Odżywka białkowa - na czym polega jej działanie? Przepis na ciasto z odżywką białkową 

Fot. vaaseenaa / Getty Images

Odżywka białkowa jest suplementem diety przeznaczonym dla osób aktywnych fizycznie, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na białko. Ten podstawowy składnik odżywczy przyspiesza przemianę materii oraz wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i budowę masy mięśniowej. Zalecany jest osobom na redukcji i w trakcie odchudzania. 

Odżywka białkowa przeznaczona jest dla osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Jej celem jest zaspokojenie zwiększonego zapotrzebowania organizmu na białko, które stanowi główny składnik budulcowy mięśni. Odżywki białkowe są dostępne w różnych wersjach smakowych i mogą stanowić dodatek do koktajli, ciast, naleśników.

Odżywka białkowa - czym jest?

Odżywka białkowa jest rodzajem suplementu przeznaczonego dla osób aktywnych fizycznie, zarówno mężczyzn, jak też kobiet. Stanowi również ważny składnik diety sportowców. Celem stosowania odżywek białkowych jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka będącego podstawowym składnikiem budulcowym mięśni. Białko zbudowane jest z aminokwasów, które pozwalają na rozbudowę masy mięśniowej, a także przyspieszają procesy regeneracji mięśni i spalania tkanki tłuszczowej. Wzrost i rozwój tkanek ludzkiego organizmu jest możliwy dzięki dostarczaniu mu odpowiedniej ilości białka w codziennej diecie. U sportowców i osób aktywnych fizycznie zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy znacznie wzrasta i często niemożliwe jest jego spełnienie samą dietą i spożywanymi produktami żywnościowymi. Wówczas do diety zaleca się wprowadzić suplementację w postaci odżywek białkowych. 

Preparaty te dostępne są w wielu wariantach smakowych. Na rynku można znaleźć m.in. odżywki białkowe o smaku czekoladowym, waniliowym, ciasteczkowym, truskawkowym, bananowym, kokosowym itp. Szczególnie zalecane są odżywki zawierające białko serwatkowe, które cechuje się wysoką wartością biologiczną i dobrą przyswajalnością. Nie może być jednak stosowane w diecie wegańskiej. Wegańskie odżywki białkowe w swoim składzie zawierają wyłącznie białko pochodzenia roślinnego, np. sojowe, konopne czy brązowego ryżu.

W jakich produktach znajdziemy izolaty białkowe? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: W jakich produktach znajdziesz izolaty białkowe? Źródło: Wiem, co jem

Odżywka białkowa - odchudzanie

Odchudzanie i redukcja tkanki tłuszczowej jest związana z koniecznością obniżenia kaloryczności stosowanej diety. U niektórych osób pojawia się problem z dostarczeniem organizmowi wszystkich niezbędnych mu składników odżywczych. Odżywka białkowa jest preparatem stanowiącym uzupełnienie codziennej diety w aminokwasy. Może być stosowana przez w trakcie odchudzania przez osoby regularnie trenujące. Aminokwasy zawarte w odżywkach białkowych uczestniczą nie tylko w budowie nowych tkanek i regeneracji potreningowej mięśni, ale również przyczyniają się do poprawy wyglądu sylwetki oraz pomagają w utrzymaniu właściwej kondycji skóry, włosów i paznokci. Białko wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej i przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu odgrywa ważną rolę w odchudzaniu. Stosowanie odżywek białkowych w diecie odchudzającej skutkuje zmniejszeniem uczucia głodu, a tym samym pozwala skuteczniej kontrolować łaknienie. Zwiększone spożycie białka ma również korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu oraz na funkcjonowanie układu hormonalnego.

Polecamy: Koktajle białkowe – komu są zalecane? Przepisy na koktajle białkowe domowej roboty

Odżywka białkowa na redukcję

U sportowców oraz osób aktywnych fizycznie, zwłaszcza uczęszczających na siłownię wyróżnia się dwa podstawowe okresy określane potocznie “masą” i “redukcją”. Pierwszy z nich - masa - ma na celu zwiększenie masy mięśniowej poprzez regularne treningi i stosowanie odpowiedniej diety bogatej w węglowodany i białko. Redukcja natomiast ukierunkowana jest na zmniejszenie udziału tkanki tłuszczowej w organizmie przy jednoczesnym uwydatnieniu mięśni. W okresie redukcji zwiększenie ilości białka w diecie umożliwia szybsze spalanie dostarczanych organizmowi kalorii, przyspieszenie metabolizmu oraz utrzymanie właściwego poziomu tkanki mięśniowej. Odżywki białkowe w okresie redukcji zmniejszają ryzyko niepożądanych spadków mięśniowych, jednocześnie potęgując ubytek tkanki tłuszczowej. W diecie na redukcję jeden lub dwa posiłki w ciągu dnia można zastąpić koktajlem dostarczającym około 35 g białka.

Odżywka białkowa dla kobiet - czy jest wskazana?

Odżywki białkowe mogą być z powodzeniem stosowane przez kobiety aktywne fizycznie dążące do wyszczuplenia sylwetki i lekkiego uwydatnienia mięśni. Wiele kobiet ma obawy przed przyjmowaniem odżywek białkowych wynikające z przekonania, że ich stosowanie spowoduje nagły przyrost masy mięśniowej, a tym samym nadmierne rozbudowanie mięśni. Obawy te nie są słuszne, gdyż odżywki białkowe nie przyczyniają się do natychmiastowego rozrostu tkanki mięśniowej, można więc w łatwy sposób kontrolować uzyskiwane efekty. Do korzyści przyjmowania odżywek białkowych przez kobiety zalicza się m.in. wygodny i prosty sposób zaspokajania zwiększonego zapotrzebowania organizmu na białko. Odżywki białkowe można dodawać do różnych posiłków, np. do naleśników, koktajli owocowych, owsianki, placków czy domowych ciast i ciasteczek. Wskazane jest przyjmowanie tego rodzaju preparatów po wysiłku, aby przyspieszyć proces regeneracji organizmu. Odżywka białkowa jest szczególnie wskazana kobietom w sytuacji, gdy nie mają one możliwości spożycia pełnowartościowego posiłku na godzinę po zakończonym treningu. Ponadto zaletą stosowania odżywek jest zmniejszanie łaknienia i ochoty na słodkości oraz przyspieszanie przemiany materii.

Czekoladowe ciasto z odżywką białkową - przepis

Składniki:

  • około 60 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżki sody,
  • 40 g kakao,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 100 g oleju kokosowego,
  • 50 g cukru kokosowego,
  • 50 g inuliny, ewentualnie dwie czubate łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę odcedź. Zmiksuj z jajkami, cukrem, inuliną lub miodem oraz olejem kokosowym.
  2. Do otrzymanej masy dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotowane ciasto przelej do formy o wymiarach 20x20 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  4. Ciasto z odżywką białkową piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
Data aktualizacji: 18.10.2018,
Opublikowano: 18.10.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej