Oczyszczające i odchudzające koktajle warzywne ‒ przepisy

Fot. kajakiki / Getty Images

Koktajle warzywne są doskonałym sposobem na uzupełnienie diety w naturalne witaminy i minerały. Stanowią źródło błonnika pokarmowego pobudzającego metabolizm, dzięki czemu wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn i sprzyjają odchudzaniu. Dietetyczne koktajle warzywne można przygotować m.in. z buraka, szpinaku, ogórka, selera. 

Koktajle warzywne są źródłem wielu związków o dobroczynnym wpływie na zdrowie ‒ witamin, minerałów, flawonoidów, błonnika pokarmowego. Stanowią ważny element diety odchudzającej i oczyszczającej. Regularne picie koktajli warzywnych sprzyja utrzymaniu właściwej masy ciała oraz poprawia wygląd skóry.

Dlaczego warto pić koktajle warzywne?

Koktajle warzywne to smaczny sposób na zachowanie optymalnej kondycji zdrowotnej. Są bogatym źródłem cennych witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają m.in.: witamin z grupy B, witaminy C i K, kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, cynku. W składzie koktajli warzywnych znajdują się przeciwutleniacze hamujące szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu wykazują korzystny wpływ na skórę, opóźniając procesy starzenia, oraz zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych. 

Koktajle warzywne są także źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienne, pobudza ruchy perystaltyczne jelit, stymuluje metabolizm i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu i zachowaniu szczupłej sylwetki. Ponadto, błonnik pokarmowy normuje poziom cukru we krwi. Koktajle warzywne wykazują właściwości oczyszczające, gdyż wspierają usuwanie z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. W ten sposób regularne picie domowych koktajli warzywnych lub warzywno-owocowych przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia i polepszenia nastroju. Koktajle warzywne poprawiają także wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wspierają walkę z niedoskonałościami cery. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż wzmacniają naturalną odporność organizmu, a tym samym zmniejszają podatność na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki? Zobaczcie:

Zobacz film: Czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki? Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak zrobić koktajl warzywny z blendera?

Koktajle warzywne są bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebnym urządzeniem jest blender ręczny lub kielichowy. Warzywa na koktajl należy starannie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Niektóre z nich wymagają obrania ze skórki. Koktajle warzywne doskonale komponują się z owocami, które stanowią dodatkową dawkę witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Smacznym połączeniem jest np. szpinak z jabłkiem, gruszką, kiwi lub soczystym mango. Do koktajli warzywnych dodaje się wodę lub produkty nabiałowe: mleko, kefir, jogurt naturalny. Składniki te upłynniają konsystencję napoju oraz wzbogacają go o pełnowartościowe białko. Osoby na diecie wegańskiej mogą wykorzystać mleko roślinne, np. sojowe, kokosowe, migdałowe. Dla osłody do koktajli warzywnych można dodać miodu, który oprócz walorów smakowych wykazuje także dobroczynny wpływ na zdrowie, przyczyniając się do wzrostu odporności.

Przepis na oczyszczający koktajl warzywny z selera

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 ogórek
  • 1 łyżeczka kiełków
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • odrobina wody dla upłynnienia konsystencji.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj. Ogórka i marchew obierz ze skórki. Wszystkie warzywa drobno pokrój.
  2. Pokrojone warzywa przełóż do miski lub naczynia blendera. Dodaj posiekaną natkę, kiełki, starty imbir. Dolej odrobinę wody.
  3. Całość zmiksuj na gładką konsystencję.

Jak przygotować zdrowy koktajl? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jak przygotować zdrowy koktajl? Źródło: Stylowy Magazyn

Przepis na koktajl warzywny ze szpinakiem

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 brzoskwinia
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Liście szpinaku, rukoli i roszponki dokładnie umyj, osusz i wrzuć do miski lub naczynia blendera.
  2. Seler pokrój i dodaj do pozostałych warzyw.
  3. Jabłko umyj, wyjmij gniazdo nasienne, pokrój na mniejsze części. Dodaj do warzyw.
  4. Brzoskwinię umyj, wyjmij pestkę, pokrój i dodaj do pozostałych składników.
  5. Całość zmiksuj na gładką konsystencję. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i wodę.

Przepis na koktajl warzywny z burakiem

Składniki:

  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 młody burak
  • 1 ogórek
  • ¼ zielonej papryki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Włóż do miski i zmiksuj na gładką masę.
  2. Do warzyw dodaj sok z cytryny. Koktajl dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  3. Dodaj jogurt naturalny i ponownie wymieszaj.

Przepis na odchudzający koktajl warzywny z dodatkiem awokado i banana

Składniki:

  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • ½ banana
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj, osusz, przełóż do miski lub naczynia blendera.
  2. Do szpinaku dodaj miąższ awokado, banana, siemię lniane. Całość zmiksuj.
  3. Dodaj wodę i sok z cytryny, wymieszaj.

Przepis na odchudzający koktajl warzywny z zielonego ogórka

Składniki:

  • 1 duży zielony ogórek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj. Pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miski.
  2. Do ogórka dodaj natkę pietruszki, koperek i pieprz. Całość zmiksuj na gładką masę. 
Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 25.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej