Najlepsze przekąski na sylwestra. Wypróbuj przepisy od Darii Ładochy

Fot: Ewa i Marek Gracz oraz Bartek Kulita

Do sylwestra zostało bardzo mało czasu. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu co przygotować na imprezę, kilka sprawdzonych - szybkich - przepisów poleca Daria Ładocha.

Kapusta czerwona na Nowy Rok

Składniki:

  • 1 średnia czerwona kapusta;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 5 łyżek oleju arachidowego lub z orzechów włoskich;
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu;
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • 4 łyżki sosu sojowego;
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni;
  • 100 g koziego sera twardego;
  • garść liści rukoli.

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

Z pomarańczy zetrzyj skórkę na drobnych oczkach a następnie wyciśnij sok. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Kapustę obierz z liści zewnętrznych i pokrój na plastry o grubości 2 cm. W misce wymieszaj sok z pomarańczy, sos sojowy, olej, skórkę i cynamon. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej plastry kapusty. Dodaj soli i pieprzu, posyp posiekanym chilli i polej pomarańczową marynatą. Zapiekaj około 25 minut. Upieczona kapustę posyp rozrobionymi orzechami, pozostałościami z pomarańczy oraz pokruszonym kozim serem. Wyłóż na talerz udekorowany rukolą.

Bezglutenowe wrapy z papieru ryżowego

  • 1 opakowanie papieru ryżowego;
  • marchewka pokrojona w słupki;
  • czerwona kapusta pokrojona w słupki;
  • 150 g groszku cukrowego;
  • papryka czerwona pokrojona w słupki;
  • kiełki lucerny;
  • kiełki rzodkiewki;
  • papryczka chili;
  • kalarepa pokrojona w słupki o obrana ze skórki;
  • rzodkiewka pokrojona w słupki;

Składniki sos:

  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego;
  • 1 łyżka sosu rybnego;
  • 1 łyżeczka miodu lub więcej.

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i pokrój w słupki. Przygotuj głęboki talerz z zimną wodą. Namaczaj papier ryżowy przez kilka sekund tak, by stał się miękki. Przełóż na deskę i wkładaj do środka dowolną ilość warzyw. Następnie zroluj i zawiń tak, by powstały wrapy na surowo. Czynność powtarzaj do wyczerpania zapasów warzywnych. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i podawaj razem z wrapami. Bezglutenowe wrapy na pewno zrobią wrażenie na waszym stole.

Pasta z awokado

  • kilka mini marchewek obranych ze skórki;
  • parę rzodkiewek przekrojonych na połówki;
  • mini grzanki bezglutenowe (podpieczone pieczywo na patelni z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek).

Składniki pasty:

  • 2 miękkie awokado;
  • 2 garście świeżych liści bazylii;
  • 1 garść świeżej kolendry;
  • liście rzodkiewki;
  • 2 szalotki obrane z łupiny;
  • 2 zielone papryczki chili;
  • 1 ząbek czosnku obrany z łupiny;
  • 1 łyżka Tahiny;
  • sok z 1 limonki;
  • 1 łyżeczka octu winnego;
  • sól i pieprz do smaku;
  • opcjonalnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie pasty:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą blendera. Jeśli to konieczne dodaj trochę wody do uzyskania aksamitnej konsystencji. Podawaj z ulubionymi warzywami i dodatkami. Pasta z awokado powstaje zaledwie w kilka minut.

Muffiny wiśniowe

  • 6 łyżek wiśni – mogą być mrożone – bez pestek;
  • 1 czekolada gorzka;
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego;
  • 2 jajka;
  • 2 szklanki mąki orkiszowej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 100 g cukru trzcinowego;

Składniki polewy:

  • 100 g śmietany 36 proc.;
  • orzechy włoskie do dekoracji;

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

Czekoladę pokrój na drobne kawałki lub zmiksuj w mikserze. Roztop masło i ostudź. Przygotuj wszystkie suche składniki. Mąkę przesiej. Składniki wymieszaj w misce. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajka, masło, jogurt. Wymieszaj zawartość obu misek, dodaj czekoladę oraz wiśnie i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj więcej jogurtu. Formę do muffinów wyłóż papilotkami, przełóż do nich masę na muffiny ale tylko do wysokości 3/4 gdyż ciasto podczas pieczenia będzie rosło. Zapiekaj piekarniku w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka – będzie to około 20 minut. Następnie po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i przygotuj polewę. Śmietanę umieść w garnuszku i zagotuj. Następnie dodaj zmieloną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Następnie polej muffiny i udekoruj połówką orzecha włoskiego.

Więcej przepisów Darii Ładochy znajdziecie na stronie mamalyga.org.

Data aktualizacji: 02.01.2020,
Opublikowano: 29.12.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej