Oliwa z oliwek. Dlaczego warto ją stosować? Która oliwa z oliwek jest najbardziej wartościowa?

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Oliwa z oliwek cieszy się ogromną popularnością. I bardzo dobrze, bo oliwa z oliwek zaliczana jest do jednych z najzdrowszych tłuszczów. Do stosowania jej w codziennej diecie zachęcają zarówno dietetycy, jak i lekarze. Dlaczego warto sięgnąć po oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek powstaje z owoców z drzewa oliwkowego. W zależności od odmiany i terminu zbioru oliwa może mieć barwę jasnożółta, żółtą lub zielonkawą. Mogą się także różnić od sobie smakiem i zapachem. Jeśli oliwa z oliwek zrobiła się pomarańczowa to znak, że jest zepsuta. Dzieje się tak wtedy, gdy jest przechowywana zbyt długo lub niewłaściwie.

Oliwa z oliwek – właściwości

Oliwa z oliwek uznawana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Powstaje z całkowicie naturalnych surowców pochodzenia roślinnego, tym samym w ogóle nie zawiera cholesterolu. Dzięki sporej zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga utrzymać go w ryzach. Dodatkowo obniża poziomo tzw. „złego” cholesterolu, a podnosi stężenie „dobrego”.

Oliwa z oliwek pomaga obniżyć ciśnienie, a zawarty w niej kwas oleinowy chroni przed rozwojem astmy oraz alergicznym nieżytem nosa. Na oliwę z oliwek warto zwrócić uwagę także ze względu na przeciwutleniacze, zwłaszcza witaminę E. Związki te chronią przed rozwojem wolnych rodników, które mają swój bezpośredni udział w tworzeniu się zmian nowotworowych w organizmie. Wspomniana już witamina E poprawia wygląd skóry oraz spowalnia proces starzenia się.

Po oliwę z oliwek warto sięgnąć także ze względu na witaminę A, D i K. Pierwsza z nich poprawia wygląd skóry oraz korzystnie wpływa na wzrok. Witamina D wzmacnia kości, ma także korzystny wpływ na działanie układu krążenia i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Niektóre badania pokazują, że witamina D może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. Natomiast witamina K odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.

Dodatkowo oliwa z oliwek wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Polecana jest także osobom, które się odchudzają, gdyż dania z dodatkiem oliwy z oliwek podtrzymują uczucie sytości na dłużej.

Oliwa z oliwek – jak są jej rodzaje i jak ją stosować?

Oliwa z oliwek wykorzystywana jest przede wszystkim w kuchni. W zależności od tego, co chcemy przygotować należy sięgnąć po inny rodzaj oliwy.

Oliwa extra virgin

To najlepszy rodzaj oliwy. Powstaje z pierwszego tłoczenia na zimno, jest całkowicie naturalna i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Jest gęsta i ma naturalny zielony kolor. Najlepiej jeść ją na zimno i dodawać ją do sałatek. Poziom kwasowości oliwy z oliwek extra virgin nie wynosi więcej niż 0,08 procenta.

Oliwa virgin

Także pochodzi z pierwszego tłoczenia, ale jej smak nie jest już tak łagodny. Poziom kwasowości utrzymuje się w przedziale od 0,08 - 2 procent. Można ją dodawać do sałatek, nadaje się również do smażenia czy gotowania.

Oliwa lampante

Poddawana jest rafinacji, czyli ogrzewaniu. Tym samym traci swój smak, zapach i większość wartościowych związków, dlatego później jest mieszana w odpowiednich proporcjach z oliwą virgin lub extra virgin.

Który olej jest najzdrowszy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Który olej jest najzdrowszy? Źródło: Dzień Dobry TVN

Oliwa z wytłoczyn oliwnych

Ten rodzaj oliwy z oliwek dzieli się jeszcze na oliwę sansa (nazwa włoska) i pomace (nazwa angielska). Uzyskiwana jest z resztek, które zostają po pierwszym tłoczeniu, tym samym jest produktem gorszej jakości. Dodatkowo wzbogacana jest różnymi substancjami, które sprawiają, że czystej oliwy jest już w nich niewiele.

O tym, do której grupy zaliczana jest dana oliwa decydują smak oraz kwasowość (extra virgin ma najniższą), czyli zawartość kwasu olejowego, która ma wpływ nie tylko na gatunek i smak oliwy, ale też jej wartości odżywcze. Dobrej jakości oliwa z oliwek powinna posiadać jeden z dwóch certyfikatów:

  • PDO (ang. protected designation of origin, pol. chroniona nazwa pochodzenia) - oznacza produkty wytwarzane w konkretnym miejscu (państwie, mieście, regionie), a ich nazwy nie można używać w stosunku do innych produktów;
  • PGI (ang. protected geographical indication, pol. chronione oznaczenie geograficzne) - również nazywa produkty wytwarzane w konkretnym miejscu, jednak nie musi w nim zachodzić cały proces powstawania oliwy z oliwek, może to być np. tylko przygotowanie, produkcja bądź przetwarzanie.

Oliwa z oliwek – przepisy

Pieczone pomidory

  • 1/4 litra oliwy
  • sól
  • pieprz

Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Drobno posiekaj czosnek. Do słoika włożyć jedną warstwę pomidorów i lekko oprósz solą i pieprzem, posypać czosnkiem. Zalać oliwą, i dodać rozmaryn. Słoik zakręcić i odstawić na 1–2 dni.

Data aktualizacji: 14.06.2019,
Opublikowano: 14.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej