Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?

Getty Images

Ocet spirytusowy ma wiele zastosowań. Używa się go w przemyśle tekstylnym, do produkcji detergentów i artykułów spożywczych czy w kosmetyce. Warto jednak wiedzieć, że przyjmowany w małych ilościach ma też świetny wpływ na nasze zdrowie.

Ocet spirytusowy – co to jest?

Ocet spirytusowy to wodny roztwór kwasu octowego. Powstaje on na skutek fermentacji spirytusu rozcieńczonego. Nierzadko jest składnikiem produktów spożywczych – na etykiecie znajdziesz go pod symbolem E230. Ocet spirytusowy o niskim stężeniu kupisz w zwykłym markecie, natomiast ten o większym – w specjalistycznym sklepie.

Przeczytaj też: Ocet kokosowy - właściwości i zastosowanie. Jakie są korzyści dla zdrowia?

Ocet spirytusowy – właściwości i zastosowanie

Ocet spirytusowy to bezbarwna ciecz, która rozpuszcza się w wodzie. Potrafi także chłonąc wilgoć z powietrza. Ma nieprzyjemny zapach i kwaśny smak, a gdy będziemy wdychać go za dużo, możemy podrażnić błony śluzowe. Warto również wiedzieć, że kwas octowy w wysokim stężeniu zalicza się do substancji żrących.

A jakie jest zastosowanie octu spirytusowego? Na to pytanie jest kilka właściwych odpowiedzi. Warto bowiem wiedzieć, że substancję tę, tak jak i klasyczny ocet, można wykorzystać do sprzątania. Poza tym jest on często jednym ze składników detergentów. Dodatkowo dzięki niemu można uzyskać inne produkty chemiczne. Mało? Ocet spirytusowy bierze też udział w procesie farbowania tkanin oraz produkcji sztucznego jedwabiu. Substancja ta również znajduje dla siebie miejsce w kosmetyce, ponieważ bardzo często wykorzystuje się ją jako regulator pH. Co ciekawe, kwas octowy znajdziesz też wymieniony na etykiecie marynat, sosów czy serów topionych. Rewelacyjnie sprawdzi się także, jako płyn po ukąszeniu komara lub poparzeniu słonecznym.

Przeczytaj też: Ocet jabłkowy – jak przygotować domowy ocet jabłkowy?

A czy ocet spirytusowy jest zdrowy? W małych ilościach owszem. Na co działa? Różnego rodzaju badania pokazują, że może on obniżyć ciśnienie krwi i poziom cukru. Poza tym dzięki nim masz szansę zgubić kilka kilogramów, ponieważ potrafi on hamować wilczy apetyt i przyspiesza spalanie tłuszczu. Pamiętaj jednak, aby nie zażywać go w zbyt dużych dawkach, ponieważ może to doprowadzić do poważnych problemów, takich jak na przykład podrażnienie błon śluzowych układu pokarmowego czy uszkodzenia przełyku.

Ocet spirytusowy – do czego można użyć?

Jak już wspomnieliśmy, ocet spirytusowy możesz użyć między innymi do czyszczenia – rewelacyjnie sprawdzi się jako środek do mycia wanny, umywalki czy zlewu. Poza tym polecamy również sprawdzić go… na własnej skórze, przecierając ugryzione przez komara miejsce czy na poparzeniu słonecznym. Ocet spirytusowy dodaj także koniecznie do sałatek.

Przeczytaj też: #ObiadNaZdrowie: Sycąca sałatka z bakłażana i pomidorów

Zobacz też film: jakie korzyści daje ocet?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 24.06.2020,
Opublikowano: 28.06.2020 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Kinga 25.01.2022r.

E230 to nie ocet spirytusowy a bifenyl

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej