Nowalijki już kuszą zapachem i wyglądem. Czy warto je jeść?

Fot: Vasyl Dolmatov / gettyimages.com

Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami na bazarach czy w sklepach zaczynają się pojawiać pierwsze młode warzywa. Nowalijki, bo o nich mowa, kuszą pięknymi kolorami i zapachami. Czy warto po nie sięgać? Jak wybrać te najlepsze i najbardziej wartościowe?

Nowalijki to pierwsze, młode warzywa, które hodowane są w sztucznych warunkach. Mimo że mają mniej dostępu do słońca, to są równie smaczne i zdrowe, co warzywa uprawiane na polach. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Nowalijki są doskonałym źródłem błonnika, który poprawia przemianę materii. Dostarczają także cenne dla układu krążenia żelazo oraz witaminy z grupy B, których potrzebuje skóra i układ nerwowy.

Jak wybrać dobre nowalijki?

Młode warzywa, które można dostać w sklepach na początku wiosny nie są do końca dziełem natury. Hodowcy stosują różnego rodzaju nawozy, które przyspieszają wzrost warzyw czy owoców. To dzięki nim niektóre mają okazałe kształty i bardzo kuszą oko.

Nasze obawy powinna wzbudzić, np. rzodkiewka, która ma wielkość moreli. Przy kupowaniu sałaty trzeba obejrzeć jej korzeń. Jeśli jest rudy - lepiej ją zostawić. Takie zabawienie może sugerować, że była posypywana związkami miedzi, ich nadmiar może odkładać się w wątrobie, a nawet tworzyć komórki rakowe – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka.

Ostrożność trzeba zachować także przy kupowaniu pomidorów. Jeśli po oderwaniu szypułki warzywo pachnie chemią, a nie pomidorem lepiej go zostawić.

Podczas zakupów dobrze jest sprawdzić, z jakiego kraju pochodzi warzywo. Ziemniaki – wczesne i młode to nie to samo, wczesne – to po prostu wczesne odmiany, które mogą pochodzić np. z Grecji. Natomiast młode ziemniaki mają charakterystyczną „poszarpaną” skórkę – mówi dietetyczka.

Zatem, po które nowalijki warto sięgnąć właśnie teraz? Jak mówi dietetyczka najbezpieczniejsze będą te, które rosą nad powierzchnią ziemi, czyli sałatka, koperek, szczypiorek. Bezpieczne będą także szpinak oraz ogórki.

Zobacz film i dowiedz się więcej o nowalijkach:

Zobacz film: Nowalijki – czy są zdrowe? Źródło: Stylowy Magazyn

Czy nowalijkach mogą znajdować się niebezpieczne dla zdrowia związki?

Nawozy, które stosują hodowcy mogą przenikać do warzywa. Jedzenie nowalijek, zwłaszcza w dużej ilości, może doprowadzić do problemów z układem pokarmowym. W najlepszym wypadku skończy się bólem brzucha, w najgorszym zatruciem pokarmowym.

Groźne mogą być także azotyny, które w dużym stężeniu są toksyczne. Ich wysoki poziom we krwi może sprawić, że hemoglobina nie będzie mogła rozprowadzić tlenu po organizmie. Może to doprowadzić do rozwoju anemii lub problemów z ciśnieniem.

Jak myć młode warzywa?

W przypadku warzyw korzeniowych (buraczków, marchewki czy botwinki) najwięcej pestycydów znajduje się w skórce. Przed ich zjedzeniem wystarczy je po prostu obrać. W warzywach kapustnych najwięcej szkodliwych związków gromadzi się w głąbie, dlatego trzeba go usunąć. Jak obchodzić się z pozostałymi warzywami?

Metoda jest prosta. Do komory w zlewie wlewamy letnią wodę i wsypujemy pół łyżeczki sody oczyszczonej pomidory, ogórki, sałatę – tak pozbędziemy się groźnych azotynów. Następnie, aby usunąć pozostałe pestycydy czy ślimaki, które często chowają się w sałacie warzywa trzeba włożyć do czystej wody z odrobina kwasku cytrynowego. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nowalijki są nie tylko czyste, ale wolne od szkodliwych zda zdrowia związków – mówi dietetyczka.

Gdzie przechowywać warzywa?

Samo oczyszczenie to za mało. Ogromne znaczenie ma sposób przechowywania warzyw. Na tych trzymanych w foliowych torebkach szybciej pojawia się pleśń, która ma działanie rakotwórcze. Najlepszym miejscem dla tej grupy produktów będzie dolna szuflada w lodówce.

Data aktualizacji: 01.05.2020,
Opublikowano: 01.05.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej