Nie możesz schudnąć? Sprawdź, po które produkty trzeba sięgać z umiarem!


Zobacz film: Które nawyki utrudniają odchudzanie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Odchudzania nie musi być udręką. Czasem drobne zmiany wystarczą, aby zobaczyć dużą różnicę. Których produktów trzeba unikać lub całkowicie wyłączyć z diety, aby ułatwić sobie walkę ze zbędnymi kilogramami?

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek sama w sobie jest bardzo zdrowa. Zawiera sporo kwasów omega 3, które wspomagają pracę układu nerwowego, a także chronią przed rozwojem miażdżycy. Oliwa z oliwek jest też bardzo kaloryczna. Jedna łyżka to ok. 90 kcal. Dodanie 3-4 łyżek do sałatki warzywnej sprawia, że kaloryczność posiłku wzrasta o ok. 300 kcal. Alternatywą dla oliwy może być ocet jabłkowy, sos pomidorowy lub jogurtowy.

Soki owocowe

Owoce są doskonałym źródłem witamin czy błonnika pokarmowego, który poprawia metabolizm i przyspiesza odchudzanie. Mogłoby się wydawać, że równie wartościowe są soki owocowe. Niestety tak nie jest. Ogromna większość tego rodzaju napojów jest dosładzana. Nadmiar cukru w diecie sprzyja nie tylko przybieraniu na wadze, ale przyczynia się do rozwoju cukrzycy czy niektórych nowotworów. Warto także pamiętać, że nie dają takie sytości, jak owoce. 

Produkty typu light

Żywność typu light powinna mieć o minimum 30 proc. mniejszą wartość energetyczną. Mimo to wcale nie pomaga w odchudzaniu. Dlaczego? Tego rodzaju żywności nie używa się tłuszczy, który jest nośnikiem smaku. Aby go zatrzymać sięga się po sztuczne ulepszacze i wzmacniacze smaku, które mogą być nie tylko niebezpieczne dla zdrowia, ale i sprzyjać przybieraniu na wadze. Zdarza się, że producenci tłuszcz zastępują cukrem, który w żaden sposób nie pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Słodzone płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe z mlekiem to idealne śniadanie? Niekoniecznie. Płatki śniadaniowe zawierają bardzo dużo cukru, a bardzo mało błonnika. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie owsianki. Płatki owsiane zawierają błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm oraz na dłużej zatrzymuje uczucie sytości. Płatki owsiane zawierają także sporo witamin z grupy B, które także wspomagają trawienie. Dodatkowo są doskonałym źródłem witaminy E, która poprawia wygląd skóry oraz spowalnia proces starzenia się organizmu. 

Orzechy

Orzechy same w sobie są bardzo zdrowe. Zawierają kwasy omega 3, które wspomagają pracę mózgu oraz serca. Zawierają także sporo witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy i sprawiają, że lepiej radzimy sobie ze stresem. Mimo ewidentnych korzyści dla zdrowia osoby, które chcą schudnąć nie powinny przesadzać z ich ilością. 100 gramów orzechów włoskich to aż 720 kalorii. Zaleca się, aby dziennie zjadać nie więcej niż garść orzechów.

Data aktualizacji: 15.07.2020,
Opublikowano: 15.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej