Najlepsze pory posiłków, czyli kiedy jeść śniadanie, obiad i kolację?

Fot. Compassionate Eye Foundatio / Getty Images

Zdrowa dieta to nie tylko pełnowartościowe produkty, które dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Jak się okazuje duże znaczenie ma również to, o jakiej porze dnia posiłki są spożywane i w jakim odstępie czasu następują po sobie.

Dlaczego warto jeść regularnie?

Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość potrzebnej do sprawnego funkcjonowania energii, należy jeść od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia (w myśl zasady częściej a mniej). Odstęp między nimi powinien wynosić około 3 godziny. Taki sposób odżywiania zapewnia organizmowi stały dopływ energii, witamin i składników mineralnych pod warunkiem, że są to pełnowartościowe posiłki. Dzięki regularnym posiłkom o odpowiedniej wielkości, energia jest wykorzystywana na bieżąco i nie jest magazynowana w formie tkanki tłuszczowej, jak ma to miejsce w czasie głodu. Takie żywienie ma również pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację. Mózg czerpie energię z węglowodanów, a długie przerwy między posiłkami oraz ich zbyt mała ilość w ciągu dnia czy głodówki, obniżają jego wydajność. Dodatkowo, regularne jedzenie zapobiega podjadaniu, napadom głodu i objadaniu się na noc.

Co zrobić, żeby przestać podjadać? Dowiecie się tego z filmu!

Zobacz film: Dobra rada: nie podjadaj! Źródło: Dzień Dobry TVN


Rozkład posiłków – jak powinien wyglądać?

Podział racji żywieniowej na 4-5 posiłków daje możliwość manipulacji kalorycznością każdego z nich. To pozwala na dostosowanie posiłków w zależności od pory aktywności fizycznej lub intelektualnej w ciągu dnia, np. praca zmianowa, nieregularny czas nauki.

Podział procentowy zapotrzebowania energetycznego przy 4 posiłkach dziennie:

  • Śniadanie – 25 - 30%,
  • II śniadanie – 5 – 10%,
  • Obiad – 35 – 40%,
  • Kolacja – 25-30%.

Przy 5 posiłkach w ciągu dnia:

  • Śniadanie – 25 – 30%.
  • II śniadanie – 5 – 10%,
  • Obiad – 35 – 40%,
  • Podwieczorek 5 – 10%,
  • Kolacja – 15 – 20%.

Śniadanie 6.00 – 10.00 (do godziny po przebudzeniu)

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nie należy go pomijać lub odwlekać w czasie, gdyż ma to negatywne skutki w funkcjonowaniu organizmu. Po nocy metabolizm jest spowolniony, celem śniadania jest jego pobudzenie. Pomijanie i odwlekanie śniadania powoduje przejście organizmu w tryb oszczędnego gospodarowania energią, przemiana materii spowalnia jeszcze bardziej, co sprzyja magazynowaniu się tkanki tłuszczowej. Zwiększa się również ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych. Dotyczy to stężenia glukozy i insuliny we krwi. Pogorszenie tych parametrów ma bezpośredni wpływ na prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych, cukrzycy typu II oraz zespołu metabolicznego.

Zobaczcie na filmie w jakich porach dnia spalamy najwięcej kalorii:

Zobacz film: W jakich porach dnia spalamy najwięcej kalorii? Źródło: Dzień Dobry TVN

Zalety jedzenia śniadań:

  • Przyśpieszony metabolizm.
  • Dostarczają energię, pobudzają organizm do działania.
  •  Zapewniają dobre samopoczucie, spadek nastrojów depresyjnych.
  • Brak uczucia głodu, brak chęci na podjadanie w ciągu dnia.
  • Poprawa koncentracji i pamięci krótkotrwałej.
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadwagi, otyłości, chorób układu sercowo – naczyniowego, cukrzycy typu II, zespołu metabolicznego.
  • Niższy poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi.
  • Każdy następny posiłek jest lepiej trawiony.

Z czego powinno się składać pożywne śniadanie?

  • Pełnowartościowe białko, np. chuda wędlina, jaja, pełne mleko i jego przetwory, jogurt naturalny.
  • Pełnowartościowe węglowodany, np. ciemne pieczywo, otręby pszenne, płatki owsiane.
  • Warzywa najlepiej surowe, są źródłem błonnika, który wspiera układ trawienny.
  • Owoce, najlepiej takie, które mają niski indeks glikemiczny, np. gruszka, jabłko, truskawki, maliny.

II śniadanie 11.00 – 12.00

Drugie śniadanie zalecane jest dla osób, u których przerwa między śniadaniem a obiadem wynosi około 5-6 godzin. Zbyt długa przerwa między posiłkami powoduje obniżenie koncentracji uwagi, ociężałość, zmęczenie i osłabienie. Mogą być to owoce świeże lub suszone, warzywa z dodatkiem lekkiego sosu, garść orzechów lub migdałów.

Obiad 13.00 – 15.00

W tych godzinach układ pokarmowy jest najbardziej aktywny i pracuje najwydajniej pobierając z jedzenia najwięcej witamin i składników mineralnych. Obiad powinien zawierać w sobie węglowodany złożone w celu utrzymania odpowiedniego poziomu energii do końca dnia, białka i warzyw. Spożycie obiadu zbyt późno (często jest to zbyt duża porcja), skutkuje sennością i pojawia się ochota na przekąskę w postaci czegoś słodkiego.

Podwieczorek 16.00 – 18.00

Podobnie jak w drugim śniadaniu, powinien być lekki i nie duży, np. koktajl owocowo – warzywny.

Kolacja 19.00 – 21.00 (2 – 3 godziny przed snem)

Kolacja powinna być lekkostrawna, ponieważ metabolizm na wieczór zwalnia. Gdy ostatni posiłek będzie ciężki i zbyt obfity może być nie do końca strawiony, co spowoduje odłożenie kolacji w formie tkanki tłuszczowej. Lekką kolacją będzie, np. pieczona ryba z dodatkiem warzyw czy sałatka warzywna z serem feta, garścią makaronu pełnoziarnistego z lekkim sosem na bazie jogurtu.

Data aktualizacji: 28.01.2020,
Opublikowano: 28.01.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej