjmować osoby zmagające się z zapaleniem opłucnej oraz przewlekłymi zaparciami. Ostrożność powinny zachować również osoby, które na co dzień pracują głosem – śpiewacy, aktorzy itp., bowiem pigwa może podrażniać krtań. Co istotne, pigwa jest całkowicie bezpieczna dla kobiet w ciąży oraz kobiet, karmiących piersią.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Bibliografia

1. Aneta Wojdyło, Ocena możliwości zastosowania owoców pigwy pospolitej w produkcji przetworów o wysokiej zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej

2. Deren D., Pigwa pospolita: jak i gdzie sadzić? „Mój Piękny Ogród” 2013 nr 11, s. 30. 

Data aktualizacji: 07.09.2020,
Opublikowano: 07.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Redakcja 03.01.2018r.

Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Obecnie zdjęcie przedstawia pigwę.

KIKS-KOKs Na zdjęciu jest pigwowa. 01.01.2018r.

Na zdjęciu jest pigwowiec a nie pigwa.

tagetesa 29.12.2017r.

na zdjeciu jest pigwowiec- krzew

zosia 15.12.2017r.

Artykuł o pigwie pospolitej a na zdjęciu owoce pigwowca, co prawda ta sama rodzina ale rośliny inne, to może warto by zweryfikować swoje wiadomości zanim się coś opublikuje.

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej