Kompot z suszu to eliksir zdrowia. Poznaj jego właściwości

Fot.: hdesert / stock.adobe.com

Podczas tradycyjnych świąt nie może zabraknąć kompotu z suszu. Bardzo dobrze – kompot jest bowiem bardzo zdrowy! Co zawiera tradycyjny kompot z suszu? Jak go przygotować?

Kompot wykonuje się z suszonych jabłek, gruszek i śliwek. Warto pominąć często dodawany cukier - nie jest on niezbędny, a bardzo niezdrowy. Pity w dużych ilościach łagodzi uczucie niestrawności – przyspiesza perystaltykę jelit, zapewnia szybsze uczucie sytości oraz poprawia trawienie. Znajdujące się w nim kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii w jelitach, zawiera także dużo błonnika pokarmowego.

Warto pamiętać, aby kupować suszone owoce niesiarkowane (dostępne np. w sklepach z ekologiczną żywnością). Niektórzy producenci do procesu suszenia trzymają owoce w dwutlenku siarki przez 20-30 minut. Aby pozbyć się siarki należy susz namoczyć lub sparzyć przed wykorzystaniem go do przygotowania kompotu.

Co takiego ma w sobie kompot z suszu?

Suszone owoce są źródłem witamin: witaminy A, z grupy B, witaminy C, E oraz K. Zawierają także potas, magnez, miedź i żelazo. Warto pamiętać, że suszone owoce zawierają mniej wody niż świeże, przez co są bardziej kaloryczne. 

Na co wpływa kompot z suszu?

  • wzmacnia wzrok
  • poprawia pracę układu nerwowego
  • wzmacnia odporność
  • pomaga na problemy skórne
  • wspomaga proces krzepnięcia krwi
  • poprawia pracę wątroby i jelit
  • poprawia koncentrację
  • wzmacnia serce
  • powoduje uczucie sytości
  • odkwasza układ pokarmowy (suszona gruszka)
  • pomaga na zaparcia

Zawarty w gruszce jod wspomaga pracę tarczycy. Z kolei suszone jabłka polecane są osobom z chorobami układu krążenia, wysokim poziomem złego cholesterolu. Ich spożycie poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspierają także układ odpornościowy i neutralizują wolne rodniki, co przekłada się na spowolnienie procesu starzenia się komórek w naszym organizmie. Z kolei suszone śliwki (choć dużo bardziej kaloryczne niż świeże) są bogatym źródłem witaminy A i błonnika oraz żelaza i fosforu.

Przepis na kompot

  • 1 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli), w mniej więcej równych proporcjach
  • 4 litry wody
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • gwiazdka anyżu
  • kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
  • świeże jabłko
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny

Owoce suszone należy umyć (lub sparzyć), a następnie włożyć do dużego garnka, zalać wodą i moczyć przez około pół godziny. Razem z owocami można też dodać przyprawy: laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy. Następnie całość zagotować i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut aż owoce zmiękną.

Na koniec gotowania dodajemy pokrojone jabłko, doprawiamy sokiem z cytryny i gotowe! Kompot przed podaniem należy odstawić na około 3 godziny. 

Polecamy: Święta w wersji light - lżejsze odpowiedniki tradycyjnych potraw

Zobacz film: Czy koktajle mogą zastąpić pełnowartościowe posiłki? Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 18.12.2019,
Opublikowano: 18.12.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej