Na czym polega dieta antyhistaminowa? Wykaz polecanych i zakazanych produktów

Fot: Hinterhaus Productions / gettyimages.com

Dieta antyhistaminowa to sposób odżywiania wskazany do stosowania przez osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na histaminę. To rodzaj nietolerancji pokarmowej, który dotyczy 1-2% populacji krajów wysoko uprzemysłowionych. Szczególną rolę w tej diecie odgrywają zioła.

Histamina pełni funkcję neuroprzekaźnika, mediatora odczynu alergicznego i procesów zapalnych oraz pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego. Niestety, niektóre osoby wykazują nietolerancję na ten organiczny związek chemiczny. W Polsce zmaga się z nią około 400 tys. osób. W łagodzeniu dolegliwości jej towarzyszących pomocna okazuje się dieta antyhistaminowa, która polega na eliminacji produktów zawierających histaminę w swoim składzie.

Na czym polega dieta antyhistaminowa?

Dieta antyhistaminowa to istotny element leczenia nietolerancji histaminy spowodowanej nadmierną jej kumulacją w organizmie, do czego dochodzi w wyniku zbyt małej aktywności lub niedoboru oksydazy diaminowej (DAO) tj. enzymu rozkładającego histaminę. Stan ten może powstać na skutek nadmiernej podaży histaminy, genetycznego deficyty DAO czy działania jego inhibitorów, czyli związków hamujących aktywność DAO.

Czy stosujesz dietę?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Jadłospis w diecie antyhistaminowej ustalany jest w oparciu o specjalnie opracowane tabele dozwolonych i niewskazanych produktów. Po kilku tygodniach prowadzenia diety, po ustąpieniu objawów oraz ocenieniu stężenie histaminy we krwi możliwe jest stopniowe zwiększanie spożycia produktów ją zawierających. Należy jednak wprowadzać je pojedynczo w celu dokładnej obserwacji reakcji organizmu. Specjaliści zalecają prowadzenie dzienniczka żywieniowego i podkreślają, że każda osoba może mieć indywidualny dla siebie poziom akceptacji i reakcji na daną żywność. Dodatkowo informują o możliwości wprowadzania do organizmu enzymu rozkładającego histaminę.

Dieta antyhistaminowa – produkty niewskazane

Histamina występuje w wielu produktach spożywczych, stąd też dieta przy jej nadwrażliwości opiera się na zasadzie eliminacji tj. wykluczeniu ich z jadłospisu. Wśród produktów niewskazanych wymienia się: wyroby z pszenicy i innych zbóż glutenowych, kefir, sery dojrzewające, wędzone i pleśniowe, kiszoną kapustę i ogórki, pomidory, bakłażana, szpinak, rośliny strączkowe, soję i jej przetwory. Dodatkowo w diecie antyhistaminowej zakazane produkty stanowią: owoce morza, ryby wędzone, surowe, marynowane, a zwłaszcza te o ciemnym mięsie, jak tuńczyk, sardynka, makrela. Nie zaleca się jedzenia mięsa, szczególnie zaś wołowiny i wieprzowiny, salami i kiełbas wykonanych z surowego mięsa. Z jadłospisu wykluczyć należy również: cytrusy, awokado, kiwi, banany, gruszki, ananasy, maliny, winogrona, truskawki, śliwki. Niewskazane są czekolada, kakao, ketchup, grzyby, koncentrat i przecier pomidorowy, orzechy, napoje gazowane, alkoholowe, mocna kawa i herbata. Podczas gotowania nie powinno się korzystać z przypraw, takich jak curry, ostra papryka, goździki, anyż, gałka muszkatołowa, cynamon oraz kostek rosołowych, octu. W diecie antyhistaminowej zakazane są dania typu fast food i wysoko przetworzona żywność jak konserwy i produkty w puszkach.

Jak skutecznie walczyć z alergią? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jak walczyć z alergią? Źródło: 36,6

Dieta antyhistaminowa – produkty dozwolone

W wykazie dozwolonych do spożycia produktów w diecie antyhistaminowej znajdują się m.in.: jaja, masło i oleje naturalne, produkty nabiałowe, które nie przeszły procesu fermentacji, płatki jaglane i owsiane, chleb żytni na zakwasie, siemię lniane, kasza gryczana i jaglana, komosa ryżowa, ryż, amarantus, ziemniaki. Osoby zmagające się z nietolerancją histaminy mogą sięgać po migdały, kokos, mak, kasztany, owoce, takie jak jagody, porzeczki, borówki, jabłka, wiśnie, morele, melony, brzoskwinie, mango. Dozwolone są wszystkie warzywa, oprócz wyżej wymienionych, ryby o jasnym mięsie, mięso z kurczaka, kaczki, indyka, królika i dziczyzna.

Jakie są zioła antyhistaminowe?

Szczególne miejsce w diecie przy nadwrażliwości histaminy zajmują zioła antyhistaminowe. Działanie takie wykazuje zwłaszcza ziele czarnuszki siewnej oraz uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno jej nasion olej, który stanowi częsty składnik suplementów diety. Właściwości przeciwhistaminowe posiada tarczyca bajkalska, która znana jest także z działania uspokajającego i antyoksydacyjnego. Surowiec zielarski w przypadku tej roślin stanowią korzenie, z których sporządza się napar do picia. Naturalne antyhistaminy to także pachnotka zwyczajna, wiesiołek dwuletni, lepiężnik oraz czystek.

Dieta antyhistaminowa – polecane książki

Wiele ciekawych informacji na temat diety antyhistaminowej, w tym przepisów do codziennego stosowania na dania główne, zupy, desery, sałatki zawiera książka pt. Dieta antyhistaminowa autorstwa Heide Steigenberger. Zawarte są w niej praktyczne porady, których realizacja pomoże osobom nadwrażliwym na działanie histaminy poprawić stan zdrowia. Interesującą pozycją jest także książka pt. Histamina a niebezpieczne alergeny napisana przez Sigrid Nesterenko. Oprócz wiadomości o diecie antyhistaminowej autorka przedstawiła w niej wykaz objawów nietolerancji, zalecanych produktów oraz wyjaśniła, w jaki sposób sprawdzić, czy cierpi się na tę przypadłość.

Data aktualizacji: 12.07.2019,
Opublikowano: 08.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej