Melasa karobowa – właściwości odżywcze i zastosowanie

Fot: sergoua / gettyimages.com

Melasa karobowa to gęsty syrop, który pozyskuje się z owoców (strąków) szarańczynu strąkowego, zwanego także drzewem świętojańskim lub karobowym. Stanowi substancję słodzącą, której – ze względu na zawartość minerałów, witamin i kwasów organicznych – można używać jako zdrowszego substytutu cukru.

Drzewo karobowe to gatunek zimozielonegodrzewa z rodzinybobowatych, które występuje (dziko i w uprawie) głównie w regionie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej, Australii i Stanach Zjednoczonych. Z jego nasion pozyskuje się mączkę chleba świętojańskiego (gumę karobową) – polisacharyd wykorzystywany szeroko w przemyśle spożywczym jako naturalny zagęstnik i stabilizator produktów żywnościowych. Produkt ten często mylony jest z proszkiem chleba świętojańskiego (karobem), wytwarzanym z owocni (po odseparowaniu nasion) strąków drzewa świętojańskiego. Karob smakiem i zapachem przypomina posłodzone kakao. Z tego względu często stosowany jest jako jego zamiennik (np. do wypieków) przez osoby uczulone na czekoladę. Z owocników strąków szarańczynu pozyskuje się także gęstą, kremową, ciemnobrązową melasę karobową o karmelowo-kakaowym posmaku. Produkt ten, do niedawna dostępny głównie w sklepach z ekologiczną żywnością, staje się coraz bardziej popularny w Polsce i można nabyć go w większości marketów.

Jakie związki zawiera melasa karobowa?

Melasa karobowa jest substancją bogatą w naturalne cukry, które stanowią około 65% jej zawartości. Znajdują się w niej także białko (do 6 %) i śladowe ilości tłuszczu (mniej niż 1%). W odróżnieniu od zwykłego, rafinowanego cukru, melasa z karobu dostarcza sporej ilości minerałów – manganu, miedzi, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, fosforu – a także witamin, w szczególności: A, B2, B3 oraz D. W składzie produktu obecne są także pektyny, garbniki, kwasy organiczne (m.in. kwas galusowy).

Dlaczego cukier uzależnia? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Dlaczego uzależniamy się od cukru? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Melasa karobowa – właściwości prozdrowotne

Zawarte w melasie karbowej substancje odżywcze są cenne dla zdrowia i mogą wspomagać wiele funkcji organizmu:

  • poprawiają trawienie i są pomocne w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych (np. refluksu, biegunek),
  • obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi,
  • zapobiegają niedokrwistości,
  • mają właściwości antyoksydacyjne,
  • zwiększają odporność,
  • przeciwdziałają osteoporozie,
  • pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
  • wykazują właściwości przeciwbólowe,
  • działają antyseptycznie i antyalergicznie.

Warto jednak pamiętać, że łyżeczka melasy karobowej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy czy minerały zaledwie w kilku procentach, jednocześnie dostarczając znacznej dawki cukru. Melasa ma przy tym wysoki indeks glikemiczny (IG = 70), a zatem jest produktem niewskazanym dla osób zmagających się z nadwagą czy cukrzycą. Z powyższych względów melasy karobowej nie należy brać pod uwagę jako stale obecnego w diecie źródła niezbędnych substancji odżywczych. Nie oznacza to, że jest produktem, którego trzeba unikać.

Zalety melasy karobowej

Ze względu na wysoką zawartość sacharozy, melasę z karobu dobrze jest używać z umiarem. Niemniej może stanowić smakowity, niepozbawiony wartości, składnik diety, a nade wszystko dobry substytut cukru. Zdecydowanie warto zastępować melasą karobową zwykły, rafinowany cukier, który nie ma żadnych wartości odżywczych, a jest jedynie źródłem energii. Co więcej, choć dostarcza ona niewiele mniej kalorii (melasa ma około 300 kcal/100 g, a cukier 380 kcal/100 g), to jest znacznie słodsza. Stosując melasę jako zamiennik cukru, można użyć jej mniej, redukując w ten sposób wartość energetyczną potraw. Ze względu na walory smakowe melasa karobowa może stanowić substytut kakao i czekolady. Z tego względu polecana jest alergikom oraz osobom z nadciśnieniem. Karob nie zawiera bowiem alergenów, teobrominy ani kofeiny.

Melasa karobowa ma właściwości wykrztuśne. Może być zatem pomocna w zwalczaniu kaszlu. Warto zastosować ją jako naturalne lekarstwo przy przeziębieniu czy grypie. Uzyskiwana ze strąków drzewa świętojańskiego melasa jest produktem naturalnym – bez dodatku sztucznych barwników, aromatów, konserwantów.

Melasa karobowa w kuchni

Niezależnie od prozdrowotnych walorów melasa karobowa jest po prostu smaczna i doskonale sprawdza się zarówno jako podstawa słodkich kanapek, jak i dodatek do różnych potraw. Daniom głównym doda charakteru jako składnik marynat czy sosów. Z powodzeniem można użyć jej jako substancji słodzącej do domowych wypieków – nada im oryginalny, karmelowy smak. Melasa karobowa to także świetna alternatywa dla sztucznych polew – do lodów, gofrów, naleśników, sałatek owocowych. Oczywiście można ją wykorzystać do słodzenia napojów – zarówno ciepłych, jak i zimnych. Zmieni nieco smak ulubionej kawy, ale warto się do niego przyzwyczaić, pamiętając, że jest dużo zdrowsza od cukru.

Zobacz nasz film i dowiedz się co stosować zamiast cukru

Zobacz film: Zdrowe zamienniki cukru. Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 07.01.2019,
Opublikowano: 06.07.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej