Papaja jest tropikalnym owocem cenionym za niepowtarzalny, słodki smak oraz za swoje właściwości prozdrowotne. Dostarcza licznych składników odżywczych, które korzystnie wpływają ma funkcjonowanie organizmu i chronią przed rozwojem różnych chorób, m.in. serca.
Papaja - owoc aniołów. Jak jeść papaje i co nam dają? Odpowiedź znajdziecie na filmie:
Papaja: co zawiera? Wartość odżywcza owocu
Papaja jest potoczną nazwą melonowca właściwego pochodzącego z Ameryki. Owoc papai ma owalny kształt przypominający gruszkę, który osiąga długość do 50 centymetrów. Skórka owocu posiada zielonożółty kolor, natomiast miąższ papai ma barwę pomarańczową, stopniowo przechodzącą w czerwień. Papaja jest owocem niskokalorycznym, gdyż 100 gramów owocu dostarcza około 43 kcal. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych dla utrzymania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Świeży i dojrzały owoc papai zawiera duże ilości witaminy C, która działa przeciwzapalnie, podnosi odporność organizmu i zwalcza wolne rodniki tlenowe odpowiadające m.in. za starzenie się organizmu, choroby serca, nowotwory i miażdżycę. Papaja dostarcza również witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), kwas foliowy, witaminę A, E i K. Ten egzotyczny, soczysty owoc jest źródłem minerałów, takich jak: potas, magnez, żelazo, miedź oraz fosfor. Ważnymi składnikami papai są karotenoidy i flawonoidy, które (podobnie jak witamina C) należą do naturalnych antyoksydantów. Papaja zawiera również cenny enzym – papainę, która wspomaga procesy trawienne i wykazuje właściwości przeciwzapalne.
Zobacz także: Mikroelementy: czym są, jakie mają funkcje w organizmie? Źródła mikroelementów w diecie
Właściwości zdrowotne papai
Papaja, dzięki obecności w niej licznych substancji odżywczych i papainy, wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Do dziś melonowiec właściwy wykorzystywany jest w medycynie naturalnej w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz choroby wrzodowej żołądka. Papaja działa przeciwnowotworowo, gdyż dostarcza naturalnych substancji antyoksydacyjnych: likopenu oraz karotenoidów. Ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego – zapobiega nowotworom jelit oraz wrzodom żołądka. Enzym – papaina eliminuje stany zapalne w obrębie układu pokarmowego, reguluje procesy trawienne i oczyszcza jelita z toksycznych substancji dostających się do organizmu człowieka wraz z pożywieniem. Obecność papainy sprzyja odchudzaniu się, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz przeciwdziała dolegliwościom trawiennym, m.in. wzdęciom i zaparciom. Melonowiec właściwy posiada również właściwości przeciwzapalne, dlatego owoce papai powinny pojawić się w jadłospisie osób z astmą, podagrą oraz reumatyzmem. Regularne jedzenie papai przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu. Papaja, a dokładnie żel uzyskany z różnych części melonowca, przyspiesza proces gojenia się ran. Melonowiec znajduje zastosowanie w kosmetyce jako składnik kremów antycellulitowych oraz do wykonywania peelingu enzymatycznego.
Zobacz także: Makroelementy – definicja i obecność w organizmie oraz diecie
Jak jeść papaję?
Dojrzały owoc melonowca można jeść na surowo, delikatnie skropiony cytryną lub przyprawiony solą i pieprzem. Papaja jest częstym dodatkiem do warzywno-owocowych koktajli, sałatek owocowych, lodów oraz sorbetów. W przypadku, gdy zakupiony owoc nie jest w pełni dojrzały, powinno się go pozostawić na kilka dni poza lodówką. Papaję wykorzystuje się do przygotowywania różnych przetworów – dżemów, kompotów, syropów, soków, a także herbat. Owoc melonowca dodaje się również do potraw mięsnych, m.in. gulaszów oraz drobiu. Papaja tworzy smaczną kompozycję z owocami morza, rybami oraz daniami pikantnymi. Przed zjedzeniem bądź użyciem papai jako składnika określonej potrawy, owoc należy dokładnie opłukać pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Skórkę usuwa się za pomocą noża. Po obraniu, papaję przecina się na pół. Z owocu wydrąża się nasiona przy użyciu łyżki, a oczyszczony miąższ kroi się dowolnie – w paski lub w drobną kostkę. Jadalnymi częściami są również czarne nasiona papai, które posiadają charakterystyczny, lekko ostry smak i są wykorzystywane jako przyprawa do różnych potraw. Przypisuje się im liczne właściwości lecznicze, m.in. przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. W medycynie naturalnej stosowane są jako środek przeciwpasożytniczy i zwalczający grzybicę.
Komu przeciwwskazana jest papaja?
Papaja może wywoływać reakcje alergiczne oraz podrażnienia skóry ze względu na obecność w niej białego płynu. Osoby, u których owoc melonowca powoduje uczulenie powinny uważać również na lateks, gdyż między tymi dwoma alergenami zaobserwowano reakcję krzyżową. Oznacza to, że przy alergii na papaję często współwystępuje alergia na lateks. Nie powinno się jeść niedojrzałych owoców melonowca. Zawierają one duże ilości substancji – karpainy, która w dużych dawkach jest niebezpieczna dla zdrowia. Zaleca się, by z jedzenia papai zrezygnowały kobiety ciężarne, gdyż nasiona owocu mogą być przyczyną uszkodzenia płodu.
Więcej o zdrowych nawykach żywieniowych dowiecie się z filmu: