Picie gorącej herbaty może powodować raka przełyku

Fot. GMVozd / Getty Images

Picie gorących napojów, jak np. herbata lub kawa może podwoić ryzyko rozwoju nowotworów przełyku. Ważne, że zależność taką wykryto w przypadku osób pijących herbatę lub kawę w temperaturze 60 stopni Celsjusza!

Z badań przeprowadzonych w Iranie przez zespół naukowców z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Teheranie, Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem we Francji, Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, Narodowego Instytutu Raka w USA, Icahn School of Medicine w Mount Synaj w USA i University of Cambridge w Wielkiej Brytanii i sfinansowanych przez Cancer Research UK, National Cancer Institute w USA, Teheran University of Medical Sciences, World Cancer Research Fund oraz Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem na grupie ponad 50 000 osób odkryto zależność między piciem gorących napojów a rozwojem raka przełyku.

Pacjenci, którzy pili 700 ml (około 2 do 3 kubków) czarnej herbaty dziennie w temperaturze 60 stopni Celsjusza lub wyższej, prawie dwukrotnie częściej chorowali na raka przełyku w ciągu 10 lat obserwacji w badaniu, w porównaniu z ludźmi, którzy pili herbatę w niższych temperaturach. W badaniach skupiono się na nowotworze najczęściej występującym w Iranie, czyli raku płaskonabłonkowym, który zwykle występuje w środkowym i górnym przełyku.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie International Journal of Cancer.

Czy pijesz gorącą herbatę?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Rak płaskonabłonkowy przełyku

Ten typ nowotworu jest bardzo rzadki. W populacji wysokiego ryzyka, gdzie picie bardzo gorącej herbaty jest niezwykle powszechne, tylko u 0,6 proc. badanych nowotwór rozwinął się. Picie gorącej herbaty może zwiększyć ryzyko, które wyniesie od mniej niż 1 proc. do 1,2 proc. Jest to nadal mniejsze ryzyko niż to, które wynika z picia alkoholu, palenia tytoniu, a także niewłaściwej diety.

Co ciekawe głównymi czynnikami ryzyka raka przełyku w Wielkiej Brytanii są palenie tytoniu, picie alkoholu, otyłość i refluks kwasowy, w szczególności stan zwany przełykiem Barretta. Chociaż Anglia słynie z picia herbaty, nie jest ona wymieniana wśród czynników wpływających na rozwój raka przełyku (w Wielkiej Brytanii najpowszechniejszym rakiem przełyku jest gruczolakorak). Może to wynikać z faktu picia herbaty w rozsądnej temperaturze, czyli nie bardzo gorącej.

Zobaczcie, czy warto pić herbatę? Co nam to daje? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto pić herbatę? Źródło: 36,6


Źródło:

Drinking very hot tea linked with risk of 1 type of oesophageal cancer

Data aktualizacji: 09.04.2019,
Opublikowano: 08.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej