Niedoczynność tarczycy obniża poziom metabolizmu organizmu. Specjaliści zalecają, aby zwiększyć produkcję jodu oraz przyjmować leki i suplementy uzupełniające deficyt hormonalny. W przypadku suchości i bladości skóry, nadmiernego przybierania na wadze czy problemów z koncentracją warto wybrać się do endokrynologa i sprawdzić stan gospodarki hormonalnej organizmu. To bowiem częste objawy niedoczynności tarczycy.
Jod – podstawa w walce z niedoczynnością tarczycy
Lekarze zalecają, aby przyjmować odpowiednie ilości jodu. Ten pierwiastek wpływa na prawidłową pracę organizmu, gdyż jest jednym z elementów biorących udział w produkcji tyroksyny (T4) oraz trójjodotyroniny (T3), które mają ogromne znaczenie dla przemiany materii.
Według badań Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) organizm dorosłego człowieka średnio dziennie potrzebuje około 95 μg jodu. Jednak okazuje się, że jest to kwestia indywidualna, uzależniona od płci, trybu życia oraz wieku. Szacuje się, że 1 μg odpowiada 1 kg masy ciała danego człowieka. WHO zakłada, że kobiety karmiące piersią średnio powinny spożywać 210 μg jodu. Może on być transportowany do organizmu razem z pokarmem albo drogą wziewną.
Źródłem jodu są: ryby morskie, owoce morze (plankton, wodorosty, algi), indyk, wody mineralne, owoce (żurawina, czereśnie, wiśnie) i warzywa (fasola, szpinak, ziemniaki, czosnek, rzeżucha, szparagi), a także jodowana sól kuchenna. W dorszu znajduje się 110 μg tego pierwiastka, w płastudze – 52 μg, a w łososiu – 44 μg. Okazuje się, że są to najlepsze źródła jodu, gdyż w wypadku warzyw czy owoców jego poziom zależy od warunków, w jakich były one hodowane. Podobnie jest z produktami mlecznymi – tutaj wiąże się on z jakością paszy podawanej zwierzętom.
Dobrym źródłem jodu są wody mineralne, chociażby dlatego, że możemy pić je codziennie w dużych ilościach. Dodatkowo przy występujących zaparciach, aby pobudzić przewód pokarmowy do bardziej efektywnej pracy, zaleca się spożywanie odpowiedniej ilości płynów: od 6–8 szklanek dziennie.
Dieta – niedoczynność tarczycy
Samo leczenie za pomocą suplementów i preparatów mających uzupełnić niedobory hormonalne nie wystarcza. Lekarze zalecają stosowanie prozdrowotnej diety. Jej celem jest przede wszystkim usprawnienie metabolizmu oraz uzupełnienie brakujących elementów w organizmie człowieka.
Zobacz także: Niedoczynność tarczycy u dzieci – co warto wiedzieć o tym zaburzeniu?
Polecana jest dieta z dużą ilością białka, warzyw, owoców, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oraz ze zdrowymi tłuszczami. Ilość kalorii powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu i trybu życia. Zamiast stosowania kuracji odchudzających, należy więc wybrać się do dietetyka.
Spożywanie pełnowartościowego białka wiąże się z eksploatowaniem większej ilości energii, co wpływa na przyspieszenie metabolizmu. Dlatego też lekarze zalecają spożywanie chudego drobiu, cielęciny, ryb morskich czy jajek. Te składniki dodatkowo poprawiają kondycję włosów, chroniąc je przed nadmiernym wypadaniem.
Niedoczynności tarczycy często towarzyszy insulinooporność, stąd należy uzupełnić dietę o węglowodany, które organizm będzie mógł powoli strawić. Wszystko po to, aby glukoza trafiała do krwi stopniowo, przez co również w odpowiedni sposób była uwalniana insulina. To z kolei sprawi, że organizm nie będzie magazynował niepotrzebnych kalorii.
Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy powinny spożywać minimum 25 g błonnika. Ten składnik przeciwdziała częstym zaparciom, a także wpływa na stymulację insuliny. Dietetycy zalecają siemię lniane, jabłka, warzywa, orzechy i ziarna oraz pieczywo pełnoziarniste.
Równie istotne jest przyjmowanie odpowiedniej dawki selenu i cynku. Te pierwiastki wpływają na przemianę tyroksyny (T4) w trójjodotyroniny (T3). W przypadku cynku jest to średnio zapotrzebowanie dla mężczyzn 9,4 mg/d, a dla kobiet 6,8 mg/d Natomiast około 45 mikrogramów selenu. Bardzo ważne są także dobre tłuszcze, tj. oliwa z oliwek, tran czy olej lniany. Wystarczy już jedna łyżka dziennie, aby pobudzić wątrobę i zwiększyć proces metabolizmu organizmu.
Czego nie można spożywać?
Dieta w leczeniu niedoczynności tarczycy jest bardzo pomocna. Należy pamiętać o produktach, których nie można spożywać, gdyż hamują bądź ograniczają przyswajanie jodu znajdującego się w pożywieniu. Wśród nich są: brukiew, brukselka, kalafior, kapusta, rzepa, jagody goji, truskawki, kalarepa, rzodkiewka, jarmuż, a nawet soja.
Jak się okazuje, jest to domena warzyw surowych. Ugotowane mają znacznie niższą zawartość substancji hamujących wchłanianie jodu. Ponadto osoby mające wole proste powinny wystrzegać się także gorczycy oraz orzeszków ziemnych.
Niedoczynność tarczycy – zdrowy tryb życia
Nie należy zmniejszać ilości spożywanego jedzenia, ponieważ to nasila niedoczynność tarczycy. W celu zmniejszenia masy ciała ważna jest również częstość i regularność spożywanych posiłków. Zaleca się spożywanie 5 posiłków dziennie z odstępami pomiędzy nimi nie dłuższymi niż 3-4 godziny.
Zobacz także: Niedoczynność tarczycy w ciąży – skutki, leczenie i planowanie ciąży
Do prowadzenia zdrowego trybu życia nie wystarczy dieta. Ważny jest tu także ruch. Brak codziennej aktywności fizycznej nie pomoże w zredukowaniu masy ciała. Należy jednak pamiętać, że krótki, ale intensywny wysiłek mięśni, nie jest wskazany przy niedoczynności tarczycy. TBC, modelowanie czy ćwiczenia oporowe mogą poskutkować stanem zapalnym i spowodują konieczność czasochłonnej regeneracji. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem wysiłek aerobowy, tj. bieganie czy pływanie. Dzięki niemu jeszcze kilka godzin po skończonej aktywności organizm będzie pozbywał się zbędnych kalorii. Jak się okazuje, jest to także prosty sposób na pobudzenie metabolizmu, a co za tym idzie – rozbudzenie hormonów tarczycy w komórkach.