Moroznik kaukaski – efekty, dawkowanie, jak stosować? Czy to sposób na bezpieczne odchudzanie?

Fot: Syda Productions / stock.adobe.com

Moroznik kaukaski to ozdobna roślina, kótra wykorzystywana jest jako środek na odchudzanie, ponieważ zmniejsza apetyt, działa moczopędnie oraz pobudza metabolim. Ziołowy preparat zawiera jednak w sobie związki nazywane glikozydami, które stosowane w nieodpowiedni sposób mogą zatruć organizm, a nawet doprowadzić do śmierci. 

W rejestrach na stronie Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego (GIF) nie widnieje żaden preparat o nazwie moroznik kaukaski. To wyjaśnia, dlaczego preparatu nie można dostać w aptece, a jedynie za pośrednictwem sklepów internetowych. Ponadto na opakowaniu produktu nie ma dołączonej ulotki w języku polskim, co jest niezgodne z prawem farmaceutycznym (Ustawa z dnia 6 września 2001r.).

Czym jest moroznik kaukaski i dlaczego jest stosowany jako preparat na odchudzanie?

Moroznik kaukaski jest rośliną, która rośnie na ekologicznych terenach Gruzji, Abchazji oraz Kaukazu. Do celów leczniczych wykorzystuje się jego kłącza i korzenie. Moroznik kaukaski dostępny jest w formie proszku, kapsułek lub tabletek. Preparat stosuje się jako środek na odchudzanie, gdyż zmniejsza apetyt, przyspiesza metabolizm, usuwa toksyny z organizmu, działa moczopędnie i żółciopędnie. Posiada właściwości przeczyszczające, dzięki czemu łagodzi również zaparcia.

Moroznik kaukaski a lecznicze właściwości

Producenci tabletek z moroznikiem kaukazkim zapewniają także o innych leczniczych właściwościach produktu. Roślina uważana jest bowiem za środek przeciwnowotworowy, lek na choroby i uszkodzenia skóry, a także schorzenia układu kostno-mięśniowego, układu oddechowego czy niewydolności sercowej. Preparat normalizuje pracę układu nerwowego, uspokaja, a nawet reguluje cykl miesiączkowy.

Moroznik kaukaski – wskazania

Moroznik kaukaski uważany jest za środek dla stosowania głównie dla osób otyłych lub chcących zrzucić zbędne kilogramy. Producenci preparatu we wskazaniach do przyjmowania go wymieniają także: choroby wątroby, układu pokarmowego, stawów, prostaty czy obrzęków na ciele.

Przeciwwskazaniem do stosowania moroznika kaukaskiego wymieniają jedynie ciążę, karmienie piersią oraz przypadki ostrych stanów zapalnych organizmu.

Moroznik kaukaski – czy jest bezpieczny?

Moroznik kaukaski, oprócz błonnika z otrębów zbożowych, witaminy D i E czy olejów tłuszczowych, zawiera w sobie także glikozydy. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które w medycynie stosowane są do leczenia serca, np.: niewydloności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej, migotania przedsionków czy bloku serca. Glikozydy nasercowe powodują, że zwiększa się siła skurczu mięśnia, naczynia wieńcowe rozszerzają się, a serce zaczyna pracować znacznie bardziej ekonomicznie. Substancje należą jednak do leków silnie toksycznych i mają zdolność kumulowania się w organizmie, dlatego ich przyjmowanie powinno odbywać się pod ścisłą kontrolą kardiologa z odpowiednim doświadczeniem. Skutki uboczne przyjmowania leku to np.: nudności, wymioty, biegunka, ból głowy, senność, zaburzenia pracy serca. W przypadku ekstremalnego zatrucia się glikozydami dochodzi do zatrzymania pracy mięśnia sercowego. Przekroczenie zalecanej dawki leku również może mieć skutki śmiertelne.

Moroznik kaukaski – działania niepożądane

Glikozydy zawarte w morozniku kaukaskim powodują zaburzenia w pracy układu pokarmowego ale mogą również wywołać zmiany neurologiczne. Przyjmowanie preparatu może grozić problemami ze snem, brakiem czucia czy pogorszenia się wzroku. Najgroźniejsze dla ludzkiego zdrowia, a także życia, są objawy zatrucia glikozydami ze strony układu krążenia. Są nimi, np.: migotanie przedsionków, częstoskurcz, tachykardia komorowa.

Ciemiernik kaukaski

Ciemiernik kaukaski obecnie jest uważany za roślinę trującą i nie stosuje się go w medycynie. Był niegdyś stosowany jako lek nasercowy, jednak został wycofany, gdyż oprócz glikozydów zawierał także substancje balastowe. Ich działanie pobudzało układ trawienny i powodowało uczucie sytości, ale także wywoływało biegunki, wymioty i nudności.

Moroznik kaukaski – po jakim czasie efekty?

Z informacji, jakie podają producenci preparatów z moroznikiem kaukaskim, wynika, że jednorazowa kuracja może trwać od 6 do 12 miesięcy. Polega ona na przyjmowaniu środka w określonej dawce, by po paru dniach stopniowo ją zwiększać. Jeżeli preparat jest w proszku, wtedy miesza się go z wodą lub miodem albo wkłada bezpośrednio do ust i popija niegazowanym płynem. Moroznik kaukaski przyjmuje się rano, na czczo bądź wieczorem, przed snem. 

Zobacz film: Chcesz schudnąć? Zacznij od badania krwi. Źródło: Wiem, co jem na diecie


Data aktualizacji: 22.11.2017,
Opublikowano: 22.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej