Najlepiej spożyć "do" lub "przed". Co to oznacza w praktyce i które produkty można zjeść po terminie ?

Zobacz film: Co można spożywać po terminie? Źródło: Dzień Dobry TVN

W wielu, zwłaszcza dużych sklepach, można znaleźć półki z przecenionymi artykułami spożywczymi. Trafiają tam produkty, które mają już krótki termin przydatności do spożycia. Czy warto je kupować?

Osoby, które decydują się na zakup produktów z tej sekcji powinny pamiętać, że producenci żywności stosują dwa rodzaje oznaczenia daty przydatności do spożycia - "najlepiej spożyć do" oraz "najlepiej spożyć przed". Co one oznaczają?

Przed czy do?

Pierwsza adnotacja, czyli "najlepiej spożyć do" znajduje się na produktach, które psują się stosunkowo szybko, czyli ser, jogurt, mięso czy ryby. Zjedzenie tych produktów po terminie przydatności do spożycia może być groźne dla zdrowia, ale w cale nie musi. Jak podkreśla Urszula Somow, dietetyk np. po zjedzeniu jogurtu, który jest zaledwie jeden dzień po terminie nic nie powinno się nam stać. Chyba że produkt brzydko pachnie lub smakuje nie tak, jak powinien. Wtedy należy go wyrzucić.

Zobacz także: Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik

Druga adnotacja stosowana przez producentów to "najlepiej spożyć przed". Co on oznacza? Jak tłumaczy dietetyczka producent w ten sposób gwarantuje nam, że do daty wybitej na wieczku produkt zachowa najwyższą jakość. Co się stanie z produktem po tej dacie? Tego nie wiadomo. Warto jednak zaznaczyć, że określenie "najlepiej spożyć przed" pojawia się na produktach, które dobrze się przechowują i długo zachowują świeżość, czyli cukier, makaron, kasza, płatki czy sól. I to właśnie te produkty można bez obaw brać z półek z przecenioną żywnością.

Co się stanie kiedy zjemy coś przeterminowanego?

Trzeba sobie zdawać sprawę, że zjedzenie produktu, któremu już dawno minął termin przydatności to spożycia może skończyć się zatruciem. Do najbardziej charakterystycznych objawów zatrucia pokarmowego należą:

  • nudności;

Najlepszym sposobem na uniknięcie zatrucie jest rozsądne robienie zakupów. Warto także pamiętać o jeszcze jednej zasadzie. Jakiej? Dowiecie się tego z powyższego filmu!

Data aktualizacji: 04.02.2020,
Opublikowano: 04.02.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej