Papaja – egzotyczny owoc o licznych właściwościach odżywczych i leczniczych. Kaloryczność owocu. Jak jeść papaję i kto powinien jej unikać?

Fot: TTLmedia / fotolia.com

Papaja jest źródłem licznych substancji antyoksydacyjnych, które hamują procesy starzenia się skóry i zapobiegają poważnym chorobom, m.in. nowotworom. Ważnym składnikiem owocu jest papaina – enzym wspomagający trawienie i działający przeciwzapalnie.

Papaja jest tropikalnym owocem cenionym za niepowtarzalny, słodki smak oraz za swoje właściwości prozdrowotne. Dostarcza licznych składników odżywczych, które korzystnie wpływają ma funkcjonowanie organizmu i chronią przed rozwojem różnych chorób, m.in. serca.

Papaja - owoc aniołów. Jak jeść papaje i co nam dają? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Papaja - owoc aniołów. Jak jeść papaje i co nam dają. Źródło: Dzień Dobry TVN

Papaja: co zawiera? Wartość odżywcza owocu

Papaja jest potoczną nazwą melonowca właściwego pochodzącego z Ameryki. Owoc papai ma owalny kształt przypominający gruszkę, który osiąga długość do 50 centymetrów. Skórka owocu posiada zielonożółty kolor, natomiast miąższ papai ma barwę pomarańczową, stopniowo przechodzącą w czerwień. Papaja jest owocem niskokalorycznym, gdyż 100 gramów owocu dostarcza około 43 kcal. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych dla utrzymania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Świeży i dojrzały owoc papai zawiera duże ilości witaminy C, która działa przeciwzapalnie, podnosi odporność organizmu i zwalcza wolne rodniki tlenowe odpowiadające m.in. za starzenie się organizmu, choroby serca, nowotwory i miażdżycę. Papaja dostarcza również witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), kwas foliowy, witaminę A, E i K. Ten egzotyczny, soczysty owoc jest źródłem minerałów, takich jak: potas, magnez, żelazo, miedź oraz fosfor. Ważnymi składnikami papai są karotenoidy i flawonoidy, które (podobnie jak witamina C) należą do naturalnych antyoksydantów. Papaja zawiera również cenny enzym – papainę, która wspomaga procesy trawienne i wykazuje właściwości przeciwzapalne.

Zobacz także: Mikroelementy: czym są, jakie mają funkcje w organizmie? Źródła mikroelementów w diecie

Właściwości zdrowotne papai

Papaja, dzięki obecności w niej licznych substancji odżywczych i papainy, wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Do dziś melonowiec właściwy wykorzystywany jest w medycynie naturalnej w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz choroby wrzodowej żołądka. Papaja działa przeciwnowotworowo, gdyż dostarcza naturalnych substancji antyoksydacyjnych: likopenu oraz karotenoidów. Ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego – zapobiega nowotworom jelit oraz wrzodom żołądka. Enzym – papaina eliminuje stany zapalne w obrębie układu pokarmowego, reguluje procesy trawienne i oczyszcza jelita z toksycznych substancji dostających się do organizmu człowieka wraz z pożywieniem. Obecność papainy sprzyja odchudzaniu się, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz przeciwdziała dolegliwościom trawiennym, m.in. wzdęciom i zaparciom. Melonowiec właściwy posiada również właściwości przeciwzapalne, dlatego owoce papai powinny pojawić się w jadłospisie osób z astmą, podagrą oraz reumatyzmem. Regularne jedzenie papai przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu. Papaja, a dokładnie żel uzyskany z różnych części melonowca, przyspiesza proces gojenia się ran. Melonowiec znajduje zastosowanie w kosmetyce jako składnik kremów antycellulitowych oraz do wykonywania peelingu enzymatycznego.

Zobacz także: Makroelementy – definicja i obecność w organizmie oraz diecie

Jak jeść papaję?

Dojrzały owoc melonowca można jeść na surowo, delikatnie skropiony cytryną lub przyprawiony solą i pieprzem. Papaja jest częstym dodatkiem do warzywno-owocowych koktajli, sałatek owocowych, lodów oraz sorbetów. W przypadku, gdy zakupiony owoc nie jest w pełni dojrzały, powinno się go pozostawić na kilka dni poza lodówką. Papaję wykorzystuje się do przygotowywania różnych przetworów – dżemów, kompotów, syropów, soków, a także herbat. Owoc melonowca dodaje się również do potraw mięsnych, m.in. gulaszów oraz drobiu. Papaja tworzy smaczną kompozycję z owocami morza, rybami oraz daniami pikantnymi. Przed zjedzeniem bądź użyciem papai jako składnika określonej potrawy, owoc należy dokładnie opłukać pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Skórkę usuwa się za pomocą noża. Po obraniu, papaję przecina się na pół. Z owocu wydrąża się nasiona przy użyciu łyżki, a oczyszczony miąższ kroi się dowolnie – w paski lub w drobną kostkę. Jadalnymi częściami są również czarne nasiona papai, które posiadają charakterystyczny, lekko ostry smak i są wykorzystywane jako przyprawa do różnych potraw. Przypisuje się im liczne właściwości lecznicze, m.in. przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. W medycynie naturalnej stosowane są jako środek przeciwpasożytniczy i zwalczający grzybicę.

Komu przeciwwskazana jest papaja?

Papaja może wywoływać reakcje alergiczne oraz podrażnienia skóry ze względu na obecność w niej białego płynu. Osoby, u których owoc melonowca powoduje uczulenie powinny uważać również na lateks, gdyż między tymi dwoma alergenami zaobserwowano reakcję krzyżową. Oznacza to, że przy alergii na papaję często współwystępuje alergia na lateks. Nie powinno się jeść niedojrzałych owoców melonowca. Zawierają one duże ilości substancji – karpainy, która w dużych dawkach jest niebezpieczna dla zdrowia. Zaleca się, by z jedzenia papai zrezygnowały kobiety ciężarne, gdyż nasiona owocu mogą być przyczyną uszkodzenia płodu. 

Więcej o zdrowych nawykach żywieniowych dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 28.02.2019,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej