Kapusta czerwona na Nowy Rok
Składniki:
- 1 średnia czerwona kapusta;
- 2 pomarańcze;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 5 łyżek oleju arachidowego lub z orzechów włoskich;
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu;
- 1 papryczka chilli drobno posiekana;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 4 łyżki sosu sojowego;
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni;
- 100 g koziego sera twardego;
- garść liści rukoli.
Przygotowanie:
Z pomarańczy zetrzyj skórkę na drobnych oczkach a następnie wyciśnij sok. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Kapustę obierz z liści zewnętrznych i pokrój na plastry o grubości 2 cm. W misce wymieszaj sok z pomarańczy, sos sojowy, olej, skórkę i cynamon. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej plastry kapusty. Dodaj soli i pieprzu, posyp posiekanym chilli i polej pomarańczową marynatą. Zapiekaj około 25 minut. Upieczona kapustę posyp rozrobionymi orzechami, pozostałościami z pomarańczy oraz pokruszonym kozim serem. Wyłóż na talerz udekorowany rukolą.
Bezglutenowe wrapy z papieru ryżowego
- 1 opakowanie papieru ryżowego;
- marchewka pokrojona w słupki;
- czerwona kapusta pokrojona w słupki;
- 150 g groszku cukrowego;
- papryka czerwona pokrojona w słupki;
- kiełki lucerny;
- kiełki rzodkiewki;
- listki melisy;
- papryczka chili;
- kalarepa pokrojona w słupki o obrana ze skórki;
- rzodkiewka pokrojona w słupki;
Składniki sos:
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego;
- sok z 2 limonek;
- 1 łyżka sosu rybnego;
- 1 łyżeczka miodu lub więcej.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i pokrój w słupki. Przygotuj głęboki talerz z zimną wodą. Namaczaj papier ryżowy przez kilka sekund tak, by stał się miękki. Przełóż na deskę i wkładaj do środka dowolną ilość warzyw. Następnie zroluj i zawiń tak, by powstały wrapy na surowo. Czynność powtarzaj do wyczerpania zapasów warzywnych. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i podawaj razem z wrapami. Bezglutenowe wrapy na pewno zrobią wrażenie na waszym stole.
Pasta z awokado
- garść orzechów ziemnych podprażonych na suchej patelni;
- kilka mini marchewek obranych ze skórki;
- parę rzodkiewek przekrojonych na połówki;
- mini grzanki bezglutenowe (podpieczone pieczywo na patelni z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek).
Składniki pasty:
- 2 miękkie awokado;
- 2 garście świeżych liści bazylii;
- 1 garść świeżej kolendry;
- liście rzodkiewki;
- 1 garść liści zielonej pietruszki;
- 2 szalotki obrane z łupiny;
- 2 zielone papryczki chili;
- 1 ząbek czosnku obrany z łupiny;
- 1 łyżka Tahiny;
- sok z 1 limonki;
- 1 łyżeczka octu winnego;
- sól i pieprz do smaku;
- opcjonalnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przygotowanie pasty:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą blendera. Jeśli to konieczne dodaj trochę wody do uzyskania aksamitnej konsystencji. Podawaj z ulubionymi warzywami i dodatkami. Pasta z awokado powstaje zaledwie w kilka minut.
Muffiny wiśniowe
- 6 łyżek wiśni – mogą być mrożone – bez pestek;
- 1 czekolada gorzka;
- 125 g masła;
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego;
- 2 jajka;
- 2 szklanki mąki orkiszowej;
- 2 łyżki kakao;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 100 g cukru trzcinowego;
- szczypta cynamonu.
Składniki polewy:
- 100 g śmietany 36 proc.;
- 100 g czekolady gorzkiej;
- orzechy włoskie do dekoracji;
Przygotowanie:
Czekoladę pokrój na drobne kawałki lub zmiksuj w mikserze. Roztop masło i ostudź. Przygotuj wszystkie suche składniki. Mąkę przesiej. Składniki wymieszaj w misce. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajka, masło, jogurt. Wymieszaj zawartość obu misek, dodaj czekoladę oraz wiśnie i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj więcej jogurtu. Formę do muffinów wyłóż papilotkami, przełóż do nich masę na muffiny ale tylko do wysokości 3/4 gdyż ciasto podczas pieczenia będzie rosło. Zapiekaj piekarniku w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka – będzie to około 20 minut. Następnie po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i przygotuj polewę. Śmietanę umieść w garnuszku i zagotuj. Następnie dodaj zmieloną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Następnie polej muffiny i udekoruj połówką orzecha włoskiego.
Więcej przepisów Darii Ładochy znajdziecie na stronie mamalyga.org.