Owowegetarianizm – zasady diety, korzyści, zagrożenia 

Fot. Floortje / Getty Images

Owowegetarianizm to jedna z odmian diety bezmięsnej. Zwolennicy tego sposobu żywienia, kierując się głównie pobudkami etycznymi, rezygnują ze spożywania wszelkich produktów odzwierzęcych. Ze względów zdrowotnych włączają do swojego jadłospisu jaja.

Wegetarianizm to sposób odżywiania, którego podstawową zasadą jest rezygnacja z jedzenia produktów pochodzących z uboju – mięsa (w tym ryb i owoców morza), podrobów, żelatyny, podpuszczki itd. Wiele osób, sprzeciwiając się niehumanitarnemu traktowaniu zwierząt w przemysłowych hodowlach, ze swojego jadłospisu wyklucza także mleko, jaja czy miód.

Czym jest owowegetarianizm?

Owowegetarianizm (łac. ovum – jajko, vegetatio – roślinność) to jedna z odmian wegetarianizmu, w której z surowców odzwierzęcych spożywa się wyłącznie jaja – zarówno kurze, jak i przepiórcze, gęsie czy strusie. Dieta taka bazuje na produktach pochodzenia roślinnego – warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych, wyrobach zbożowych, orzechach, olejach roślinnych, ziołach. Z jadłospisu wyłącza się nie tylko wszystkie gatunki mięsa, ale też mleko i jego przetwory – jogurty, maślanki, kefiry, twarogi, sery itd.

Warto wiedzieć, że alternatywną formą wegetarianizmu jest laktowegetarianizm – dopuszczający jedzenie nabiału, ale eliminujący z jadłospisu właśnie jajka. Wśród jaroszy najwięcej jest laktoowowegetarian, czyli osób, które nie jedzą mięsa w żadnej postaci, ale uzupełniają dietę roślinną o jaja i przetwory mleczne. Należy także wspomnieć, że wegetarianizm (w tym owowegetarianizm) to nie tylko sposób żywienia, ale i styl życia. Jego zwolennicy nie używają kosmetyków powstających z wykorzystaniem produktów odzwierzęcych, nie noszą futer czy odzieży ze skóry naturalnej. Sprzeciwiają się także eksploatowaniu zwierząt w sposób, który przynosi im cierpienie (są przeciwni masowym, przemysłowym hodowlom, rozrywkom takim jak cyrk), a często angażują się w działania na rzecz obrony ich praw. Wielu wegetarian kieruje się także względami ekologicznymi – zwracają uwagę na problemy związane z produkcją mięsa, do jakich należy np. przesadna ingerencja człowieka w środowisko czy nadmierne zużycie zasobów naturalnych.

Co o odstawieniu mięsa sądzą dietetycy? Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest bardzo wartościowa! Zobaczcie nowe zalecenia:

Zobacz film: Nowe zalecenia dietetyków. Awans warzyw i kawy. Źródło: 36,6

Dlaczego owowegetarianie jedzą jajka?

W obliczu wyżej przedstawionych przesłanek etycznych i ekologicznych fakt włączania jajek do diety opartej o produkty roślinne może wzbudzać kontrowersje. Współcześnie większość dostępnych na sklepowych półkach jaj pozyskuje się bowiem z przemysłowych ferm, gdzie kury nie egzystują w dobrych warunkach. Niektóre nioski spędzają całe życie zamknięte w ciasnych klatkach. Często podnoszony jest także argument, że jaja stanowią fazę rozwoju nowych osobników danego gatunku, więc ich jedzenie poniekąd wiąże się z pozbawianiem zwierząt życia.

Ortodoksyjni owowegetarianie jedzą jaja wyłącznie od tzw. szczęśliwych kur. Odpowiedni produkt mogą wybrać dzięki oznaczeniom klas, które producenci zobowiązani są umieszczać na swoich towarach na mocy rozporządzeń Unii Europejskiej – symbolem „0” oznacza się jaja z chowu ekologicznego, a „1” – z wolnego wybiegu. W kontrolowanych hodowlach nie dochodzi do zapłodnienia niosek, więc w ich jajach nie znajdują się zarodki.

Owowegetarianie włączają do swojej diety jaja ze względów zdrowotnych. Ich spożywanie to najlepszy (korzystny dla organizmu i najmniej eksploatujący zwierzęta) sposób na uzupełnienie niedoborów wynikających z wykluczenia mięsa i produktów odzwierzęcych.

Jak jeść jajka? Jak powinno się je przechowywać, aby zachowały świeżość i swoje właściwości? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: W jakiej postaci jeść jajka? Źródło: 36,6

Zalety jadłospisu owowegetariańskiego

Osoby, które rezygnują ze spożywania mięsa, najczęściej nie tylko troszczą się o środowisko naturalne i dobrostan zwierząt, ale i dbają o własne zdrowie i kondycję. Potrafią komponować swój jadłospis z uwzględnieniem rekomendacji specjalistów w zakresie żywienia. Mają świadomość, że w odpowiednio zbilansowanej diecie muszą znaleźć się takie związki, jak aminokwasy egzogenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witamina D, sole wapnia, cynku, żelaza, selenu – substancje, które w świecie roślinnym występują w mniejszych ilościach (lub w gorzej przyswajalnej postaci) niż w produktach odzwierzęcych. Doskonałym źródłem wyżej wymienionych składników są właśnie jajka.

Przez wiele lat lekarze i dietetycy apelowali o ograniczenie spożywania jajek do maksimum 2–3 w tygodniu. Panowało bowiem przekonanie, że w związku z wysoką zawartością cholesterolu ich jedzenie skorelowane jest z rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Współcześnie naukowcy są zdania, że cholesterol dostarczany w diecie nie stanowi przyczyny miażdżycy, zawałów czy udarów. Choroby te powoduje nadpodaż nasyconych kwasów tłuszczowych, które obecne są przede wszystkim w czerwonym mięsie. W związku z powyższym dopuszcza się spożywanie nawet kilkunastu jaj tygodniowo.

Jaja są nie tylko dobrym źródłem niezbędnych dla organizmu substancji, ale też – zgodnie ze zrewidowanymi opiniami na ich temat – są bezpieczne dla zdrowia. Ponieważ zasady owowegetarianizmu pozwalają na skomponowanie pełnowartościowego jadłospisu, taki sposób żywienia należy uznać za korzystny i – oprócz wyjątkowych przypadków (np. u osób uczulonych na jaja) – nie ma żadnych przeciwwskazań do jego stosowania.

Data aktualizacji: 18.03.2019,
Opublikowano: 18.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej