Orzechy makadamia – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Fot: Amarita / gettyimages.com

Orzechy makadamia to nasiona owoców wiecznie zielonych drzew makadamia porastających głównie Australię. W związku z najwyższą spośród wszystkich orzechów zawartością tłuszczu mają wyjątkowo delikatny, maślany smak. Są wysokokaloryczne, ale warto je jeść ze względu na bogactwo substancji odżywczych.

Słodkie, kremowe orzechy makadamia nie należą do najbardziej popularnych w Polsce ze względu na stosunkowo wysoką cenę. Pozyskiwany z nich olej stał się za to przebojem na rynku kosmetycznym. Ceniony ze względu na szereg właściwości korzystnych dla skóry, wykorzystywany jest jako składnik szamponów, odżywek, kremów, balsamów do ciała. Walory olejku mogą jednak pozytywnie oddziaływać na wiele funkcji organizmu. Dlatego warto włączać orzechy makadamia do codziennej diety.

Orzechy makadamia – składniki odżywcze

Orzeszki makadamia w 76% składają się z tłuszczu. W związku z tym są one najbardziej kalorycznymi spośród wszystkich orzechów – 100 gramów dostarcza aż 718 kalorii, czyli około 1/3 przeciętnego dziennego zapotrzebowania energetycznego. W jedzeniu takiej przekąski zdecydowanie należy zachować umiar, niemniej jest ona doskonałym źródłem niezbędnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią zdecydowaną większość składu zawartych w orzechach makadamia tłuszczów. Co więcej, kwasy omega-3 i omega-6 występują w bardzo korzystnej dla ludzkiego organizmu proporcji 1:6.

Kolejną zaletą orzechów makadamia jest wysoka zawartość błonnika – w 100 g znajduje się go aż 8,6 g, co stanowi 35% referencyjnej wartości spożycia (RWS). Cenny składnik orzeszków stanowi także białko (8 g/100 g) zasobne w aminokwasy egzogenne.

Owoce drzewa makadamia to bardzo dobre źródło witamin z grupy B. W szczególności dotyczy to tiaminy (B1), której całe dobowe zapotrzebowanie można pokryć 100-gramową porcją orzechów. Taka ilość smacznych nasion zawiera także bardzo dużo miedzi (80% RWS) i manganu (200% RWS) oraz znaczne ilości magnezu (35% RWS), żelaza (26% RWS), fosforu (27% RWS), potasu (18% RWS) i cynku (13% RWS).

Nienasycone kwasy tłuszczowe w orzechach makadamia

Niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to związki, które organizm wykorzystuje w wielu istotnych procesach. Nie jest w stanie samodzielnie ich syntezować, dlatego należy dostarczać je w pożywieniu. Do funkcji NNKT należą:

  • regulacja gospodarki lipidowej (obniżając poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, odgrywają pozytywną rolę w profilaktyce miażdżycy i powiązanych z nią chorób układu sercowo-naczyniowego),
  • hamowanie procesów zapalnych w organizmie,
  • wspomaganie pracy mózgu i narządu wzroku,
  • uczestnictwo w procesach metabolicznych i produkcji hormonów.

Ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego i oleopalmitynowego ogromną popularnością na rynku kosmetycznym cieszy się olej z orzechów makadamia. Kwasy te występują naturalnie w ludzkiej skórze i jej przydatkach (włosach, paznokciach), utrzymują jej nawilżenie i elastyczność, przyspieszają regenerację, chronią przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników, przeciwdziałają stanom zapalnym. Z wiekiem, a także pod wpływem niekorzystnego wpływu czynników zewnętrznych, warstwa lipidowa skóry staje się uboższa w wyżej wymienione kwasy, a kosmetyki zawierające olejek makadamia pozwalają je uzupełnić.

Czy jedzenie orzechów jest bezpieczne? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Uczulenie na orzechy. Źródło: Wiem co jem.

Inne właściwości orzeszków makadamia

Jako wyjątkowo zasobne źródło witaminy B1, miedzi, manganu, magnezu i fosforu orzeszki makadamia wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego. Zawarte w nich substancje wspomagają funkcje umysłowe (myślenie, zapamiętywanie, zdolność koncentracji) i przewodnictwo nerwowe, a także stabilizują nastrój. Witamina B1 i magnez są niezbędne do prawidłowego działania układu sercowo-naczyniowego. Potas i magnez obniżają ciśnienie krwi, żelazo i miedź mają właściwości krwiotwórcze, dzięki czemu przeciwdziałają anemii. Fosfor, magnez i mangan uczestniczą w mineralizacji kości, a ich niedobór może prowadzić do osteoporozy. Zawarte w orzeszkach makadamia związki wspomagają odporność organizmu, np. miedź ma właściwości bakteriostatyczne. Ponadto miedź – a także magnez czy mangan – bierze udział w wielu przemianach metabolicznych, m.in. w tworzeniu białek, enzymów, hormonów. Magnez reguluje napięcie mięśniowe i łagodzi bóle o podłożu napięciowym (np. menstruacyjne). Błonnik to substancja, która usprawniając perystaltykę jelit, przyspiesza trawienie, przeciwdziała wzdęciom i zaparciom. Ogranicza także wchłanianie glukozy do krwi, dzięki czemu obniża indeks glikemiczny posiłków. Orzechy makadamia warto jeść w ciąży (o ile nie wywołują reakcji alergicznej). Bogactwo zawartych w nich substancji ma korzystny wpływ na rozwój płodu.

Zobacz film: Orzechy paliwo dla mózgu. Źródło: Dzień Dobry TVN. 

Orzechy makadamia – zastosowanie kulinarne

Owoce drzewa makadamia mają kulisty kształt i średnicę około 2–3 cm. By dostać się do smacznej pestki, należy usunąć bardzo twardą, brązową łupinę, z którą nie radzi sobie zwykle tzw. dziadek do orzechów. Dlatego orzechy makadamia w skorupkach rzadko pojawiają się na sklepowych półkach – w sprzedaży dostępne są zwykle bez łupin. Najlepiej kupować je w szczelnych opakowaniach (chronione przed działaniem światła, wilgoci, tlenu), ponieważ w takiej postaci dłużej zachowują przydatność do spożycia. W tym samym celu orzeszki dobrze jest przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce (ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, szybko jełczeją).

Orzechy makadamia mają wyjątkowo słodki, maślany smak, więc doskonale nadają się do wypieków, lodów, sałatek owocowych, musli. Mogą być także samodzielną przekąską, którą warto zastępować niezdrowe chipsy czy batoniki. Wartościowym produktem jest krem z orzechów makadamia, którym z powodzeniem można zastępować masło. Olej z owoców drzewa makadamia jest stosunkowo drogi, ale warto korzystać z niego do smażenia, ponieważ jak na tłuszcz roślinny ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia.

Data aktualizacji: 03.01.2019,
Opublikowano: 13.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej