Kompot wykonuje się z suszonych jabłek, gruszek i śliwek. Warto pominąć często dodawany cukier - nie jest on niezbędny, a bardzo niezdrowy. Pity w dużych ilościach łagodzi uczucie niestrawności – przyspiesza perystaltykę jelit, zapewnia szybsze uczucie sytości oraz poprawia trawienie. Znajdujące się w nim kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii w jelitach, zawiera także dużo błonnika pokarmowego.
Warto pamiętać, aby kupować suszone owoce niesiarkowane (dostępne np. w sklepach z ekologiczną żywnością). Niektórzy producenci do procesu suszenia trzymają owoce w dwutlenku siarki przez 20-30 minut. Aby pozbyć się siarki należy susz namoczyć lub sparzyć przed wykorzystaniem go do przygotowania kompotu.
Co takiego ma w sobie kompot z suszu?
Suszone owoce są źródłem witamin: witaminy A, z grupy B, witaminy C, E oraz K. Zawierają także potas, magnez, miedź i żelazo. Warto pamiętać, że suszone owoce zawierają mniej wody niż świeże, przez co są bardziej kaloryczne.
Na co wpływa kompot z suszu?
- wzmacnia wzrok
- poprawia pracę układu nerwowego
-
wzmacnia odporność
- pomaga na problemy skórne
- wspomaga proces krzepnięcia krwi
- poprawia pracę wątroby i jelit
- poprawia koncentrację
- wzmacnia serce
- powoduje uczucie sytości
- odkwasza układ pokarmowy (suszona gruszka)
-
pomaga na zaparcia
Zawarty w gruszce jod wspomaga pracę tarczycy. Z kolei suszone jabłka polecane są osobom z chorobami układu krążenia, wysokim poziomem złego cholesterolu. Ich spożycie poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspierają także układ odpornościowy i neutralizują wolne rodniki, co przekłada się na spowolnienie procesu starzenia się komórek w naszym organizmie. Z kolei suszone śliwki (choć dużo bardziej kaloryczne niż świeże) są bogatym źródłem witaminy A i błonnika oraz żelaza i fosforu.
Przepis na kompot
- 1 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli), w mniej więcej równych proporcjach
- 4 litry wody
- 1 laska cynamonu
- kilka goździków
- gwiazdka anyżu
- kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
- świeże jabłko
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
Owoce suszone należy umyć (lub sparzyć), a następnie włożyć do dużego garnka, zalać wodą i moczyć przez około pół godziny. Razem z owocami można też dodać przyprawy: laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy. Następnie całość zagotować i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut aż owoce zmiękną.
Na koniec gotowania dodajemy pokrojone jabłko, doprawiamy sokiem z cytryny i gotowe! Kompot przed podaniem należy odstawić na około 3 godziny.
Polecamy: Święta w wersji light - lżejsze odpowiedniki tradycyjnych potraw