Nowalijki – co to jest? Pomysły na dania z nowalijkami

fot. taiyou nomachi / Getty Images

Nowalijki to pierwsze warzywa, jakie dostępne są w sprzedaży na wiosnę. Posiadacze własnych warzywniaków mogą cieszyć się z uprawy nowalijek najwyższej jakości. Niestety te kupne nie zawsze rosną w ekologicznych warunkach i istnieje duże ryzyko, że mogą być sztucznie nawożone.

Nowalijki skutecznie wypierają zebrane przed zimą warzywa, które z czasem zubożały w składniki mineralne i witaminy. Kuszą świeżością i atrakcyjnym wyglądem. Nowalijki to składnik wielu smakowitych dań. Stanowią element sałatek, surówek, pokrojone na kawałki dodaje się twarogu czy bezpośrednio na kanapki. Zanim zostaną użyte, należy pamiętać o ich dokładnym umyciu.

Nowalijki – co to za warzywa?

Nowalijki to młode warzywa, które pokazują się pierwszy raz w sprzedaży na wiosnę w danym kraju. Zalicza się do nich m.in.: szczypiorek, sałatę, marchewkę, rzodkiewki, ogórki, pomidory, nać pietruszki, rzeżuchę czy cebulkę dymkę. Krajowe nowalijki rosnące w warunkach szklarniowych znajdują się w sprzedaży od połowy marca do maja. Uprawia się je w wielkich, szklanych halach, w których dba się o odpowiednią wilgotność powietrza, temperaturę, oświetlenie. Niestety nie mają one aż tak intensywnego zapachu i smaku jak warzywa gruntowe. Te typowe nowalijki wiosenne rosnące na polu dostępne są dopiero na przełomie maja i czerwca. W porównaniu do szklarniowych, zawierają większą ilość witamin z racji większej dostępności do naturalnego światła.

Czy nowalijki są zdrowe?

Nowalijki hodowane w domowych warunkach bez stosowania sztucznych nawozów są najwyższej jakości i w pełni bezpieczne dla zdrowia. Ze względu na pewność ich pochodzenia można je z powodzeniem podawać dzieciom. Nowalijki z upraw ekologicznych także można spokojnie wprowadzać do wiosennego jadłospisu. W hodowlach stosuje się tylko naturalne nawozy zwierzęce i kompost. Niestety mnóstwo warzyw, jakie pojawiają się na wiosnę w sprzedaży, pochodzi z nieekologicznych upraw, w których nawożone są nawozami mineralnymi, a zwłaszcza azotowymi. Te wykazują dużą tendencję do kumulowania się w rzodkiewkach, sałacie, kapuście, szpinaku czy szczypiorku. Warzywa, które w mniejszym stopniu gromadzą szkodliwe związki, to ogórek czy pomidor.

Zobaczcie, jak oczyścić nowalijki z pestycydów:

Zobacz film: Jak oczyścić nowalijki z pestycydów? Źródło: Stylowy Magazyn

Przechowywanie nowalijek

Nowalijki to warzywa, które wymagają przechowywania w odpowiednich warunkach. Najlepiej trzymać je w dość wilgotnym i chłodnym otoczeniu. Wysoka temperatura sprawi, że zwiotczeją i zwiędną, a przez to utracą cenną świeżość. Należy też obchodzić się z nimi w miarę delikatnie, ponieważ nowalijki mają cienką skórkę i są podatne na uszkodzenia mechaniczne. Każde przerwanie ciągłości skórki lub ubicie intensyfikuje ich psucie się. Pamiętać trzeba, że młode warzywa wrażliwe są na działanie etylenu. W związku z tym nie powinno się ich zostawiać w towarzystwie gruszek czy jabłek, które go wydzielają. Etylen sprawia, że ciemnieją i gorzknieją.

Nowalijki – przepis na koktajl warzywny

W sztuce kulinarnej istnieje wiele rozmaitych przepisów z nowalijkami w roli głównej. Sporą popularnością cieszą się zwłaszcza nowalijkowe koktajle. To świetna propozycja na zdrowe, lekkie i szybkie śniadanie. Dodatkowo jest niskokaloryczna, bogata w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i składniki mineralne.

Pierwsza propozycja to koktajl przygotowany z: 500 ml kefiru, 250 ml jogurtu naturalnego, 1 pęczka rzodkiewki, 1 pęczka koperku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ogórka, soli i pieprzu do smaku. Warzywa należy umyć, drobno pokroić i wrzucić do miski. Następnie dodaje się jogurt, kefir i blenduje. Na koniec doprawia się przyprawami i schładza.

Kolejny koktajl sporządza się z: 1 pęczka botwinki, 1 czerwonego grejpfruta, 1 banana, 250 ml jogurtu naturalnego, 300 ml wody niegazowanej. Owoce obiera się ze skórki i kroi na kawałki. Botwinę myje się i szatkuje. Najpierw blenduje się grejpfruta z wodą. Następnie dodaje botwinkę, banana, jogurt i całość jeszcze raz miksuje.

Innym pomysłem jest koktajl z: 1 pęczka rzodkiewki z liśćmi, 1 ogórka, 2 bananów, 1 łyżeczki startego korzenia imbiru, 1 łyżeczki oleju lnianego, 350 ml wody. Warzywa myje się i kroi. Do miski wrzuca się obranego ze skórki i podzielonego na kawałki banana, imbir, olej, wodę i blenduje. Następnie dodaje się rzodkiewkę z liśćmi, ogórka i ponownie miksuje.

Jak wybrać zdrowe nowalijki? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak wybrać zdrowe i wartościowe nowalijki? Źródło: Dzień Dobry TVN

Nowalijki – przepis na sałatkę z tuńczykiem

Do przygotowania tuńczykowej sałatki z nowalijek potrzebne będą: mała główka sałaty masłowej, 1 ogórek, kilka rzodkiewek, 2 ugotowane jajka, 1 puszka tuńczyka w oleju, kilka zielonych oliwek, szczypiorek, sól, pieprz. Świeże warzywa myje się. Sałatę po osuszeniu rwie się na kawałki. Ogórek i rzodkiewki kroi się w plasterki. Razem miesza się je w misce. Na wierzch kładzie się kawałki tuńczyka, pokrojone jajka i oliwki. Całość posypuje się szczypiorkiem, skrapla olejem z tuńczyka i doprawia.

Czym są Nowalijki Kujawskie z Kruszwicy?

Nowalijki Kujawskie to coroczna impreza plenerowa, która odbywa się na Wzgórzu Zamkowym Kruszwica. Jej celem przewodnim jest promocja zdrowej żywności, w tym wiosennych nowalijek. Wydarzeniu towarzyszą pokazy i konkursy kulinarne z zakresu wykorzystania nowalijek w rozmaitych potrawach, w tym sałatkach, deserach czy daniach mięsnych. Dodatkowymi atrakcjami nowalijkowego pikniku w Kruszwicy są: Bieg Nowalijkowy na 10 km, jarmark produktów regionalnych, rozmaite zabawy dla dzieci, koncerty i skecze.

Czy nowalijki są zdrowe? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Nowalijki – czy są zdrowe? Źródło: Stylowy Magazyn


Data aktualizacji: 09.01.2019,
Opublikowano: 01.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej