Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno?

Fot: Foxys_forest_manufacture / gettyimages.com

Pożywienie jest źródłem energii, składników odżywczych, witamin i minerałów. Witaminy i minerały są bardzo ważne, gdyż wspierają prawidłową pracę organizmu i pozwalają mu na zachowanie dobrej kondycji. Odpowiadają także za szereg reakcji zachodzących w organizmie. Należy pamiętać, że składniki odżywcze często różnią się stopniem absorpcji, niektóre ze sobą konkurują lub wspierają przyswajalność innego składnika odżywczego. Zatem jakich połączeń należy unikać, a jakie będą korzystne dla zdrowia?

Od czego zależy przyswajalność składników odżywczych?

Czynniki ogólnoustrojowe:

  • wiek,
  • płeć,
  • stan fizjologiczny,
  • stan zdrowia,
  • stan odżywienia organizmu danym pierwiastkiem/witaminą,
  • stres.

Czynniki żywieniowe:

  • rodzaj spożywanej diety (dobór produktów),
  • zawartość danego pierwiastka/witaminy w diecie i jego forma chemiczna,
  • proporcje między składnikami odżywczymi w diecie,
  • ilość substancji antyodżywczych pochodzenia głownie roślinnego (np. błonnik, kwas fitynowy i jego sole, kwas szczawiowy), substancji szkodliwych, a także związków utrudniających wchłanianie danego składnika odżywczego.

Jakich połączeń unikać?

Wino + produkty bogate w żelazo

Takimi produktami jest np. czerwone mięso, ryby, żółtko jaja, suche nasiona roślin strączkowych, szpinak, amarantus. Czerwone wino zawiera garbniki, które ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Przyswajanie żelaza pochodzenia roślinnego wynosi ok. 3-8%, czyli bardzo mało. Popijając posiłek winem, dodatkowo ogranicza się jego absorpcję. Co więcej, wino hamuje również wchłanianie witamin z grupy B, witaminę D i K, magnez oraz potas.

Gorąca herbata z miodem i cytryną

Liście herbaty zawierają glin (nieprzyswajalny), który podczas parzenia przedostaje się do wywaru. Po dodaniu cytryny lub samego soku do parzącej się herbaty, powstaje przyswajalny związek – cytrynian glinu. Związek ten jest szkodliwy dla zdrowia. Przypuszcza się, że może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera. Dlatego cytrynę najlepiej dodać do lekko przestudzonej herbaty, wcześniej wyjmując z niej liście. Miód zachowa swoje zdrowotne właściwości tylko wtedy, gdy temperatura herbaty nie będzie przekraczała 45°C.

Zobaczcie na filmie, jak powinna wyglądać zdrowa dieta:

Zobacz film: Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Źródło: Co nas truje

Kawa + produkty bogate w magnez

Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i naczyniowo-sercowego, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, wspomaga trawienie i reguluje napięcie mięśni. Kofeina zawarta w kawie przyspiesza wydalanie magnezu z organizmu i zmniejsza jego przyswajanie nawet o 60%.

Witamina D + alkohol

Witamina D znajduje się w rybach, pełnych produktach mlecznych, jednak ciężko ją przyswoić z pożywienia. Witaminę D w większej części organizm produkuje sam przez syntezę skóry ze słońcem. W okresie jesienno-zimowym organizm narażony jest na jej niedobór, a alkohol dodatkowo wpływa na jej wypłukiwanie.

Ryby + oleje roślinne

Ryby są źródłem kwasów omega-3, które m.in. potrzebne są do przyswajania witaminy A, D, E i K, chronią układ nerwowy i przeciwdziałają nowotworom. W organizmie powinien być zachowany stosunek omega-3 do omega-6 tj. 1:5. Gdy omega-6 jest zbyt dużo to zakłócają pozytywne działanie kwasów omega-3. Często ta proporcja wynosi 1:10-12. Smażenie ryb na olejach roślinnych, które są źródłem omega-6 jest złym pomysłem. Ryby najlepiej przygotować na parze lub upiec.

Korzystne połączenia żywieniowe

Produkty pełnoziarniste + witamina C

Kwas fitynowy zawarty w łusce zboża, wiąże w organizmie niezbędne minerały – żelazo, magnez, wapń i utrudnia przy tym ich wchłanianie. Dodatek witaminy C zapobiega przyłączaniu tych pierwiastków do fityn. Do kanapek z ciemnym pieczywem wystarczy dodać, np. papryki, a do płatków czy otrębów owsianych dodać kiwi lub truskawek.

Czerwone, żółte i zielone warzywa + oliwa z oliwek

Warzywa w tych kolorach są źródłem witamin, które potrzebują zdrowego tłuszczu (nienasyconych kwasów tłuszczowych), aby mogły pełnić swoje funkcje. Witaminy A, E i K są niezwykle ważne i są rozpuszczalne w tłuszczu, bez niego nie zostają prawidłowo wykorzystane przez organizm. Dlatego do sałatek warto dodać odrobinę oliwy z oliwek, awokado, orzechów lub pestek dyni czy słonecznika, które są źródłem zdrowego tłuszczu.

Żelazo pochodzenia roślinnego + witamina C

Żelazo z produktów roślinnych (szpinak, suche nasiona roślin strączkowych, amarantus, ciemne pieczywo) jest słabo przyswajalne przez organizm. Aby uzyskać maksymalne wchłanianie tego pierwiastka należy spożyć jednocześnie witaminę C oraz mięso. Dobrym źródłem witaminy C jest żywność fermentowana, np. kiszonki.

Kurkuma + czarny pieprz

Kurkuma jest termogenikiem, który wspiera spalanie tkanki tłuszczowej, przyspiesza metabolizm, wykazuje działanie antywirusowe, antynowotworowe, zwiększa odporność organizmu. Pepiryna zawarta w pieprzu, zwiększa biodostępność kurkuminy dla organizmu.

Inne korzystne połączenia:

Składnik odżywczy Poprawia wchłanianie
B₁ Kompleks witamin B, witamina C, E, magnez
B₉ (kwas foliowy) Kompleks witamin B, Witamina C, H
C Witamina A, E, wapń, magnez, cynk, potas
A Kompleks witamin B, witamina C, E, D, wapń, cynk, NNKT
D Witamina A, C, E, wapń, fosfor, NNKT, światło słoneczne
Wapń Witamina C, D, magnez (proporcja 3:2), laktoza
Magnez Witamina B₁, B₆, D, bor, wapń, fosfor, białko
Potas Witamina B₆, magnez
Żelazo Witamina B₆, B₉, B₁₂, miedź, mangan, żywność pochodzenia zwierzęcego (czynnik mięsny)
Cynk Witamina A, C, E, białko, magnez, potas
Miedź Kobalt, żelazo
Selen Witamina E, A, C


Data aktualizacji: 04.02.2019,
Opublikowano: 01.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej